"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 6 de desembre de 2011

L'aprofitament d'energia solar del desert a Europa

Font:http://www.bbc.co.uk (traducció automàtica)

Foto d'arxiu de panells solar de col · lectors cilindroparabólicos, Crèdit: DLR / Markus-Steur.de

Per Aidan Lewis
BBC News, Ouarzazate, Marroc
És una idea seductora - sol de la collita, i una mica de vent, des dels deserts buits del nord d'Àfrica i Orient Mitjà, i utilitzar-lo per produir energia neta per a la regió i per a Europa.

Desertec, un grup amb seu a Alemanya amb el pes pesat patrocinadors comercials, com Siemens i Deutsche Bank, diu que el pla també portaria les regions de la conca mediterrània més a prop, mentre que proporciona llocs de treball i l'estabilitat dels països al sud.

S'ha optat pel Marroc, que s'ha embarcat en el seu propi programa d'energia solar ambiciós, per al seu primer "de referència" del projecte - una planta destinada a demostrar que la seva gran visió és factible.

Desertec espera veure la primera elèctrica flueix a través de cables submarins del Marroc a Espanya el 2014.

Però el seu objectiu declarat - amb el poder del desert per subministrar fins al 100% de les necessitats locals i fins al 15% de la demanda europea per a l'any 2050 - ha atret als crítics que qüestionen si aquesta visió és possible, o fins i tot necessari.

"Res de l'irreal"

Ningú no dubta del potencial físic del desert per generar energia renovable.

Segons un estudi realitzat pel Centre Aeroespacial Alemany (DLR), una agència estatal que proporciona les dades utilitzades per Desertec, menys de l'1% de les terres aptes en el nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà seria necessari per cobrir el consum actual d'electricitat de la regió , així com a Europa.


Molts països amb intens sol també tenen grans extensions de terra deshabitada.

Però la creació d'una xarxa d'energia presenta una sèrie d'enormes problemes, dels nòmades robatori de components d'energia solar als reptes tecnològics i política de transport i lliurament d'electricitat a través d'una àrea tan extensa.

Paul van Són, director executiu de la Iniciativa d'Inversió Desertec, insisteix que el seu grup no té cap pla detallat, sinó que tracta de crear les condicions generals d'una xarxa d'energia solar a desenvolupar.

"No hi ha res que no és realista", diu.

"Ja està passant avui en dia, hi ha instal · lacions en els deserts, les instal · lacions solars, parcs eòlics - que totes les obres.

"Hi ha xarxes de distribució elèctrica de Tunísia, Algèria i Marroc, per exemple, a Espanya i Europa. És possible que per al transport d'electricitat a llarga distància, molt de temps."

Desertec punts a un parell de cables ja instal · lats entre el Marroc i Espanya -, encara que per ara es tracta de portar el poder de nord a sud.

Es diu que treballarà en estreta col · laboració amb Medgrid, un esquema francès per permetre la construcció d'un sistema de transmissió de la Mediterrània.

La "ampliació"

Mentre que els analistes reconeixen que la tecnologia existeix, i és cada vegada més barat, diuen que no s'ha provat a nivell intercontinental.

"El que estaríem parlant de és l'ampliació de les tecnologies a una gran grandària, que fins ara només han existit realment en configuracions molt petites", diu Malcolm Keay de l'Institut Oxford per a Estudis Energètics.

"Tot això seria realment nou i crec que en aquest moment la gent està donant els seus primers passos."

La tecnologia que s'utilitzarà inicialment al Marroc és d'energia solar concentrada (CSP), un procés en el qual la llum solar concentrada s'escalfa l'aigua pels miralls, el que produeix vapor per moure una turbina.

Fonamentalment, la calor pot ser emmagatzemat, el que permet un subministrament segur, fins i tot quan el sol no està brillant.

CSP ha estat cada vegada més barat, però no tan ràpid com fotovoltaica (PV) d'energia - l'ús de panells solars per convertir la llum solar directament en electricitat. El DLR estima que les centrals tèrmiques solars es convertirà en la competència amb els seus equivalents de combustibles fòssils entre 2020 i 2030.

Això permetrà que Desertec, que ha estimat que el cost de la seva visió el 2050 un fill al · lucinant $ 400 mil milions, per "atraure la inversió del mercat d'una manera molt natural", diu el Sr Van.

