"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 26 d’abril del 2011

Greenpeace detecta alts nivells de radioactivitat en aliments de les zones afectades per l'accident de Txernòbil

Un altre motiu per comprar productes Km. 0, de proximitat, o locals. Acostumen a estar més controlats i aquí el núvol radioactiu de Txernòbil no va arribar.

Font: http://www.greenpeace.org Traducció automàtica.
Un equip científic de Greenpeace ha estudiat diversos aliments bàsics després de la decisió del Govern d'Ucraïna de posar fi a aquestes anàlisis

Reportatge - abril 8, 2011
25 anys després de l'accident nuclear, un equip de científics i experts en protecció radiològica de Greenpeace ha descobert alts nivells de contaminació radioactiva en aliments bàsics de diverses localitats d'Ucraïna afectades per la contaminació radioactiva de Txernòbil.

Zoom

Market Stall in Rokytne Rokytne, Ukraine, March 2011 - Mushrooms are being sold at the local market. In Rivenska Oblast, levels of radioactive particles in the food and especially milk is on average two times higher es the rest of the Ukrainian maximum allowed levels. Radioactive particles accumulate in the forest in particular where Mushrooms are being picker by local people and sold on the markets. * City: Rokytne 2011.01.03 © Robert Knothead / GreenpeaceGreenpeace ha decidit fer aquestes anàlisis després de la decisió del Govern ucraïnès de finalitzar la seva realització, una decisió que l'organització ecologista considera equivocada.

Greenpeace ha trobant en un poble de la regió de Rivnenska (1) l'isòtop radioactiu cesi-137 en el 93% de les mostres de llet recollides. El cesi 137, amb una vida mitjana de 30,1 anys (2), apareix en aquestes mostres de llet en un nivell entre 1,2 i 16,3 superior al considerable acceptable a Ucraïna(3).

"Els nostres anàlisis han trobat alts nivells de radioactivitat causats pel desastre de Txernòbil en les mostres de menjar.Els nivells més perillosos es van trobar en aliments clau com llet, baies i bolets, i en molts casos els nivells de cesi radioactiu van excedir els nivells tolerats a Ucraïna ", ha declarat Iryna Labunska, científica de Greenpeace. "Hi ha la necessitat urgent de continuar analitzant amb rigor i de manera científica la contaminació per isòtops radioactius de les terres de cultiu i de pastura en les àrees afectades d'Ucraïna".


La radioactivitat emesa com a resultat de les explosions de la central nuclear de Txernòbil van greus conseqüències que van afectar a molts països. Només a Ucraïna, 18.000 quilòmetres quadrats de terra de cultiu van quedar contaminats. Igual que el 40% dels boscos del país, que correspon a una àrea de 35.000 quilòmetres quadrats. En total, segons les Nacions Unides, 160.000 km2 d'Ucraïna, Bielorússia i Rússia van quedar contaminats amb nivells de més d'1 Curio/Km2 de cesi-137, una quantitat que fa inhabitable aquestes zones. Aquesta extensió de terreny equival a gairebé una tercera part de la superfície d'Espanya.

Durant els anys posteriors a l'accident, el Govern ucraïnès ha realitzat anàlisis regulars d'aliments produïts en les àrees contaminades, i el Ministeri d'Emergències i Assumptes de protecció pública publicava les dades. No obstant això, durant els darrers dos anys aquest control no s'està duent a terme, cosa que ha causat que aquest important registre de dades històric quedi incomplet.

"Fins i tot després de 25 anys, la població que viu a centenars de quilòmetres de Txernòbil continua encara exposada a nivells de radiació perillosos a través del menjar d'origen local.Exigim al Govern ucraïnès que continuï realitzant controls ", ha dit Aslihan Tumer, responsable d'energia de Greenpeace Internacional. "A Fukushima, ja estem veient una situació similar amb l'aparició de contaminació en llet i hortalisses. Si volem que accidents com el de Txernòbil i Fukushima no es produeixin en el futur, els governs han d'abandonar l'energia nuclear i invertir en eficiència energètica i fonts d'energia renovables que són netes i segures "(4).

Un resum de l'informe està disponible ahttp://www.greenpeace.org/espana/es/reports/Contamincion-radioactiva-de-alimentos-en-Chernobil/
Notes:
(1) El març de 2011, un grup d'investigadors de Greenpeace van visitar diverses zones d'Ucraïna, Rivnenska Oblast i Zhytomyrska Oblast, per recollir mostres de menjar produïda en aquestes zones que formessin part dels aliments principals de la dieta local. Altres mostres de menjar van ser recollides en diversos llocs de Kíev i voltants, per tal d'establir comparacions. Un total de 114 mostres de menjar van ser, bé comprades en mercats de menjar públics, o bé posats a disposició per al seu anàlisi per agricultors i ramaders locals.

(2) El cesi-137 és un radionúclid de vida llarga (el seu període de semidesintegració és de 30,1 anys), que té la propietat de transmetre a través de la cadena alimentària contaminant llet, peix i altres aliments.

(3) Els nivells tolerats de contaminació en llet per a nens a Ucraïna són de 40 bequerelis per litre (Bq / l). Es van detectar nivells de fins a 665 Bq / l Tots els nostres resultats estan disponibles per a baixar a http://www.greenpeace.org/espana/es/reports/Contamincion-radioactiva-de-alimentos-en-Chernobil/

(4) Greenpeace ha enviat un segon equip d'experts en protecció radiològica al Japó per investigar les amenaces per a la població local:http://www.greenpeace.org/international/en/press/releases/Greenpeace-expands-Fukushima-radiation -team /

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...