"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 12 de febrer del 2013

Ken Saro-Wiwa, el Delta del Niger i Shell.



http://www.seppo.net/e/shell-vs-ken-saro-wiwa

Tres noms propis que ens expliquen com a final del anys 1980 i part dels noranta. La lluita del poble ogoni per salvar les seves terres de la contaminació i els seus habitants encara espera una resolució i sobretot la restauració i neteja d’unes terres que el 1960 eren les principals productores de cacau, apart de cautxú i cotó. 

He conegut el cas de Ken Saro-Wiwa a travers del llibre ‘No Logo’de Naomi Klein, aquesta autora més coneguda per el seu llibre La Doctrina del Shock. A ‘No Logo’ ens explica com les marques han perdut la seva essència i senzillament són un logo per vendre productes cars, a un baix cost, gracies a la producció deslocalitzada, la globalització i el marketing.

Ken Saro-Wiwa va ser condemnat i executat per el govern nigerià, per defensar el medi ambient. El motiu protestar per el seu poble ogoni i les seves terres, d’on van ser expulsats, de la contaminació produïda per l’extracció inadequada durant anys al Delta del Níger per la petroliera Shell.

El Moviment per a la Supervivència del Poble Ogoni (MSPO) encapçalat per Ken Saro-Wiwa escriptor i candidat al Premi Nobel de la Pau va organitzar una campanya per demanar reformes i exigir compensacions per la contaminació de terres, aigua i aire, ja que els ingressos només anaven a parar a les arques del govern. El general Sani Abacha va fer atacar els militars contra els ogoni, un poble nigerià que protestava pacíficament. Les protestes es van fer més importants i Shell es va retirar de les terres del ogoni, això va pressionar més al exercit que va capturar, jutjar i executar Ken Saro-Wiwa i altres activistes del MSPO, el 10 de novembre del 1995. La noticia va tenir gran ressò al Canadà i Austràlia, Alemanya i França, però l’execució no es va poder evitar  i el cas es va convertir en un del més sonats d'ençà del Salman Rushie.  Shell va patir un fort boicot, es va  retirar de les terres del ogoni i va prometre compensacions que encara no  han arribat.                                                                          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...