"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 20 de setembre del 2013

LA CONSOLDA


La consolda és una herba perenne que pot ser utilitzada com a medicinal amb efectes cicatritzants i també com fertilitzant per el seu alt contingut de nitrògen, fosfor i potassi.
T
També se l'anomena nualós o símfit del nom botànic Symphytum, pertany a la  família Boraginaceae.

És una planta originaria d'Europa que es pot trobar silvestre a prop de riberes amb sòls fèrtils i frescos. La podem trobar cultivada a molts horts, on s' emprea com tècnica l'agricultura biològica, perquè s'hi es fa fermentar, s' aconsegueix un fertilitzant natural molt efectiu. Aquest any a la primavera en vaig adquirir una al mercat eco de Corçà, eren 3 o 4 fulles. Ara la tinc en un test de 10 litres i ha crescut molt. Aviat a la tardor, la plantaré al hort, al racó de les flors, plantes companyes i plantes remeieres.

Tenim varies espècies, però les dos més conegudes són: la consolda major (Symphytum officinale L.) I la consolda petita ( Symphytum tuberosum). Són molt semblants la diferència és la mida. La major més gran i amb les fulles més piloses que la petita. Tenen flors lilas o rosades.  I es fan bastants arbustives.

Si la volem fer servir com fertilitzant cal fer-la fermentar.  Cal tallar les fulles a trossos petits i posar-la en aigua dins una galleda. Si és fresca posem 1 kg per 10 litres, si es seca uns 250 gr per 10 litres. Es deixa a l'ombra 15 dies, després dels 5 primers dies destapada començarà a fermentar i farà l'olor característica, llavors és millor tapar-la fins el final. Convé remanar-la cada dia. Un cop passin els 15 dies filtrem el liquid que podem utilitzar directament per regar el terra o diluir-lo 1 part amb 3 parts iguals d'aigua, si el tirem amb spray. Es pot embotellar i etiquetar, per fer-ho servir durant la temporada. Les restes les tirem al compostador.

En preparacions medicinals per cicatritzar es utilitza l'arrel que te forma de nap. S' agafen 25 gr i es fan bullir en 1 litre d'aigua durant 10 minuts. Deixem reposar 10 minuts més i colem. Quan es refreda l'apliquem a la ferida amb un drap de fil o per immersió de la zona afectada cada 30 minuts fins que comenci a cicatritzar.

1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...