"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 20 de febrer del 2009

EL PÈSOL

Planta de pèsol (Pisum sativum).

El pèsol pertany a la família de les lleguminoses, com la fava, la mongeta, el cacauet, els cigrons i totes les anomenades llegums.

El pèsol és una planta de clima fred i la podem sembrar de novembre fins març directament al sol, a cops de 3 a 5 llavors o plantar a línies separant les llavors cada 4 cm. i les files 30 cm. També podem fer planter si tenim glaçades fortes i molta humitat les reservarem per plantar quan el terra estigui a punt.

Com la majoria de plantes de horta és anual, vol dir que completa el seu cicle vegetatiu amb una temporada. El pèsol s’associa amb un bacteri a les seves arrels que és diu rhizobium que fixa el nitrogen a les arrels, on es formen un nòduls blancs característics molt rics en nitrogen que restaran al sol per ésser aprofitats per el següent conreu.

El pèsol es pot consumir en verd, bé en forma fresca o congelada o també en sec. Té un grau alt de proteïna, sals minerals i vitamines A, B i C.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...