"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 16 de desembre del 2011

LA NADALA O PONSÈTIA, ALEGREN LA TEVA LLAR PER NADAL.

Foto: floresmanolita.blogspot.com

En acostem al Nadal i segurament us han regalat o heu comprat una Nadala o Ponsètia (Euphorbia pulcherrima), aquesta planta de fulles vermelles als extrems de les seves branques cada any és més popular i fan que alegrin les nostres llars sense gaire guarniment, les noves varietats de color crema i rosades, ens permeten noves idees per la decoració nadalenca. 

La Nadala és una planta arbustiva que pot viure al exterior i fer un arbust de 2-3 m. però cal viure a zona lliure de gelades o en cas de gelades lleugeres o esporàdiques, tenir-la arrecerada durant el hivern. La he vist a la costa mediterrània a la latitud de Valencia plantada en jardins i patis.

La ponsètia és originaria de Mèxic i va ser introduïda a Occident durant l’època colonial. A EU el 12 de desembre es celebra el Dia Nacional de la Ponsètia, ja que aquesta planta porta el nom en honor de la mort de Joel Roberts Poinsett, qui va ser que la va portar a EUA el 1825.

La nadala té les fulles vermelles anomenades bràctees i unes flors petites grogues al mig de les bràctees, la resta de fulles són verdes fosques i clares per el revers encara que en l’actualitat pot fer se florir durant qualsevol mes del any controlant la llum que rep la planta. Pertany a la família Euforbiàcia com moltes males herbes. Si es trenca una branca o fulla surt una saba blanca que pot ser tòxica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...