"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dissabte, 11 d’abril del 2009

PLANTEM PATATES PEL SISTEMA DE RUTH STOUT

Esquerra: Rasa coberta amb palla i fems compostats. Dreta: Patates a la rasa sobre matèria orgànica.

Avui us explicaré el secret per conrear patates sense cavar. El sistema de Ruth Stout (1952) es basa en el terme 'no dig, no work' (no cavar- no treballar). Ruth Stout era americana i va néixer al 1884 i va morir al 1980. El seu controvertit sistema és molt útil per les patates i aquí us faig cinc cèntims.

A la parcel·la de patates que durant la tardor i l’hivern hem preparat aportant diferents capes de matèria orgànica formant un llit de plantació amb un encoixinat de 15-20 cm d’alçada. Ara ja podem començar a plantar sobre.

Primer, farem una petita rasa. Segon, dipositem les patates grillades, prèviament tallades en dos meitats, espaiades entre si 40 cm. Per grillar les patates, cal comprar-les un mes abans estendre-les en caixes sota un cobert i començaran a brotar, formant els anomenats grills. Tercer, un cop esteses les patates a la rasa, afegim una capa de fems compostats i una capa de palla.

Quan les patateres comencin a emergir sobre terra anirem calcant amb mes palla o restes de gespa tallada, que evitarà la naixença de les males herbes i guardarà la humitat.

Una planta companya que podeu provar es plantar entre rases de patates o les vores de la parcel·la mongeteres que protegeixen del escarabat de la patata, també podrem collir mongetes a la vegada que les patates tendres per gaudir d’un bon àpat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...