"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 5 d’abril del 2011

EL BOSC I EL CANVI CLIMÀTIC.



El bosc és un conjunt de flora i fauna, el element principal són les plantes i dins d’aquest grup els arbres perquè són els essers vius més longeus alguns com les sequoies poden viure fins a 4000 anys. Si com llegiu 4000 anys, ni més ni menys.

La classificació més bàsica, es dividir entre boscos primaris i no primaris. El bosc primari és en el que mai s’ha intervingut i per tant el valor de la biodiversitat és incalculable. El bosc no primari és el gestionat i explotat per les persones de vegades bé i altres vegades, per a mi masses, malament.

Es talen i s’han talat moltes hectàrees de bosc arreu del mon, per diversos motius: llenya per cuinar i escalfar-se, per construcció, per incinerar en plantes de biomassa i obtenir energia, per fer pastures o plantar conreus energètics com palma per fer bio carburants o canya de sucre per fer alcohol. De vegades es replanten, però
moltes vegades no. La falta de vegetació provoca erosió causades per la pluja i vent, més a més provoquen esllavissades importants en zones abruptes. El pitjor és la substitució del bosc primari per monocultius afectant directament la biodiversitat i qualitat del bosc que no es pot defensar tant bé de problemes fitosanitaris que puguin afectar l’única espècie , que els forma.

El bosc és el magatzem natural del CO2 (diòxid de carboni) gràcies al procés de la fotosíntesis que capta CO2 de l’atmosfera i el subproducte emes és el O2 (oxigen). Encara que s’investiga en altres maneres de capturar el CO2 de l’atmosfera i atrapar-lo per evitar el canvi climàtic provocat per el escalfament global. De moment cap solució és aplicable, per el cost o la tecnologia.

A Catalunya segons Carles Gracia, investigador del CREAF, afirma que ‘calen 15 Catalunyes per compensar les emissions de CO2 dels més de 7 milions de catalans’. Al CREAF han calculat que els boscos catalans retenen el 15% de les emissions de CO2 i la resta torna a l’atmosfera. Un factor important i limitant és l’aigua, ens cal aigua per la fotosíntesis i gran part dels nostres boscos es troben en àrees seques i per tant amb menys capacitat de retenir CO2. De moment, doncs ens cal reduir les emissions i és important prendre consciencia de que tothom podem fer quelcom cada dia, la solució esta en tots nosaltres i cal començar a fer els deures.

Especialment aquest Any Internacional dels Boscos, planteu un arbre, dos o tres o molts. Potser, no tots sobreviuran, però si plantem segur que collirem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...