"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 28 de febrer del 2012

La gran bombolla del carboni Per què la indústria dels combustibles fòssils es defensa amb tanta força

Font: www.350.org
Bill McKibben
TomDispatch

Traduït de l'anglès per a Rebelión per Germán Leyens

Introducció de l'editor de TomDispatch

Fa dos dissabtes, anava caminant amb un amic per un parc aquí a la Ciutat de Nova York.Era finals de gener, però jo anava vestit amb un sweater lleuger i una prima jaqueta de tardor, que m'acabava de treure i portava lligada al voltant de la cintura. Anàvem passant una franja de terra plana quan sobtadament dos reaccionem tardanament. Em va mirar i va dir: "safrans de primavera!" Atònit, vaig respondre: "Sí, els veig". I allà estaven, uns pocs vestigis de brots verds que treien el cap del terra marró com si fos primavera. Un espectacle tan comú, reconfortant, però que em va provocar un calfred que evidentment no estava en l'aire. Fins a les flors, vaig pensar, estan confoses per la nostra nova versió del temps.

Més tard en aquesta mateixa setmana, quan les temperatures a la Gran Setmana arribaven a 15 graus, estava conversant per telèfon amb un amic a Northampton, Massachusetts. Li explicava dels safrans, quan va dir sobtadament: "Ara mateix estic mirant per la finestra i per primera vegada en el meu record de gener, no hi ha una traça de neu!"

Per descomptat, les nostres històries no podien ser de menor importància o anecdòtiques, encara que les temperatures en aquesta setmana ens van fer sentir com si estiguéssim en un altre planeta. D'això es tracta, però: després d'una estona, fins i tot les anècdotes se sumen-potser hauríem de començar a cridar-les "anècdotes extremes" - i ara mateix hi ha tantes d'elles narrades a tot el planeta. Com no seria així en un hivern en el qual, als EUA2.890 rècords diaris de temperatures màximes han estat trencats o igualats segons la compte, i les xifres continuen augmentant? Mentrestant, cap al sud, a Mèxic, abunden les anècdotes extremes, ja que parts del país viuen "la pitjor sequera registrada". Fins i tot diuen que els cactus s'estan pansint i algunes localitats s'han quedat sense aigua (com succeeix a Texas afligit per la sequera). I el pitjor de tot és que s'espera que la sequera mexicana s'intensifiqui en els mesos per venir.

I qui pot dubtar que a Europa, que pateix una onada de fred extrem com no s'ha vist en dècades-fins i tot Roma va tenir una nevasca excepcional i informen que els canals de Venècia s'estan congelant-hi hagi un conjunt d'anècdotes massa extremes. Després de tot, en llocs com Ucraïna, nombroses persones sense habitatge moren de fred, les canonades rebenten, augmenten les apagades, i potser s'estigui generant una crisi instantània d'energia (mentre la Unió Europea es prepara a boicotejar el petroli iranià).

És només el començament d'una llista. I no obstant això, passa alguna cosa estranya. Si més no en aquest país, un pot llegir informes meteorològics força estranys o escoltar informes mancats d'alè a la televisió sobre tornados inesperats que afecten el Sud al gener, i poques vegades escoltem algun esment de la frase "canvi climàtic". En vista de les circumstàncies, el silenci relatiu sobre el tema és bastant estrany, fins i tot si les preocupacions pel canvi climàtic estan a l'aguait a prop de la superfície. Tom

La gran bombolla del carboni

Per què la indústria dels combustibles fòssils es defensa amb tanta acritud

Bill McKibben,

Si poguéssim veure el món amb un parell d'ulleres particularment il · luminadores, una de les característiques més destacades del moment seria
una gegantina bombolla de carboni, el esclat portarà un dia a que la bombolla de l'habitatge de 2007 sembli una broma. Per desgràcia-com veurem tot seguit-fins ara és mantinguda en gran part invisible.

Com a compensació, però, la nova tecnologia possibilita algunes imatges veritablement belles. El mes passat, per exemple, la NASA va actualitzar la fotografia més icònica a la galeria de la nostra civilització: "Marbre blau" adoptat inicialment per Apollo 17 el 1972.L'espectacular nova imatge en alta definició mostra una foto de les Amèriques el 4 de gener, un bon dia per fer fotos perquè no hi havia molts núvols.

