"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 26 de desembre del 2013

Científics comproven a Panamà l '"efecte esponja " en boscos tropicals

De la web efeverde.es. us deixo el següent article sobre el efecte esponja dels boscos tropicals. (traducció automatica)

Un estudi en el bosc tropical que envolta el Canal de Panamà encapçalat per l'Institut Smithsonian d'Investigacions Tropicals ( Stri ) va comprovar l '"efecte esponja " per minimitzar els danys per inundacions i maximitzar la disponibilitat d'aigua en sequeres , han informat fonts científiques .
biodiverpanama
Aspecte de la biodiversitat al Canal de Panamà . EFE / Alejandro Bolívar
D'acord amb els investigadors "els boscos tropicals redueixen el màxim de vessament durant les tempestes i alliberen l'aigua emmagatzemada durant les sequeres " , precisa un informe del Stri .

"Els seus resultats donen credibilitat a un fenomen controvertit conegut com l'efecte esponja , que està al centre d'un debat sobre com minimitzar els danys per inundacions i maximitzar la disponibilitat d'aigua en els tròpics ", apunta .

L'experiment iniciat en data no precisada en 700 hectàrees de la conca del Canal de Panamà , també conegut com Aigua Salut , tindrà una durada de 20 a 30 anys , pel que és l'estudi en curs de l'ús del sòl més gran en els tròpics , segons la font .

"El nostre projecte té com a objectiu quantificar clarament els serveis ambientals , com ara el flux d'aigua , l'emmagatzematge de carboni i la conservació de la biodiversitat que els prenedors de decisions consideraran a mesura que avaluen els projectes de restauració forestal per al maneig de la conca " , va comentar Jefferson Hall , científic del Stri i director del projecte .

Durant gairebé 450 tempestes tropicals , un equip de científics de la Universitat de Wyoming ( EUA ) va mesurar la quantitat de vessament a les pastures , pastures abandonats i terres forestals com a part d'un experiment a gran escala d'ús de la terra en la conca del Canal de Panamà iniciada pel Stri .

Les dades recopilades pel personal del Stri i analitzats per estudiants de la Universitat de Wyoming indiquen que l'historial de l'ús del sòl , té efectes complexos a llarg termini .

" Mesurem les grans diferències en la resposta hidrològica entre conques amb diferents historials d'ús del sòl i la coberta vegetal " va comentar Fred Ogden , investigador associat del Stri i professor d'Enginyeria Civil a la Universitat de Wyoming .

Ogden afegeix que "el nostre objectiu final és entendre millor aquests efectes i incloure aquesta comprensió millorada d'un model hidrològic d'alta resolució que estem desenvolupant per predir els efectes de l'ús del sòl a les conques tropicals . "

Per la seva banda, l'hidròleg del Stri i del Servei Geològic dels Estats Units ( USGS ) , Robert Stallard , va afirmar que "el resultat dels pics de tempesta és espectacular "

Stallard desenvolupar les estadístiques per a l'anàlisi de dades .

" El vessament d'aigües pluvials de les terres de pasturatge és molt més gran que el de les terres forestals . Els resultats són més clars després de grans tempestes " , va detallar .

D'altra banda, els boscos alliberen més aigua que les pastures i els paisatges d'ús mixt durant l'estació seca , el que apunta a la importància dels boscos en la regulació del flux d'aigua durant tot l'any en climes estacionals .

L'evidència que dóna suport l'efecte esponja calia per als boscos tropicals , el que ha portat a alguns a qüestionar la seva validesa .

"Una de les raons per les quals no hi ha més evidència científica per a l'efecte esponja és que un ha de prendre el que la naturalesa reparteix , " va comentar Stallard , fervent defensor de l'efecte esponja .

Ha afegit que " es requereix un compromís institucional a llarg termini per aconseguir bons resultats . El USGS , el Smithsonian a Panamà , la Universitat de Wyoming i l'Autoritat del Canal de Panamà ( ACP ) tenen els recursos per fer-ho " .

Una greu sequera va obligar a les autoritats del Canal de Panamà a imposar restriccions de calat en els vaixells que van transitar el 1997 .

El desembre del 2010 , un gran sistema de tempestes , examinat en aquest estudi , va aturar el trànsit al canal durant 17 hores .

L'estudi és particularment rellevant per a les decisions d'ús del sòl en els tròpics , on més del 50 per cent dels boscos són ara " secundaris" que han tornat a créixer després de la tala o en deixar de ser pastures abandonats .

Aquesta investigació és recolzada per la Xarxa d'Observatoris Globals de la Terra de la Institució Smithsonian , ForestGEO , el Servei Geològic dels EUA , la Fundació Nacional de Ciència dels Estats Units; l'ACP , l'Autoritat Nacional de l'Ambient de Panamà ( ANAM ), el HSBC Climate Partnership , la família Hoch ; Frank Levinson , la Fundació Alberto Motta i Roy i Caryl Cline . EFE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...