"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 5 de maig del 2011

Produeixen a Chiapas bioplaguicides amb canyella i pebre



El cacau (Theobroma cacao) o cacauer és un dels cultius de major valor econòmic al sud-est Mexicà. No obstant això, aquests plantacions són atacats per plagues i malalties, una de les més comuns, i que més pèrdues econòmiques ha ocasionat en els últims anys és la moniliasis causada pel fong Moniliophthora roreri que genera la putrefacció dels fruits.

ENVIAT PER: ECOTICIAS.COM / XARXA / AGÈNCIES, 2011.03.09, 18:57 H | (82) VEGADES LLEGIDA
Amb el propòsit de dissenyar tecnologies alternatives per al maneig agroecològic, investigadors de la Universitat Autònoma de Chiapas (UNACH) van desenvolupar un biofungicida a partir d'extractes vegetals, per combatre malalties i plagues del cacauer o arbre del cacau.

L'equip de treball liderat pel doctor Orlando López Báez i la mestra en Ciències, Sandra Isabel Ramírez González, busca evitar l'ús de plaguicides i fungicides en els cultius d'aquest producte d'alt valor comercial, ja que molts països que importen el gra han imposat restriccions a l'ús de productes agroquímics.

Els especialistes van indicar que en una primera etapa de la investigació van realitzar una recerca de les plantes medicinals d'ús tradicional que estan lligades als sembrats dels cacauer.

Durant aquest registre identificar diferents espècies amb potencial fungicida i insecticida. Entre elles, destaquen plantes com el pebre, la canyella, el Xile i el maguey morat entre d'altres.

A partir d'aquestes plantes, el grup d'investigadors de la UNACH desenvolupar tres productes, un d'ells és una composició formulada a partir d'extractes de canyella i de clau, un altre és una combinació d'essències de la canyella i gingebre, així com un altre de pebre.

Els investigadors van exposar que la segona etapa del projecte va consistir a emprar eines biotecnològiques per obtenir els compostos d'aquestes espècies, de tal manera que mantinguessin el seu efecte contra els principals fongs i insectes que afecten el cacau.



Els experts van comentar que van provar des de processos de fermentació induïda a partir de diferents parts de la planta per obtenir per aquesta via un producte amb efectes en la regulació del creixement i desenvolupament dels organismes; també es van estudiar mètodes com destil lació.

Quan els investigadors van obtenir els productes els van provar en laboratori i en camp. En el primer cas, van desenvolupar les substàncies en baixes quantitats i les van posar en contacte tant amb els insectes i patògens.

"Els resultats de la seva efectivitat sobre els insectes i els patògens avaluats són variables depenent de la part de la planta i del mètode d'extracció emprat, que de vegades funcionen bé les fermentacions o les destil per a una mateixa planta", va dir Ramírez González.

Pel que fa als insectes, la taxa de mortalitat és el millor indicador de l'eficiència dels productes, on es va observar que a la primera aplicació la meitat de la població mor, pel que es dedueix, que després de diverses aplicacions va a morir un alt percentatge.

Per provar l'eficiència contra els patògens va ser necessari aïllar i cultivar els fongs en condicions de laboratori i utilitzar aspersions sobre el mateix substrat per mesurar l'impacte del bioplaguicida.

Un cop completada aquesta etapa, van seleccionar els tractaments amb més potencial i els van avaluar en camp amb el suport de productors dels municipis de Tapachula i Pichucalco en l'estat de Chiapas.

"A partir d'això intentem provar en fase comercial dels productes i definir el cost dels tractaments, per tal de saber quant els costaria als productors, quina quantitat de collita obtindrien de bona qualitat i si millora amb aquest maneig Agrobiològiques", va comentar López Báez.

Els productes desenvolupats per la UNACH es troben en vies de patent davant l'Institut Mexicà de la Propietat Industrial (IMPI), a més que la tecnologia ha estat transferida a una companyia xocolatera mexicana per a la seva escalament i producció a nivell industrial.

Cal assenyalar que aquest projecte va ser finançat pels Fons Mixtes del govern de l'estat de Chiapas i el Consell Nacional de Ciència i Tecnologia (CONACYT). (Agència ID)
www.invdes.com.mx - ECOticias.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...