"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimecres, 1 de desembre del 2010

Arrenca la Cimera contra el canvi climàtic a Cancún


Foto de la Noticia

Foto: EP/OCTO

Font: www.europapress.cat
MADRID, 29 Nov. (EUROPA PRESS) -

Experts i importants personalitats en la lluita contra el canvi climàtic alberguen poques esperances que la cimera de Cancún que comença aquest dilluns desemboqui en la firma d'un acord satisfactori després del fracàs de la trobada prèvia a Copenhaguen.

Però front a les exagerades expectatives de la trobada celebrada el mes de desembre passat al país nòrdic, molts analistes anticipen que, gràcies al baix perfil de la trobada a la ciutat mexicana, és possible que existeixi prou marge de maniobra per establir les bases d'un futur tractat sobre la protecció del medi ambient, que finalment substitueixi de manera efectiva l'aconseguit a Kyoto.

"Cancún em deprimeix una mica", lamenta tot i això l'exvicepresident dels Estats Units, Al Gore, un dels més acèrrims proposants de la lluita contra el canvi climàtic, un problema que, segons la seva opinió, "no només no desapareix, sinó que cada vegada va a pitjor". En aquest sentit, les dades revelades aquest dissabte per l'Organització Meteorològica Mundial són clars: els nivells de concentració en l'atmosfera dels gasos causants de l'efecte hivernacle han arribat al seu nivell més alt des del començament de la Revolució Industrial.

El 2010, una inusual onada de calor procedent del nord va motivar que Rússia cancel·li les seves exportacions de gra. Es tracta del segon principal exportador del món, i aquesta decisió ha acabat elevant els preus d'aliments bàsics com el pa a l'Àsia Central. "No es tracta només d'un problema mediambiental", apunta el director de la consultora Kinesis, Nick Rowley. "És un problema que afecta la nostra capacitat per alimentar al món".

Per aquesta raó, les Nacions Unides espera que en la cimera de Cancún s'aconsegueixi, almenys, cert impuls, perquè "del contrari la gent perdrà la fe en el sistema", segons considera el director del Panell de l'ONU sobre Canvi Climàtic, Rajendra Prachauri.

CANVI DE PERSPECTIVA

Els participants perceben a Cancún com una trobada de transició entre Copenhaguen i el que es tem que podria ser la reunió "definitiva" sobre canvi climàtic: Durban, concebuda com l'última oportunitat per establir una estratègia comuna per a la protecció del medi ambient. Si fracassa la reunió de desembre de 2011 a Sud-àfrica, és possible que els països comencin a desenvolupar estratègies unilaterals, bilaterals com a molt, i sense cap tipus de consens internacional. El que tampoc té per què ser del tot perjudicial, segons els experts.

   L'any passat, per posar un exemple, la Xina va començar a preveure la possibilitat de desenvolupar un marc legislatiu propi en la lluita contra el canvi climàtic; i aquest any, Noruega ha promès a Indonèsia uns 1.000 milions de dòlars a canvi d'aturar les emissions contaminants produïda per la tala d'arbres al país asiàtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...