"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 26 de març del 2015

CLIMA I ENERGIA: Què hi ha del nostre?

Us deixo de efeverde aquest apunt de Mar Asunción. Espero que el trobeu interessant (Traducció automàtica)









Publicat per: Mar Asunción (WWF) 26 març 2015

Mar Asunción, Responsable del Programa de Canvi Climàtic de WWF Espanya.- Han passat gairebé 30 anys des de la creació del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC) i més de 20 des que el món, a través de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, va decidir abordar el problema de l'escalfament global de manera conjunta per evitar interferències perilloses del sistema climàtic en les societats humanes i els ecosistemes. Després d'aquest temps el consens científic sobre que aquest fenomen està passant per l'acció humana és pràcticament unànime, només qüestionat per un grapat de veus amb interessos en crear soroll per mantenir el "status quo".

No obstant això, tot i reconeixent-se el problema tant per part de la població, la ciència i les institucions, les accions efectives per frenar no han estat prou contundents i les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) no paren de créixer. Les temperatures porten decennis pujant, i al segle XXI hem viscut 14 dels 15 anys més càlids mai registrats. Les dades científiques, i la nostra pròpia percepció, confirmen una major freqüència i intensitat d'onades de calor, sequeres, incendis, pluges torrencials i inundacions. Ja s'observen pujades del nivell del mar, pèrdua de glaceres, i desplaçament d'espècies. També ens enfrontem a impactes en sectors econòmics com l'agricultura, el turisme i la sanitat, entre d'altres.

El canvi climàtic està directament relacionat amb un model energètic basat en els combustibles fòssils com carbó, petroli i gas, la crema allibera a l'atmosfera CO2, el principal dels GEH. Per això, és necessària i urgent la transició cap a un model energètic més net, sostenible, i just, basat en les energies renovables i l'eficiència energètica. Les tecnologies existeixen i són competitives a nivell econòmic, considerant a més els beneficis que proporcionen per la reducció de la dependència exterior de combustibles fòssils, ja que els recursos renovables són locals: l'energia prové del vent, el sol, l'aigua ... Creen a més ocupació local, amb major nombre de llocs de treball de qualitat, i contribueixen a un aire més net, amb els avantatges que això té per a la salut.

I llavors, per què encara seguim ancorats en un model energètic fòssil? La raó és simple: els interessos d'uns pocs s'anteposen als de la majoria. Els grups de pressió o lobbies energètics de les grans corporacions fòssils utilitzen tot el seu poder per intentar retardar la transició energètica, que d'altra banda és inevitable, i així seguir esprement la "gallina dels ous d'or". Encara molts governs escolten amb més freqüència i intensitat als representants de grans empreses que els pressionen amb "què hi ha d'allò meu?", En comptes d'atendre al que diu la ciència i la societat. L'any passat el Cinquè Informe de l'IPCC documentava abundantment la necessitat i urgència d'abordar mesures encaminades a combatre el canvi climàtic. També el setembre passat, ciutadans de tot el món ens manifestem massivament demanant acció contundent contra el canvi climàtic.

2015 és un any crucial per al clima, i per tant per a tots nosaltres, ja que al desembre els governs de tot el món es reuniran a París i han d'arribar a un acord climàtic global que ens posi en un camí segura de desenvolupament i ens lliure dels pitjors impactes de canvi climàtic. Per això és necessari i urgent que junts participem en les nombroses iniciatives que estem organitzant des de la societat civil, com l'Hora del Planeta de WWF. Només així podrem alçar prou la nostra veu, perquè els dirigents hagin de donar una resposta convincent a la nostra pregunta: Clima i energia ¿com està el nostre?

Mar Asunción és biòloga i responsable del Programa Canvi Climàtic WWF Espanya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...