"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 8 de març del 2011

Dia de la Dona Treballadora 2011


Avui fa 100 anys que es va celebrar a la ONU el primer dia oficial de la dona treballadora encara que els antecedents es remunten al 1857.

Les dones del meu poble ho celebrarem amb un sopar compartit, on cadascuna portarà un plat per compartir de 4 racions, primer una mostra fotogràfica a carrec de les dones joves del poble. Organitza Dones d'Arreu.

A continuació us deixo el següent escrit de Rosa Pruna per l'associació femenina pel medi rural.

25 anys de Associació femenina del medi rural de Catalunya

Nota d’AMFAR Catalunya en el dia Internacional de la Dona Treballadora

En el dia mundial de la dona treballadora volem donar a conèixer el treball de la dona del camp i món rural; un treball de formigues de mai parar i de poc reivindicar, doncs les dones del camp sempre s’han sentit recolzades per la família i sempre han sigut les “mestresses” de la feina, la gran majoria sense cotitzar a la seguretat social i sense cap reconeixement jurídic durant molts anys. Però avui en aquests últims 25 anys de treball de l’Associació Femenina del Medi Rural ha canviat la situació de les dones agricultores. En el 1986 hi havien 64.224 dones agricultores, un 23% cotitzaven a la seguretat social i en el 2011 hi ha 18.200 i estan cotitzant un 30% a la seguretat social; els homes un 70%, però la realitat es que el millor que ha passat es que dones i homes han passat ha formar part de societats SATS o cooperatives més d’un 10%, això fa que tinguin el seu treball reconegut en cas de separació o mort del cònjuge, tenint la seva part proporcional encara que no cotitzi a la seguretat social. Això es fruit de la tasca informativa de la nostra associació, crear empreses agràries ramaderes dins l’explotació es la visió del segle XXI.

En el 2009 el Reial Decret 297/2009 regula la cotitularitat compartida a nivell de tot l’Estat. A Catalunya es dona un suport econòmic a la dona de més de 40 anys que estigui treballant a l’explotació i vulgui accedir a la cotitularitat. Entre el 2009 i 2010 s’han registrat unes 2000 dones, un 81% a Lleida, un 11% a Tarragona, un 5% a Girona i un 3% Barcelona, que ha estat en part possible gracies al nostre projecte Rural Activa que es per a promocionar la dona del camp i del mon rural i fer visibles les seves experiències.

En aquests 25 anys que van coincidir amb l’entrada a la Unió Europea el sector agrícola ha sofert molts canvis entre els que hi ha de molt positius com els reconeixements jurídics i socials de la dona agricultora. Per altra banda els sector agrícola i ramader ha patit una reestructuració molt important impulsada per l’entrada de nous mercats i la globalització amb desigualtat de condicions portant una crisis de preus i baixades de renta molt importants. Des d’Amfar i Asaja diem que davant d’un món global potenciem les produccions locals.

Rosa Pruna
Presidenta Amfar Catalunya

Barcelona, 7 de març de 2011


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...