"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

diumenge, 31 d’octubre del 2010

CASTANYADA vs. HALLOWEEN

Foto: xtec.cat 
Per Tots Sants, celebrem la castanyada coincideix a mitja tardor, quan ja fa 1 mes i mig, que l’estiu es va acabar, mengem els fruits secs de temporada que la natura ens proporciona com les castanyes, el moniato i els panellets de pinyons i ametlles. Cada any tenim més especialitats de ma dels pastissers, els grans artistes del dolç.

Foto: sobrehistoria.com
Ja fa uns anys s’ha introduït altre festa forana (Halloween) a les nostres costums. De gran creixement per l’ús que s’ha fet d’ella al relacionar-la amb el terror i tota una serie d’interpretacions comercials que la desvirtuen.
Anem a passos, per mi la festa de Tots Sants és la castanyada que m’apropa a la meva infantesa i la natura, però el Halloween també l’he celebrat algun cop i també té el seu encant o por.
No hem de perdre la castanyada per cap motiu és la nostra festa catalana i arreu del país hi trobareu fires i festes, com la d’Amer o Viladrau, cal continuar celebrant-la , el  1 de novembre. Els ingredients principals la castanya  i panellets, tot això servit amb una mica de moscatell o vi dolç.
Tant la Castanyada com el Halloween són festes o ritus per  recordar els nostres morts. La Castanyada es celebra des de fa més de mil anys, els primers documents que en parlen són quan l’abat Oliva va decidir establir la Treva de Deu i es van marcar les festivitats que incloïen la festa de Tots Sants, on es recordava als morts i es deia que retornaven durant unes hores, per aquest motiu els campaners tocaven tota la nit les campanes,  s’escalfaven a la vora del foc i menjaven castanyes, el fruit del temps. El Halloween també és una festa en record als morts que es celebra la nit del 31 d’octubre al 1 de novembre, és pagana i d’origen celta que es va importar a Estat Units cap al 1850 i s’ha desenvolupat a nivell comercial com festa de disfresses de terror, comparable al San Valentí . El seu fruit característic és la carbassa. Que es buida i serveix per posar-hi espelmes i fer llum als morts en el retorn cap al més enllà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...