"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 10 de febrer del 2012

AMARILIS (HIPPEASTRUM SP)


Foto: Hippeastrum - Amarilis by Pilar Azaña
flickriver.com

L’Amarilis és una planta de bulb tunicat, molt coneguda per les seves grans flors de colors rosats i ataronjats amb franges més clares o fosques. Els seu nom botànic, Hippeastrum vittatum, te arrels gregues  de hippeus que vol dir genet i astrum que significa estrella, podríem dir l’estrella del cavaller.

El seu origen és d’Amèrica del Centre i  del Sud, la trobem des de Argentina a Mèxic. Moltes vegades es confonen les especies de Hippeastrum vittatum amb les d’ Amaryllis belladona que provenen de Sud-àfrica, fins al  1987 no es van classificar com especies diferents, totes dues pertanyen ala família de les amaril·lidàcies. Però continuem dient-li amarilis com nom quotidià  a les diferents varietats i híbrids que podem trobar  de Hippeastrum hibridum al mercat. Altre diferencia important és que l’Amaryllis belladona és tòxica per la gran quantitat d’alcaloides dels seus teixits i no es recomana en espais infantils, per el contrari no he trobat cap referència sobre el Hippeastrum, però recordeu que no es deu ingerir plantes de jardí si no és coneixen a fons.

La podem reproduir a traves dels bulbs que es venen segons el calibre, també podem dividir-los en 4 parts o separar els bulbils laterals. Podem sembrar les llavors per el sistema de flotació.  Tanmateix els bulbs es poden plantar directament al jardí o en testos. Si les plantem directament al sol, la floració serà més tardana i de octubre a març restaran en repòs. Els hiverns molt freds cal protegir-les amb encoixinaments com palla o malla tèrmica. Cal desenterrar-les i dividir-les, cada 4 o 6 anys, infreqüentment.  Si les planteu en testos, utilitzeu-los no gaire més grossos que el bulb i replanteu-lo cada 3 o 4 anys. Si les teniu al interior, començaran el seu cicle molt abans al febrer ja surten les flors i s’estiren les tijes de les flors.

Cal regar durant el període vegetatiu, no cal durant el temps de repòs i és interessant mantenir un sol amb molta matèria orgànica per obtenir una bona floració.

Com la majoria de plantes de bulb són fàcils de cultivar i les floracions són de gran color i bellesa, encara que el preu és més elevat que les plantes que reproduïm per llavor.

Referencia: Western Garden Book de Sunset.Publishing Corporation.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...