"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 17 d’abril del 2014

El programa “Selvans” de conservació de boscos madurs i santuaris forestals s'integra a Acciónatura.

De la web Acció Natura us deixo la següent noticia sobre el programa selvans per protegir rodals de boscos madurs a Catalunya. Espero que sigui del teu intères.

Gràcies a la col·laboració de Fundación Biodiversidad, Acciónatura reforça la seva línia de boscos i incorpora a Jaume Hidalgo Colomé a la seva plantilla. També es reforcen els projectes per la iniciativa CompensaNatura.










“Selvans” neix l'any 2007 de la mà de la Diputació de Girona, on genera una xarxa preliminar de 52 reserves de boscos madurs a través de la compra de drets de tala. Gràcies a un conveni amb la Universitat de Girona s'identifica una xarxa potencial catalana de 663 rodals (33.310 ha, un 2,36% de la coberta arbrada), que dóna prioritat als 207 boscos vells (2.355 ha i 0,17%) que ha identificat el CREAF per encàrrec de la Generalitat de Catalunya.

Després d'un període en què Selvans va estar adscrit a la Universitat de Girona (Institut de Medi ambient), i gràcies a la col·laboració de Fundación Biodiversidad, del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, al desembre de 2013 el programa s'integra a Acciónatura, reforçant i prioritzant la seva línia d'actuació en boscos.

La finalitat del projecte “Selvans” és establir un sistema per conservar els boscos madurs i santuaris forestals a través d'una estratègia de conservació i captació de recursos, de forma coordinada i consensuada amb els diferents agents del territori, i replicable en altres àmbits. Aquesta xarxa vol combinar la preservació de la biodiversitat, la investigació i millora del coneixement, i l'ús públic. El projecte compta des del seu inici amb una àmplia coalició d'organitzacions públiques i privades implicades.

Els OBJECTIUS ESPECÍFICS del projecte són:

- Definir i articular una xarxa de rodals de boscos madurs i santuaris forestals a Catalunya.

- Prioritzar i quantificar els costos de conservació dels boscos identificats com amb major prioritat i urgència de conservació.

- Establir el marc i l'estratègia per aconseguir una captació de fons i/o incentius suficients per assegurar la salvaguarda dels rodals prioritaris, i buscar finançament activament.

- Donar a conèixer la iniciativa i establir aliances i sinergies per a la seva consolidació i possible replicació en altres CCAA i/o a nivell estatal.

El projecte seguirà sent coordinat per Jaume Hidalgo Colomé, Enginyer de Monts que compta amb una extensa experiència en la definició i valorització d'una xarxa de boscos madurs a escala del territori de Catalunya i de la bioregió pirinenca.

Aquest projecte és un dels més ambiciosos i de major impacte en els quals hagi treballat Acciónatura, i amb molt interessants sinèrgies amb la nostra iniciativa CompensaNatura, per poder salvaguardar entre tothom els nostres darrers boscos antics! Els boscos madurs constitueixen sens dubte un dels mitjans més fràgils del nostre país i requereixen una acció urgent posat que la seva pèrdua és irreparable a curt i mig termini.

Per a més informació específica sobre el programa Selvans:

Jaume Hidalgo: j.hidalgo@accionatura.org

Si voleu ajudar a preservar els nostres darrers boscos antics, o altres paratges prioritaris, no dubteu a implicar-vos com a particular/família, o amb la vostra organització, a www.compensanatura.org ! Acabem de donar d'alta un nou projecte "SELVANS - Compra de drets de tala", moguts per l'urgència de preservar els darrers boscos madurs de Catalunya! Des de 19 cèntims, pots ajudar a preservar 1 m2 dels millors boscos de Catalunya!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...