"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 26 de maig del 2011

La Xarxa de Parcs Naturals celebra el Dia Europeu dels Parcs amb més de 40 activitats gratuïtes

Font de la informació: Àrea d'Espais Naturals.

Caminades a peu, rutes guiades, jornades de portes obertes, matinals festives, tallers infantils, exposicions, audiovisuals, concursos de fotografia, i rutes literàries, entre d'altres, conformen les més de quaranta activitats gratuïtes que la Diputació de Barcelona i les entitats i els organismes que amb ella gestionen la Xarxa de Parcs Naturals han organitzat durant el cap de setmana del 28 i 29 de maig per celebrar el Dia Europeu dels Parcs.

El 24 de maig de 1909 es declaraven els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Uns quants anys més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga i Ordesa y Monte Perdido), amb un intent no reeixit d'afegir el Montseny a la llista. Tanmateix, el 1928, ara fa vuitanta-tres anys, veuria néixer el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d'un espai natural a Catalunya, a la qual va seguir, el 1972, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el primer espai declarat parc natural a tot l'Estat espanyol.

Al nostre país tenim un espai declarat parc nacional: el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al qual s'ha de sumar la vintena de parcs naturals i uns altres 150 espais agrupats en diferents figures jurídiques de protecció. En tot l'Estat espanyol són uns 1.600 els espais naturals protegits: poc més de sis milions d'hectàrees terrestres, un 12% de la superfície espanyola, i 250.000 marines.

Per recordar la primera declaració d'un parc natural i difondre'n els valors entre la ciutadania, la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d'Europa (EUROPARC) que aglutina 38 estats, va declarar el 24 de maig Dia Europeu dels Parcs.


Aquest any 2011, la Federació EUROPARC invita tots els estats europeus i les organitzacions no governamentals de conservació de la natura a divulgar aquest esdeveniment i a organitzar activitats destinades a donar a conèixer els espais protegits i la seva importància per a la societat, amb el lema 'Voluntari, la societat et necessita', per ressaltar el paper que aquests col lectius tenen avui dia en les tasques de suport a la gestió mediambiental i que, en el nostre cas, es concreten en el Cercle d'Amics dels Parcs Naturals, un col lectiu creat el 1994 i que actualment arriba ja a prop de 2.700 socis, uns 300 dels quals són voluntaris. A més, les Nacions Unides han declarat 2011 l'Any Internacional dels Boscos.

Els objectius del Dia Europeu dels Parcs són, en definitiva, els mateixos que regeixen el tarannà de la Xarxa de Parcs Naturals: treballar per la protecció dels valors naturals, agrícoles, forestals, culturals i paisatgístics del nostre entorn, fomentant l'ús públic responsable i l'equilibri territorial i ambiental dels nostres municipis. Per això la Xarxa organitza més de 40 activitats gratuïtes, algunes de les quals requereixen apuntar-s'hi prèviament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...