"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 31 d’agost del 2010

TOMATA


Tomaques del meu hort (Cor de bou, de bombeta, cherry groc i harzfeuer)
El nom científic és Lycopersicum esculentum. La tomata pertany a la família de les solanàcies, com l’albergínia, el pebrot i la patata. També hi ha males herbes que són verinoses.
La tomata és originaria de zones tropicals d’Amèrica del Sud i Centre Amèrica, que va arribar a Europa alsegle XVI però va costar 200 anys per ser intruïda i aceptada per l’alimentació. Els primers tomates eren grocs i més tard van començar a seleccionar-se els vermells. Avui en dia és l’hortalissa més utilitzada, essent base de molts plats i és conrea per tot el mon.
La tomatera produeix els tomates que es poden consumir en verd o en conserva. També tenim els tomates de penjar que es cullen semi verds ii es guarden penjats de 4 a 6 mesos. Com la majoria de plantes de horta és anual, vol dir que completa el seu cicle vegetatiu amb una temporada. És una planta de temps càlid i dia llarg, per tant els podem sembrar 3 setmanes abans de que acabi el període de glaçades a cobert (hivernacle) i fer planter que plantarem més tard al exterior.
La tomatera pot ésser de creixement indeterminat anomenades enfiladisses que cal lligar-les, o bé de creixement determinat que no cal emparrar-les.
La plantem en sol orgànic i fèrtil, que dreni bé, cal regar-la durant el seu creixement, però vigilar regar en excés quan esta en flor, cal collir els tomates a mida que maduren. Li calen un mínim de 8 hores de sol.
La seva planta amiga és l’alfàbrega. Si feu les rotacions adients i utilitzeu un sol ric en compost i les regueu cada 2-3 setmanes amb te de compost, no tindreu cap problema important.
És una gran font de vitamines A, B i especialment C (21 mg) i minerals com el calci, fòsfor i ferro entre altres. Per la seva aportació en fibra i antioxidants es diu que prevé el càncer.

3 comentaris:

  1. Les Cherry de color groc, aperades i normals, no les conec. Quin nom tenen?
    Una salutació,
    Arnau

    ResponElimina
  2. Les cherry rodones son cherry grogues i les aperades de bombeta groga. Em van regalar el planter, no et puc dir el nom de la varietat exacta.

    ResponElimina
  3. Bombeta groga, un nom bonic.
    Miraré d'aconseguir-ne.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...