"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 19 de desembre del 2008

L'HORT al éstil de la Sally Jean Cunningham.

El Cosmos és una planta amiga molt fàcil de conrear de llavor.

Sally J. Cunningham és una escriptora, conferenciant i una jardinera orgànica. En el seu llibre Great Garden Companions (Grans Company de Jardí), ens explica com tenir un hort enjardinat, divertit, productiu i fàcil de mantenir.
Basant-se en la diversitat, promovent els insectes i animals beneficiosos, seguint la combinació de plantes amigues i les rotacions la Sally ha creat un sistema de famílies i plantes amigues molt fàcil de seguir.
Aquest sistema l'anomena Companion Gardening (Jardineria amb plantes companyes), es basa amb els coneixements tradicionals de que determinades plantes si conviuen pròximes es defensen unes a les altres, per exemple: plantar tomateres i alfàbrega alternades.
Per aplicar aquest sistema:
Primer cal classificar el diferents vegetals en famílies per exemple: la família de les tomateres, la família de les lleguminoses, etc. Cal classificar les plantes amigues que combinen amb la família i llavors tenim un veïnat, que correspondrà a una parcela del hort.
Segon utilitzar encoixinats per formar bancals de plantació.
Tercer fer i utilitzar el compost com adob i protecció del sol.
Quart utilitzar rotacions de les diferents famílies a les diferents parcel.les.
Cinquè no utilitzar productes de síntesis que alteren la diversitat d'insectes i per tant l'equilibri d'aquestos afavorint que els insectes perjudicials es tornin resistents i morin els seus depredadors que els mantenien en equilibri.
Si un conreu no funciona més val substituir-lo per altre fins que es retorna al equilibri necessari per mantenir la diversitat suficient que ens permeti tenir uns excel.lents vegetals i fruits a la taula.

2 comentaris:

  1. això...i aquest llibre on el puc trobar en català? el de la Sally dic... per cert bona la web m'agrada molt!

    ResponElimina
  2. Hola! anna, no esta traduit ni a català,i crec que cap altra llengua que jo sapigui, però t'aconsello que el demanis amb anglès atraves de internet per ex. amazon.com i miris si el tenen en versió espanyol per paisos d'America del Sud.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...