"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dissabte, 9 de juliol de 2011

Què hi ha de nou en aquest canvi?

Font:http://blogs.publico.es/planeta-mutante/ de Fernando Valladares (traducció automàtica).
Article sobre el canvi climàtic i les implicacions de les personres en ell.


Hem esmentat des del començament d'aquest bloc que l'única constant en l'univers en general i en el nostre planeta en particular és el canvi. Si tot canvia i sempre ho ha fet, sorgeixen com a mínim tres preguntes: Per què preocupar-nos pel canvi global de l'actualitat? En què es basa aquest interès científic i social pel canvi global? Hi ha alguna cosa nova en aquest canvi?

Mirem per exemples les zones més fredes del planeta i en concret les glaceres. Tots hem llegit o hem constatat d'una manera o una altra que estan en retrocés. Si sumem la dada que ens trobem en un període interglacial, on el que toca és que les glaceres es funden i retrocedeixin, a què ve tanta alarma pel retrocés glacera? La veritat és que les glaceres en retrocés són imatges icòniques de l'escalfament del clima, només superades en popularitat per la de óssos polars pujats a petits pannes de gel a la deriva en l'oceà àrtic. Una fotografia de fa 30 o 40 anys comparada amb una actual mostra clarament que el front de les glaceres retrocedeix . I això és el que s'espera de les glaceres en un període interglacial com el que estem, que es funden. El que passa és
que quan s'ha mesurat la velocitat de retirada del front glacera ens trobem amb valors d'entre un i dos ordres de magnitud majors als que s'han registrat en èpoques geològiques anteriors. Encara que no estàvem allà per mesurar-lo, diverses tècniques i l'anàlisi de diverses evidències indirectes mostren que els fronts glaceres han retrocedit molt més poc a poc que ara en altres períodes interglacials. I a mesura que ens acostem al present la velocitat de retrocés del front glacial augmenta. Per exemple, la major glacera suís, el Aletsch, ha retrocedit 2.6 km des de 1880 fins ara, però gairebé un d'aquests 2.6 km ha tingut lloc tan sols des de 1980. Dels 95 glaceres suïssos estudiats el 2010, només 3 van avançar, 6 no es van modificar mentre que la resta, la immensa majoria, van retrocedir i molt enfront de les posicions de només un o dos anys enrere. El fenomen es repeteix en totes les zones glaceres del món, si bé amb intensitats diferents en cada lloc com a resultat de les condicions locals.

El CO? 2 atmosfèric ha patit grans oscil.lacions en la història de la humanitat, però mentre en tot just dues dècades ha pujat més de 50 parts per milió, un canvi similar va requerir alguns milers d'anys en la història prèvia del planeta. L'ésser humà ha cremat els seus ecosistemes sempre des que coneix i controla el foc, però mentre en l'actualitat la gran majoria dels incendis són provocats per la nostra espècie un percentatge molt petit dels incendis anteriors al segle XX va estar causat per la mà de l'home . L'ésser humà ha pescat des d'antic, en ocasions de forma insostenible, però mentre fa tot just 25 anys només el 50% dels caladors estaven explotats al 100% o més de la seva capacitat de regeneració, en l'actualitat tots ho estan. Des de l'aparició de la vida sobre la terra milers d'espècies s'han anat extingint, però la taxa actual d'extinció és d'entre 10 i 100 vegades més gran al ritme habitual. El que tenen en comú el retrocés de les glaceres, el CO 2 a l'atmosfera, els incendis provocats, els caladors sobreexplotats i l'extinció de les espècies és un tipus de resposta exponencial. En altres paraules, la seva taxa de canvi no és constant sinó que cada vegada és més ràpida, de manera que la major part del canvi registrat durant segles o mil lennis s'ha realitzat tan sols en els últims anys. L'interès científic per tots aquests canvis es deu a la suma d'evidències que el canvi ambiental de l'actualitat té trets diferents als ocorreguts en el passat. En un món globalitzat, aquests canvis estan connectats i tenen causes i efectes globals.

Ens agradi o no, el clima i els ecosistemes canvien per influència directa i indirecta de les activitats humanes. Aquesta és la primera novetat: una única espècie interfereix a gran escala en el clima i en els processos naturals del planeta. Però el clima i els ecosistemes canvien molt ràpid, aquesta és la segona, i potser més inquietant, novetat. I aquesta segona novetat em recorda al que deia Gila amb el seu humor universal en relatar gestes en aquesta guerra surrealista de la qual ens parlava en primera persona: "les bales? Les bales no em fan cap por ..., la por és per la velocitat que porten! "

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...