"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 30 de desembre del 2011

El cementiri nuclear se'n va a Conca

Font:  http://www.ecodiari.cat

Els ecologistes catalans ho consideren un triomf a causa de les manifestacions, la pressió popular i la presa de posició del Parlament


Finalment, el cementiri nuclear (magatzem temporal centralitzat [MTC]) s'instal·larà a la població de Villar de Cañas, a Conca, on la notícia ha estat rebuda amb alegria per l'Ajuntament i la majoria d'aquesta població de 446 habitants, just el sentiment contrari que ha embargat l'alcalde d'Ascó i alguns dels seus ciutadans, que han rebut la nova com un cop de martell.

Efectivament, el Consell de Ministres espanyol d'aquest divendres ha acordat designar que Villar de Cañas (Conca) serà el municipi que allotjarà el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears d'alta activitat i combustible gastat de les centrals nuclears espanyoles, a més dels residus plutonígens que de fa anys s'emmagatzema a França provinents de la central nuclear de Vandellòs I i que durant anys es van fer servir per a les proves atòmiques del Govern francès als atols del Pacífic.

La majoria dels grans grups ecologistes catalans, encapçalats a casa nostra per Tanquem les NUclears, han valorat negativament que s'hagi optat per la construcció d'un cementiri nuclear,
ja que el més convenient fóra el tancament immediat i progressiu de totes les centrals atòmiques. Tanmateix, han considerat molt positivament el fet que no s'hagi triat de fer l'MTC a Ascó ja que creuen que si no s'hagués mobilitzat la població i el propi Parlament de Catalunya, que s'hi va posicionar en contra, el magatzem s'hauria acabat instal·lant a casa nostra.

Segons ha anunciat la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santa Maria, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, s'ha acordat que es durà a Villar de Cañas perquè es tracta d'una decisió que s'havia demorat 7 anys (des de la seva aprovació pel Congrés dels Diputats el 2004) amb un "important cost" i que l'Executiu "ha acordat en la seva segona reunió de Consell de Ministres".

Precisament, Sáez de Santa Maria ha subratllat que cada dia que no es construeix l'MTC des de gener de 2011 li costa al país 60.000 euros, que és el preu a pagar pels residus que hi ha França de la central de Vandellòs I.

El 16 de setembre de 2010 la comissió interministerial encarregada d'avaluar els emplaçaments va aprovar un informe en el qual situava a la candidatura de Zarra (País Valencià) amb la major puntuació (304 punts), seguida d'Ascó (Tarragona) (300), Yebra (Guadalajara) (290) i Villar de Cañas (Conca) (272).

No obstant això, el Consell de Ministres va analitzar l'informe però va acordar posposar la decisió després que transcendís que Zarra seria l'escollida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...