"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 7 de novembre del 2013

Els alzinars colonitzen els camps de pinedes a la península Ibèrica

Us deixo un apunt de Efe Verde sobre els efectes de l'expansió dels alzinars davant els pins. (traducció automàtica)

L'expansió dels alzinars està provocant que moltes poblacions de pins de la Península Ibèrica estiguin en regressió, segons un estudi fet pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF en les seves sigles en català) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) .


PARC NATURAL DE L'ALT TAJO. - Guadalajara, - Vista panoràmica del Parc Natural de l'Alt Tajo. EFE / J. Benet
Segons l'estudi, publicat a la revista 'Global Ecology and Biogeography', l'expansió dels alzinars està dificultant la germinació i establiment de nous individus de cinc espècies diferents de pins.

La investigació preveu un escenari poc favorable per a algunes espècies de pi de muntanya, com el pi roig i la pinassa, davant el canvi climàtic, ja que els investigadors auguren que es veuran afectades negativament tant per l'expansió dels alzinars com per l'increment de sequeres i incendis.

Segons els experts del CREAF i de la UAB , els alzinars s'estan expandint en àmplies zones i estan colonitzant el sotabosc de les pinedes.

Aquest estrat dens d'alzines i roures dificulta l'establiment i el creixement dels plançons de pi de la majoria de boscos de la Península Ibèrica, segons els investigadors.

L'estudi quantifica que les dificultats en la germinació i establiment de nous pins afecten ja el 63% de les pinedes de la península en espècies com el pi blanc, el pi pinyer, el pi roig, pinassa i el pi roig.

Els autors de l'estudi relacionen l'expansió dels alzinars amb l'abandonament de l'explotació i la gestió forestal que ha viscut la península durant les últimes dècades.

L'estudi demostra que els incendis i les sequeres tenen un efecte negatiu sobre l'establiment dels boscos de pins no adaptats al foc, com són la pinassa i el pi roig.

El canvi climàtic, adverteixen els autors de l'estudi, pot comportar més canvis en la distribució dels alzinars, expandint la seva distribució en zones més altes i fredes o limitant el seu èxit en zones molt seques. EFE

- See more at: http://www.efeverde.com/blog/noticias/los-encinares-colonizan-los-campos-de-pinares-en-la-peninsula-iberica/#sthash.PTDHTCLS.dpuf

2 comentaris:

  1. Sense voler negar el canvi climàtic, què no serà que els boscos van acostant-se al seu òptim?
    Primer els estepars, després els pinars de creiximent ràpid i, si el clima ho permet, els alzinars de creiximent més lent.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! Vicent, també crec que hi ha una evolució del bosc en zones on el maneig humà ha desaparegut, que afegint el canvi climàtic potser fa que l'alzina i el roure s'adaptin més fàcilment a les noves condicions. Però no se si podran suportar la sequera que estem vivint.

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...