"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 26 de setembre del 2013

És possible tenir una bassa sense mosquits i sense peixos?

Us deixo aquesta entrada del bloc amic Jardí dels bons endrecos. Espero que us agradi i ajudi si voleu tenir una bassa amb molta diversitat.

Doncs sí.

Cal dir que en bassetes petites en entorns urbans, tenir la bassa sense mosquits requereix una mica de vigilància i cura, però és perfectament possible.

Per què insisteixo en això dels peixos? Perquè la presència de peixos a les basses (tipus gambúsia o carpí daurat), és molt nociva per a la nostra biodiversitat. Els peixos devoren les postes de les granotes i gripaus, els capgrossos petits, els ous i les larves de les libèl·lules i espiadimonis, es mengen tot el zooplàncton...

Així que si volem treballar més d'acord amb la natura, sisplau evitem els peixos a les basses. Seria una mica diferent el cas del fartet i samaruc (peixos autòctons de les llacunes litorals de l'Oest del Mediterrani), que estan molt amenaçats. Però la seva tinença és il·legal, malgrat es reprodueixen molt bé en captivitat.



Nymphea alba


Bé, per evitar la presència de mosquits cal respectar algunes regles:

EVITAR L'EUTROFITZACIÓ (desequilibri per excés de nutrients) de l'aigua. Això significa minimitzar l'aport de matèria orgànica a la bassa: caiguda de fullaraca, adobs... netegeu bé les arrels de les plantes aquàtiques abans de posar-les a la bassa, i MAI hi poseu compost ni humus ni cap tipus de subtrat ric. Les plantes es poden subjectar amb algunes pedres i ja n'hi ha prou. No patiu que obtindran de l'aigua els nutrients necessaris, i ja s'anirà acumulant sediment.
ABUNDÀNCIA DE PLANTES AQUÀTIQUES que reciclen els nutrients, oxigenen l'aigua, i ofereixen refugi per als depredadors naturals dels mosquits: nedadors d'esquena, larves de libèl·lules i espiadimonis, amfibis adults...
Si és possible, OMPLIR LA BASSA AMB AIGUA DE PLUJA, per evitar els possibles nitrats.
Cal que la bassa rebi la llum del Sol almenys part del dia, perquè els macròfits submergits puguin fer la fotosíntesi.
Si es dona un "bloom" d'algues filamentoses, fer-ne una mica de control.
Si estem en un lloc isolat d'altres basses, considerem l'opció d'introduïr a la nostra bassa alguns individus de notonectes (nedadors d'esquena).

Lestes viridis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...