Va ser també un bon dia per la manera impactant com va poder demostrar fins a quin punt ha canviat el planeta en 40 anys. Com explica Jeff Masters, el meteoròleg més llegit a la web: "EUA i Canadà estan virtualment lliures de neu i de núvols, el que és extremadament rar per a un dia de gener. La manca de neu a les muntanyes als EUA Occidental és particularment inusual. Dubto que algú pugui trobar un dia de gener amb tan poques núvols i tan poca neu a tot l'historial satelital, tornant al començament dels anys seixanta. "

De fet, és probable que resulti ser que la setmana en què va ser presa la foto hagi estat "la primera setmana més seca en la història registrada de EUA". Per cert va tenir lloc després de 2011, que va mostrar els majors extrems climàtics en la nostra història - un 56% del país patia sequera o inundacions, el que no era sorprenent ja que "la ciència del canvi climàtic prediu àrees humides que tendeixen a ser més humides i àrees seques que tendiran a ser més seques ". Per cert, l'any passat la nació va patir 14 desastres climàtics, que van causar cada un 1.000 milions de dòlars en danys. (El rècord anterior era nou.) De nou Màsters: "Estudiant el temps durant els últims dos anys ha estat com contemplar un famós batedor de beisbol dopat amb esteroides".

Davant dades semblants-estadístiques que poden ser duplicades per a gairebé qualsevol regió del planeta-es pensaria que ja estaríem obstinats a un esforç total per fer alguna cosa respecte al canvi climàtic. En el seu lloc, presenciem un esforç total per ... negar cap problema.

Els nostres candidats presidencials republicans fan el possible per assegurar que ningú pensi que estan apaivagant a la química i la física. En l'últim debat republicà a Florida, Rick Santorum va insistir que hauria de ser el candidat nominat perquè es va adonar abans que Newt (Gingrich) o Mitt (Romney) del "engany" l'escalfament global.

La major part dels mitjans presten notablement poca atenció al que està succeint. La cobertura de l'escalfament global ha disminuït un 40% durant els últims dos anys. Quan, diguem, hi ha un estrany esclat de tornados al gener, els presentadors a la televisió parlen cortesament de "clima extrem", però el canvi climàtic és el desastre que no s'atreveix a pronunciar el seu nom.

I quan trenquen el seu silenci, alguns dels nostres òrgans elitistes es complauen a caure en la negació total. El passat mes, per exemple, el Wall Street Journal va publicar un article d'opinió de "16 científics i enginyers" titulat "No hi ha necessitat de sentir pànic per l'escalfament global". L'article va ser fàcilment desmentit. No era res més que una amanida d'arguments, refutats des de fa temps, de persones que majoritàriament van resultar no ser climatòlegs en ​​absolut, citant altres científics que van dir que el seu treball real mostrava exactament el contrari.

No és cap secret d'on prové aquest negacionisme: ho paga la indústria dels combustibles fòssils. (Dels 16 autors de l'article del Journal, per exemple, cinc han tingut vincles amb Exxon.) Escriptors de Ross Gelpsan a Naomi Oreskes han provat aquest cas amb un poder tan aclaparador que ningú tan sols tracta de seguir negant-ho. La qüestió pendent és per què la indústria persisteix a negar-ho davant d'un interminable conjunt de fets que mostren que el canvi climàtic és el major perill que haguem enfrontat.

Per què no s'ajusta tal com va acabar per fer-ho la indústria del tabac? Per què no inverteix la seva riquesa en coses com panells solars i es beneficia hàbilment de la propera generació d'energia? Succeeix que la resposta és més interessant del que semblaria a primera vista.

En part és prou simple: les gegantines companyies de l'energia guanyen tants diners ara mateix que no poden deixar d'engolir. ExxonMobil, any rere any, obté més diners que cap companyia en la història. Chevron no es queda molt lluny. Tots els que participen en el negoci neden en diners.

