"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 9 de febrer del 2012

Els apicultors espanyols són víctimes del lideratge espanyol en transgènics, denúncia COAG

Font: boletinagrario.com (9.2.2012 | COAG)

COAG també denuncia que la lentitud de les institucions comunitàries per legislar sobre aquest tema està sent aprofitada pels operadors comercials

COAG reclama al Ministeri d'Agricultura una reunió urgent per abordar la complicada situació de mercat que travessa el sector després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre pol·len OGM a la mel. Els apicultors espanyols suporten costos addicionals i preus més baixos per ser Espanya el principal país de la UE que conrea blat de moro transgènic, denúncia COAG.

La Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) denuncia que el lideratge d'Espanya en el cultiu de transgènics (major superfície de la UE, amb 97.000 hectàrees de blat de moro genèticament modificat MON 810 a l'última campanya, així com gairebé 50% dels assaigs amb OGMs de la UE), s'està utilitzant per part dels operadors del mercat per pressionar a la baixa els preus de les nostres mels provocant costos addicionals al sector apícola.

Aquesta situació parteix d'una sentència del Tribunal de Justícia Europeu de 6 setembre de 2011 en la que es recull que " ...la mel que contingui pol·len procedent de plantes transgèniques ha de ser considerada com un aliment que conté un ingredient produït a partir d'organismes modificats genèticament i, per tant, aquest tipus de mel haurà de comptar amb una autorització per a la seva comercialització a la UE... ". L'esmentada sentència, que es troba en aquests moments en un procés de revisió per part de la Comissió Europea
i els EE.MM. de cara a la seva implementació al mercat comunitari, ha servit perquè els operadors exigeixin anàlisi de mel lliure de pol·len OGM, (malgrat que actualment encara no existeix una regulació sobre això), i fins i tot certificats de l'administració que la mel s'ha produït en ruscs allunyats dels cultius transgènics.

"Els apicultors espanyols ens estan convertint en les víctimes d'un problema que no hem creat i del qual no som responsables. El resultat és catastròfic, perquè a més de provocar incertesa i caiguda de preus, hem d'assumir el cost de les anàlisis d'absència de OGMs sense que n'hi hagi normativa alguna sobre això. A més, en l'últim trimestre de 2011 s'ha produït una paralització de les vendes cap a països de la UE, cas d'Alemanya i França, principals importadors comunitaris de mel espanyola. És molt preocupant que una part de la collita de mel de 2011 està encara als magatzems dels apicultors espanyols i que el sector és ja en portes de començar la pròxima campanya", ha apuntat Jose Luís González, responsable del sector apícola de COAG.

La recent petició del passat 28 de desembre per part de l'empresa Bayer CropScience per conrear a Espanya cotó GHB614 genèticament modificat tolerant al glifosat, el principi actiu de l'herbicida total Roundup®, és una nova amenaça per al sector apícola del nostre país, que exigeix que està petició sigui denegada i des de COAG no es descarten realitzar accions de protesta per aconseguir aquest objectiu.

Per tot això, COAG ha sol·licitat al Ministeri d'Agricultura una reunió urgent per buscar solucions a aquest greu problema de mercat que no té res a veure amb la qualitat i seguretat dels nostres productes apícoles. A més, el sector apícola de COAG traslladarà a la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri la necessitat d'augmentar el cofinançament estatal i autonòmic del pressupost comunitari per a l'apicultura dins de la nova reforma de la PAC 2014-2020 (OCM única) i l'establiment d'una ajuda directa per rusc que ha estat suggerit pel propi Parlament Europeu al seu últim Informe (25.10.2011) sobre l'apicultura europea. També vol conèixer que pla té el Ministeri per desenvolupar els programes de seguiment de l'exposició de les abelles melíferes als plaguicides sistèmics (neurotòxics) i l'aplicació el 2012 al nostre país d'un Programa de Vigilància Pilot sobre les malalties de les abelles melíferes, que podrà ser finançat fins un 70% per la Comissió després de la Decisió que va publicar el passat 23 de desembre de 2011 al Diari Oficial de la UE.

A Espanya, el benefici de la pol·linització que realitzen les abelles melíferes s'estima que supera els 3.000 milions d'euros anuals només al sector agrari. A més, per cada euro d'ajuts públics invertits en el sector apícola, hi ha un retorn a la societat en forma de millora de la producció agrària d'uns 60 euros, sense incloure el benefici en el medi natural. El nostre país compta amb la cabana apícola més important de la UE, amb el voltant de 2,5 milions de ruscs, dels quals el 80% són gestionats per 5.600 apicultors professionals que viuen directament d'aquesta activitat productiva, sent el principal productor de mel de la UE amb una mitjana de 30.000 tones anuals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...