"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimecres, 23 de febrer del 2011

PASSA-HO! LA GRAN TRANSICIÓ.


La NEF (New Economics Foundation), ha editat un llibret que podeu baixar en forma de pdf o bé adquirir-lo com a llibre. Es titula ‘The Great Transition’ (La Gran Transició), de moment la primera ullada i els continguts en que es basa crec que obriran els ulls a moltes persones que comencen a pensar que la crisis no es només econòmica, es també medi ambiental i energètica. 


I essent una mica sarcàstica us diria que la crisis som nosaltres, els humans, que ens hem begut l’enteniment. Consumint i consumint, llençant i cremant els nostres recursos. En els abocadors del mon desenvolupat esta tot allò que hem llençat, de vegades vell, però moltes vegades nou i en bon estat. Doncs, per què el vam comprar?.

The High Line in New York, by Joel SternfeldAlgunes cites del llibre ‘The Great Transition’. Estan traduïdes amb el traductor de google, interpreteu la maquina.
‘Qualsevol persona que creu que el creixement exponencial pot anar per sempre en un mon finit  o és un boig o un economista’, de  Kenneth Boulgding (economista).


'És la preocupació amb les possessions, més que qualsevol altra cosa, que ens impedeix per viure amb llibertat i amb noblesa.', de Henry David Thoreau, escriptor (1817-1862)

També us deixo el prefaci a manera de resum del informe.

Prefaci. (traducció automàtica)
La humanitat sembla atrapat en una trampa sense sortida. "Business as usual" ja no és una opció. No obstant això, aturar i revertir el consum de més i més 'Coses' sembla probable per desencadenar una depressió massiva amb greu situació de subocupació i la pobresa. Això és cert si tot el que fem és "aplicar els frens", sense fonamentalment el redisseny de tot el sistema econòmic. Ens enfrontem a una sèrie de interrelacionats sistémica problemes - que consumeixen més enllà dels nostres límits planetaris, la desigualtat insostenible, cada vegada més gran inestabilitat econòmica i la ruptura de la relació entre «més» i «millor».
L'única manera de superar aquests problemes sistèmics és a través d'un conjunt de solucions que es dirigeixen al conjunt.
En aquest informe hem esbossat com, a la llum d'aquests reptes que enfrontem com
un país i com un món, les coses podrien "convertir-se en dret" per a l'any 2050. Ens hem centrat especialment en el Regne Unit, però moltes de les solucions que esquema s'apliquen a nivell mundial. Hem anomenat el procés pel qual això podria succeir la Gran Transició com un deliberat ressò de la gran transformació, escrit per Karl Polanyi en la dècada de 1940.

Mentre que en un breu informe relativament com aquest no podia esperar per aconseguir alguna cosa remotament comparable a la gran obra de Polanyi, la magnitud del canvi que necessitem veure és si més no la igualtat dels canvis que es descriu.
Polanyi analitza com els processos de mercat en la revolució industrial havia creat greus ruptures en el teixit de la vida social, i va argumentar amb força que necessitàvem per invertir això i trobar un equilibri entre el mercat i el mercat-no, el privat i el pública, l'individu i la comunitat.
No podríem estar més d'acord, i la necessitat d'aconseguir això és tant més urgent ara
donades les enormes problemes ambientals que tenim, els problemes que Polanyi no podria haver previst el 1944, quan el món estava atrapat en les conclusions sagnant de la Segona Guerra Mundial. El problema més urgent que enfronta la humanitat ara és com compartir els escasos recursos del planeta en formes que siguin justes, sostenibles i donar suport al benestar de tots nosaltres.
El que hem intentat fer en aquest informe és definir com l'equilibri buscat Polanyi
es podria aconseguir en un context modern, en particular com es pot fer d'una manera
que salvaguardi el medi ambient natural, on vivim més en harmonia amb la natura
i dins de "la realització" de la capacitat dels nostres recursos planetaris.
Hem cridat a les àrees clau en la transició ha de succeir. Encara que els detalls poden
canvi, esperem mostrar amb aquest informe que és possible concebre una societat justa
on la vida bona no ha de costar la Terra, i per identificar les palanques de canvi que
hauria de ser empès per iniciar el viatge a aquesta societat.
Un futur diferent no només és necessari, també és possible.
Stewart Wallis, Director Executive.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...