Malgrat tot, en teoria podrien invertir tots aquests diners en una nova tecnologia neta o en recerca i desenvolupament per a ella. El que passa, però, és que tenen un problema més profund, que ha quedat en clar només en els últims anys. Dit en poques paraules: el seu valor es basa en gran part en reserves de combustibles fòssils que no seran cremats si algun dia arribem a prendre seriosament l'escalfament global.

Quan vaig esmentar una bombolla de carboni al principi d'aquest assaig, és el que volia dir.Cito algunes de les xifres rellevants, per cortesia de l'Institut Capital: ja estem veient una alteració generalitzada del clima, però si volem evitar un desastre extrem, que estremeixi la civilització, molts científics han indicat que un augment de dos graus en les temperatures globals és el màxim que possiblement podríem encarar.

Si llancem altres 565 Gigatones més de carboni a l'atmosfera, és bastant possible que creuem la més vermella de les línies vermelles. Però les companyies petrolieres, privades i estatals, tenen actuals reserves en els seus llibres equivalents a 2.795 Gigatones - cinc vegades més del que podrem cremar sense contratemps. Han de romandre sota terra.

En altres paraules, en termes ecològics seria extremadament prudent donar per perdudes aquestes reserves per un valor de 20 bilions (milions de milions) de dòlars. En termes econòmics, és clar, seria un desastre, primer i sobretot per als accionistes i executius de companyies com ExxonMobil (i gent en llocs com Veneçuela).

Si algú dirigeix ​​una companyia petroliera, aquest tipus de pèrdua és el futur desastrós que l'espera quan el canvi climàtic sigui pres tan seriosament com hauria ser-ho, i és una cosa molt més esgarrifós que les sequeres i les inundacions. Per tant es farà qualsevol cosa-inclòs el finançament d'interminables campanyes de mentides-per evitar un enfrontament amb la seva realitat. Per això, simplement seguim endavant. Per prendre només un exemple, el mes passat el cap de la Cambra de Comerç dels EUA, Thomas Donohue, va cridar a que es cremés tot el carbó, gas, i petroli recentment descobert al país - calculat en 1.800 Gigatones de carboni , només per al nostre país.

El que neguen ell i la resta de l'elit energètica-industrial, en altres paraules, és que els models empresarials al centre de la nostra economia es troben en el conflicte més profund possible amb la física i la química. La bombolla del carboni que sorgeix amenaçadorament sobre el nostre món ha de ser desinflada aviat. Com en el cas de la nostra crisi fiscal, si no es fa causarà enorme dolor - dolor que, en els fets, és gairebé més gran de l'imaginable.Després de tot, si es pensa que els bancs són massa grans per fer fallida, cal pensar en el clima en el seu conjunt i imaginar la naturalesa del rescat que ens enfrontaria si aquesta bombolla acaba per rebentar.

Per desgràcia, no rebentarà per si sola - no a l'hora deguda en tot cas. Les companyies del combustible fòssil, amb el seu negacionisme fortament finançat i les seves donacions rècord a les campanyes electorals, han aconseguit controlar fins els esforços més tímids per controlar les emissions de carboni. Amb cada dia que passa, ens palanquegen cada vegada més en un deute de carboni impagable - i amb cada dia que passa, estan obtenint beneficis inimaginables. ExxonMobil va informar la setmana passada que els seus beneficis per al 2011 van ser 41.000 milions de dòlars, els segons per la seva grandària de tots els temps.Us pregunteu qui té el rècord? És ExxonMobil el 2008, amb 45.000 milions.

Dir la veritat sobre el canvi climàtic necessitaria apartar la major ponxera de la història, precisament quan la festa està que crema. Per això la baralla és tan dura. Per això els que lluitem pel futur hem d'accelerar la marxa. I és per què serà difícil reconèixer el nostre planeta en aquesta visió satelital, per bella que sigui de lluny.

Bill McKibben és Schumann Distinguished Scholar a Middlebury College, fundador de la campanya climàtica global 350.org, col · laborador regular de Tom Dispatch, i autor, recentment, de Eaarth: Making a Life on a Tough New Planet .

Copyright 2012 Bill McKibben

Fuente: http://www.tomdispatch.com/post/175499/tomgram%3A_bill_mckibben%2C_why_the_energy-industrial_elite_has_it_in_for_the_planet/#more

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...