"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 9 de desembre del 2010

La pasta de dents amenaça els rius

Font: www.elpunt.cat
L'Institut Català de Recerca de l'Aigua detecta triclosan a l'Ebre i al Llobregat

El compost no és tòxic per a les persones però s'acumula a l'aigua i pot ser tòxic per a les comunitats fluvials, indiquen els especialistes


El riu Llobregat, a la imatge a l'alçada del pont del diable de Martorell, ha estat un dels analitzats pels experts de l'ICRA Foto: ORIOL DURAN.
Rentar-se les dents perjudica la qualitat dels rius? La pregunta pot semblar fora de lloc però un equip d'investigadors ha presentat aquesta setmana a Girona, en el marc de la primera conferència del projecte Scarce (que analitza la qualitat dels rius mediterranis), una ponència en què expliquen que les plantes de tractament d'aigües residuals en funcionament a Catalunya no eliminen totalment els residus de triclosan, un producte químic habitual en els dentifricis, sabons i desodorants. En conseqüència, aquest element químic “possiblement arriba als ecosistemes fluvials”.
De fet, les anàlisis realitzades per experts de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) mostren la presència de triclosan a l'Ebre i al Llobregat. Els resultats d'aquest estudi han estat publicats recentment a la revista Aquatic Toxicology.
El triclosan és un bactericida d'ús comú que en principi no provoca cap problema per a la salut de les persones. Al medi ambient, en canvi, aquest producte químic s'acumula –sobretot en rius amb poc cabal com els mediterranis– i provoca l'augment de la mortalitat bacteriana i, en combinació amb altres substàncies, pot ser tòxic per a les comunitats fluvials. Damià Barceló, director de l'ICRA, avisa que Suècia és l'únic país que ha prohibit l'ús del triclosan i considera oportú que se'n continuï estudiant l'impacte als nostres rius. D'altra banda, els experts de l'ICRA han detectat la presència d'altres dels contaminants denominats emergents, com els compostos perfluorats, en petites quantitats, a l'aigua de l'aixeta de la ciutat de Barcelona.
Darrera actualització ( Dijous, 9 de desembre del 2010 02:00 )
Publicat a

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...