"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

diumenge, 22 d’agost del 2010

LA MONGETA

Mongeta (Phaseolus vulgaris Saxa)

La mongeta pertany a la família de les lleguminoses o fabàcies, com la fava, la mongeta, el cacauet, els cigrons i totes les anomenades llegums. La característica principal de totes elles és la capacitat de les seves arrels d’associar-se amb un bacteri, que és diu rhizobium que fixa el nitrogen a les arrels, on es formen un nòduls blancs característics molt rics en nitrogen que restaran al sol per ésser aprofitats per el següent conreu. Flor de mongeta (Phasoelus vulgaris Contender)
La mongeta és originaria d’Amèrica del Sud i Centre Amèrica, que va arribar a Europa de la mà de Cristòfol Colom, ja en el seu primer viatge cap l’any 1500. Es sap que existia 6000 anys a C. en civilitzacions precolombines.

Mongeta (Phasoelus vulgaris Kinghorn Wax)
La mongetera produeix unes tavelles que és poden consumir en verd, les conegudes mongetes verdes o bajoca. També podem esperar que es sequin i collir el fruit la mongeta seca. Com la majoria de plantes de horta és anual, vol dir que completa el seu cicle vegetatiu amb una temporada. La llavor es pot conservar de 3 a 4 anys com màxim.
La mongeta pot ésser de creixement indeterminat anomenades enfiladisses, o bé de creixement determinat o mata baixa.


Flors de mongeta (Phasoelus vulgaris Kinghon Wax)
La mongeta es cultivar a l’estiu amb temps càlid i dia llarg, la sembrem al exterior quan el sol esta a uns 20º C i ha passat el risc de glaçades, també la podem plantar en contenidors a la primavera i trasplantar-la quan la temperatura sigui l’adequada.
La plantem en sol orgànic que dreni bé, a solcs cada 30 cm,on hi posem de 2 a 4 llavors, cal regar-la durant el seu creixement, però vigilar regar en excés quan esta en flor, cal collir les tavelles sovint per induir més floració i més collita.

Les seves plantes amigues són el blat de moro, la carabassa, l’api i el meló. No convé plantar-la amb cebes, alls i porros.

Com la majoria de lleguminoses aporten gran quantitat de proteïnes, vitamines A,C i E i calci entre altres. Per la seva aportació en fibra i antioxidants es diu que prevé el càncer.

3 comentaris:

  1. tinc un dubte: com s'anomena el conjunt de mongeteres?
    Podries posar el nom del conjunts d'arbres d'aquest blog. Em seria de gran ajuda per a mi, i per a tots els que han de fer treballs sobre lexicologia.
    Gràcies per l'atenció.

    ResponElimina
  2. Hola! un camp de mongetes, és un mongetar. Suposo que un conjunt de mongeteres vols dir un camp de mongetes, oi.

    ResponElimina
  3. cada quan s'ha de regar una mongeta?

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...