"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 6 de juny del 2013

El bestiar ecològic, el cos de bombers més eficient de la natura

Us deixo aquest article molt interessant de com mantenir els boscos i treure un benefici i a la vegada prevenir els incendis per la reducció de sotabosc de efeverde.com traduït automàticament.
Autor : Caty Arévalo (@ CatyArevalo)

Segòvia, 4 jun (EFE). - Net, desbrossat i en perfecte estat de prevenció per afrontar un estiu lliure de flames, així mantenen la faldilla Nord de la Serra de Guadarrama una de les comunitats de ramaderia ecològica més notables d'Espanya, l'existència en aquestes vessants constitueix una garantia enfront dels incendis.

La vall que descansa sota la majestuosa silueta dels cims guadarrameñas popularment conegudes com "La dona morta" està ben custodiat per ramats de vaques "feliços i sense estrés" com lesFernando Llards, sisena generació d'una família de ramaders de la propera localitat segoviana de la Llosa.

Els seus més de tres-centes vaques, de la raça autòctona negra ibèrica avileña, neixen, viuen amb els seus pares i moren, als boscos i pastures millor conservats del Sistema Central, que pels seus valors naturals han rebut la declaració de Lloc d'Interès Comunitari ( LIC ) i Zona d'Especial Protecció per a les Aus ( ZEPA ) de la Serra de Guadarrama.

El bon estat d'aquestes muntanyes ha fet d'ells un dels privilegiats enclavaments per on encara avui campeja la més majestuosa de les rapinyaires de la península ibèrica: l'àguila imperial.

"El voltor negre, l'àguila calçada, el milà reial o la gralla de bec vermell són altres de les espècies més emblemàtiques d'aquesta zona d'altíssims valors naturals a el manteniment han contribuït les comunitats de ramaders ecològics", assenyala Carlos Bravo, un històric ecologista que durant anys ha defensat aquests territoris de l'especulació immobiliària a través de l'ONG local Centaurea .

El secret de la carn ecològica


Es tracta d'un bestiar que s'alimenta exclusivament del mateix que ho feien els seus avantpassats fa diversos segles: del ric pastura d'aquestes valls generosament regats per les aigües dels rierols i rierols que es formen amb les aigües del desglaç dels cims glaceres de Guadarrama.

Quan altres empresaris van optar per les hormones per a l'engreix i els adobs de síntesi per fer créixer el prat de forma artificial, ramaders com Llards decidir deixar fer a la sàvia naturalesa, i que la pastura natural continués sent l'únic i millor aliment de les seves vaques , i les seves vaques el millor abonament per als prats.

Sota la supervisió del Consell Agrari Ecològic de Castella i Lleó, la seva empresa sacrifica entre dos i tres caps de bestiar a la setmana a la seva sala d'especejament ecològica situada a La Llosa.

Allà s'envasa per peces al buit i es transporta en fred a punts de venda a tot Espanya, la majoria d'ells fixos a Madrid, Andalusia i Llevant.

Bravo, actual responsable de l'associació Sàlvia , que promou el desenvolupament sostenible, és un dels seus consumidors habituals i explica que, davant la carn del bestiar convencional, la de vaques ecològiques "és molt més tendra, perquè prové d'un animal que no ha estat sotmès a cap tipus d'estrès ".

"I, per descomptat, molt més saludable en tant que no estàs ingerint cap tipus d'hormona, antibiòtic o substància que se li hagi donat l'animal, estàs menjant una vaca que viscut feliç i en llibertat al camp", subratlla Llards .

Protecció del consumidor


Davant els que aposten pel fàcil, aquest ramader defensa "un model de producció que respecti el medi ambient, la qualitat i la protecció del consumidor".

Per això a Llards als seus vaques "feliços" no li van espantar en cap moment la declaració per part de les administracions de figures de protecció com la de Parc Natural, Xarxa Natura , i, en breu, la d'un Parc Nacional en els seus voltants.

I és que, està convençut que "no hi ha res que pugui generar més Parc Natural, netejar-lo i mantenir-lo millor que un ramat de vaques com aquest".

"Aquest model de bestiar sempre va a existir en els espais naturals protegits, perquè garanteix la fertilitat de les seves terres, i perquè si no estiguessin aquestes vaques es cremarien", concluye.EFE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...