Els objectius europeus d'energies renovables i la decisió d'Alemanya d'aquest any per eliminar l'energia nuclear és probable que per impulsar la demanda.

Tot i això, intensa participació financera europea inicialment serà necessari que el senyor Keay diu que llançarà una nova sèrie de desafiaments: ". Els principals tractats internacionals, els marcs legals per al transport - tots aquest tipus de coses"

Valentin Hollain d'Eurosolar, un alemany sense ànim de lucre que promou l'energia renovable, les consultes de tot el concepte de Desertec.

Ell argumenta que les grans corporacions estan usant grans projectes com Desertec i Medgrid per conservar la seva posició en la pròxima generació, i que una barreja d'energies renovables subministren a nivell local pot satisfer la demanda, mantenint els preus baixos per als consumidors.

"Crec que sempre serà més barat que la recollida d'energia en el desert i després portar-lo a Europa amb una gran infraestructura que costarà milers de milions d'euros", va dir.

Ambicions del Marroc

A la banda sud, els estats africans del Nord subsidien els combustibles fòssils, cosa que hauria de canviar si l'energia solar es convertís realment competitiu allà.

Això requeriria la voluntat política, cosa que el senyor Van Són, diu va en augment, degut en part a la comprensió que el petroli i el gas no durarà per sempre.

"Alguns països no estan convençuts sobre l'energia solar en absolut, però això va canviar radicalment en els últims dos anys", diu.

Marroc s'ha mostrat fins ara el major entusiasme.

Desertec és l'esperança que la construcció començarà l'any que ve en un 500 megawatts (MW) de plantes solars, encara que la ubicació exacta i la combinació de tecnologies encara no s'han confirmat.

Confusament, Marroc també s'ha de començar a construir la primera de cinc de les seves plantes d'energia solar pròpia l'any 2012, prop de la ciutat del desert al sud-est de Ouarzazate.

Marroc és l'únic país d'Àfrica del Nord sense importants de petroli i dipòsits de gas, i que vol produir el 42% de la seva electricitat de fonts renovables - solar, eòlica i hidroelèctrica - 2020.

Una població creixent i ambiciós programa industrial significa que la demanda del país projectada d'energia per quadruplicar per a l'any 2030.

"Aquesta situació és insostenible", va dir Obaid Amran, membre de la junta de l'Agència Marroquina d'Energia Solar (Masen).

"Les autoritats marroquines han decidit al Marroc en un camí de creixement neta, per explorar i utilitzar l'enorme potencial d'energia renovable".

"Estem preparant el període posterior a combustible per als nostres fills".

Qui es beneficiarà?

Sr Amran s'esforça per destacar que la prioritat del país és proporcionar energia a la seva pròpia població.

Però en el camí, diu Marroc - un país que es presenta com un recés d'estabilitat que està obert als inversors estrangers - està disposat a cooperar amb Desertec i els projectes regionals.

No obstant això, la qüestió de la qual es beneficiaran de les plantes solars és probable que sigui una font de tensió, tant a nivell local i internacional.

En Tasslamante, a pocs quilòmetres del lloc de la primera planta del Marroc, els vilatans tenen dubtes sobre si la granja solar portarà els llocs de treball, diners i serveis que ells esperen.

Les autoritats marroquines diuen que són sensibles a les preocupacions locals, que no és probable, en tot cas a obstaculitzar un projecte de $ 9 mil milions amb el suport de SM el Rei Mohammed VI.

"Com que l'impuls vi de la part superior ha estat molt eficient per als estàndards del nord d'Àfrica", diu John Marks, expert en el nord d'Àfrica en l'anàlisi de risc de l'empresa informació transfronterera.

Quant a la idea de Desertec, la desconfiança podria superfície a banda i banda de la Mediterrània, diu el senyor Keay.

"No serà una falta de voluntat, m'imagino, en la part europea de confiar en els proveïdors d'aquesta font i pensar que ells estan segurs de la forma proveïdors indígenes", diu.

Els governs que sorgeixen després dels disturbis actuals a la regió podrien ser més nacionalista i menys feliç davant la idea de compartir els seus recursos amb Europa, afegeix.

"Ells creuen que com la primavera àrab ha mostrat un gran descontentament que s'ha de fer més i més directament de la seva població."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...