"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 2 de febrer del 2016

El canvi climàtic posa en risc el conreu de la poma de Girona

De la web Ecodiari us deixo el següent article sobre la poma de Girona.Espero que sigui del vostre interès. 
Investigadors de l’IRTA han fet una projecció fins el 2070 de com afectarà l’augment de les temperatures a la floració de la pomera al baix Fluvià

La floració es veurà compromesa percentualment i en diferent mesura depenent de les varietats de poma.


Els efectes del canvi climàtic poden posar en risc la producció de poma al baix Fluvià (indicació geogràfica protegida «Poma de Girona»). Aquesta és la principal conclusió que s’extreu de l’estudi «Aproximació dels possibles impactes del canvi climàtic en la floració de la pomera en el baix Fluvià», que han realitzat investigadors de l’IRTA (i que recentment s’ha publicat a la revista internacional Agricultural Water Management). Aquest és un dels primers treballs que es fan a Catalunya en projeccions de canvi climàtic en fruiters.

Segons aquest treball, la floració es veurà compromesa percentualment i en diferent mesura depenent de les varietats. La combinació de temperatures fredes i càlides a l’hivern és important en la producció de flors i, per tant, de fruits, com es el cas de les pomes, perquè necessiten trencar la latència completa, la qual és un prerequisit per a una efectiva i sincronitzada brotació i floració. L’augment de la temperatura relacionat amb el canvi climàtic pot conduir a una manca d’hores de fred, el que pot afectar la idoneïtat en el rendiment d’algunes espècies o cultius en aquesta zona. Aquestes alteracions climàtiques poden provocar retards i desordres en la floració que poden afectar la viabilitat de la collita a la regió.

«El canvi climàtic posa en compromís aquesta activitat agrícola, si més no si es fa com ara, i aquest treball vol ser una ajuda a l’hora de prendre decisions», explica l’investigador de l’IRTA Robert Savé que, també indica que si es fessin estudis similars dedicats a altres conreus, com per exemple la vinya o l’olivera, els resultats també mostrarien possibles desajustos en algunes varietats a causa dels efectes del canvi climàtic. Aquests indicadors poden ser el primer pas per desenvolupar estratègies agronòmiques d’adaptació.

Aquest treball ha estat parcialment finançat amb el suport del projecte Accua de la Fundació Caixa Catalunya i el projecte Life-Medacc, i l’ha dut a terme un equip d’investigadors de l’IRTA Mas Badia i del programa d’Horticultura Ambiental.

Es pot consultar l’article publicat en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...