"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dilluns, 28 d’octubre del 2013

EL MANEIG DEL COMPOST. EL COMPOST COMPLEX.

El compost complex no és pas difícil de fer com el seu nom sembla indicar-nos, però és el producte del maneig del compost o de la pila. Es diferencia principalment del compost simple en tres coses.

La primera que cal fer-lo tot de cop, la segona que cal airejar-lo sovint a base de girar-lo per mantenir la temperatura de fermentació alta i poder accelerar el procés i la tercera que cal mantenir l'humitat regant-lo.

Té avantatges ja que podem obtenir compost en 6-8 setmanes, però el seu contingut en nutrients és més baix que la pila o compost simple. Degut a que una part del nitrogen es consumeix per l'acceleració del procés.

Per fer el compost cal preparar la pila en capes de matèries marrons, riques en carbó, i matèries verdes, riques en nitrogen al rati de entre 20:1 a 30:1, per obtenir un compost de qualitat en poc temps. Un cop han passat 7- 10 dies cal girar la pila i repetir-lo com a minin 2 vegades, però quan més vegades la voltegem més aire s'aporta a la pila i més ràpid es produeix la fermentació. Quan desprès de girar-la varies vegades ja no s'escalfa i s'ha tornat de color fosc convé deixar-la reposar per obtenir un compost madur gracies a la maduració per efecte dels cucs vermells i altres insectes que acaben de digerir el compostos de carbó que restin a la pila.

La tardor per la quantitat de materials que podem obtenir de la natura o la primavera per el seu clima suau i humit són les millors èpoques per preparar el compost complex, ja que es simplifica el procés perquè no cal regar.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...