"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 8 de març del 2012

Dia Internacional de la Dona: Climate Solutions autonomia de la dona i ajudar el planeta

Aquesta setmana celebrarem el dia de la dona treballadora, que em sembla que totes ho som, encara que molts treballs són poc reconeguts i mal retribuits, però molts d'ells relacionats amb l'alimentació són molt necessaris, es basen en rols heredats de servei en comunitats d'arreu, on el home té el paper dominat. He trobat aquest article que espero que trobeu interessant, per celebrar-ho.

Font: http://thinkprogress.org (Traducció automàtica)

Per Climàtic blogger convidat en el 08 de març 2012 a les 11:48

Un món sostenible avançarà els Drets i el Benestar de la Dona


AP / Rajesh Kumar Singh

per Rebecca Lefton

Dia Internacional de la Dona celebra les funcions vitals de les dones en la societat i el progrés global aconseguit cap a la paritat de gènere. Fins al moment els programes de desenvolupament en salut i educació han abordat directament i millorat la situació de particular vulnerabilitat de les dones. No obstant això, les disparitats perjudicials entre dones i homes a tot arreu. Les normes de gènere contribueixen a les disparitats persistents entre dones i homes. Aquestes creences sobre els rols de les dones i els homes donar forma a les vides de dones i homes a tot arreu mitjançant la definició del que s'espera i valora per a cada sexe. No obstant això, aquests rols no són estàtics. Hi ha hagut un canvi cap a un major equilibri de gènere que sovint ha coincidit amb economies en creixement i un creixent reconeixement que l'apoderament de les dones és necessari per aconseguir la prosperitat, l'estabilitat i la salut mundial.

Una de les àrees en gran mesura passa per alt és l'impacte desproporcionat del canvi climàtic sobre les dones. També passa per alt, però, són les oportunitats d'empoderament de les dones que es deriven de la lluita contra l'escalfament global. No només el canvi climàtic sense posar en perill la vida de les dones més que homes, però els programes per al desenvolupament sostenible de l'energia tindrà immediates oportunitats positives per millorar i promoure el benestar de les dones de tot el món.

Invertir en solucions que ajuden a les dones i enfrontar el canvi climàtic és un guanyar-guanyar que canviarà les vides de persones al planeta avui en dia i fer del món un lloc més segur i més equitatiu per als futurs habitants. El canvi climàtic representa una oportunitat per a la transició econòmica cap a una economia sostenible baixa en carboni que funcioni per a tothom. No obstant això, la transició cap a una economia sostenible ha de ser inclusiu de la meitat de la població, si es vol tenir èxit. Podem respondre als desafiaments globals de la desigualtat de gènere i el canvi climàtic a la vegada.

Aquesta obra analitza els problemes climàtics que enfronten les dones i les solucions que els faculten i ajuden a mitigar aquests efectes. El resultat és que les dones poden tenir un paper important en la resposta al canvi climàtic i la construcció d'una economia sostenible.

Les dones a tot el món es veu especialment afectat pel canvi climàtic

El canvi climàtic amenaça amb desestabilitzar greument mitjans de subsistència i les economies de danys, i les poblacions experimentaran els impactes del canvi climàtic de manera desproporcionada per la regió, la riquesa i de gènere, ja que hi ha variacions en els impactes geogràfics de l'escalfament global i en la capacitat d'adaptació. El món en desenvolupament seran els més afectats, tant en termes del grau de les projeccions dels impactes de l'escalfament global i en la capacitat dels països per preparar-se i respondre.

Les dones suporten la càrrega d'aquests canvis, perquè són la major part dels pobres del món i tenen menys recursos per fer front a l'escalfament global i els desastres posteriors relacionats ja que es produeixen amb més freqüència i intensitat. Les taxes de mortalitat per a les dones en els països de baixos i mitjans ingressos continuen sent més alts que els homes, i el canvi climàtic empitjorarà les expectatives de mortalitat per a les dones, que són més propensos a morir en els desastres naturals i, indirectament, perquè són les dones i les nenes que sacrificar els aliments per menjar quan és escàs.

Els seus mitjans de vida són també més directament amenaçat, ja que constitueixen la majoriadels petits agricultors del món.
Solucions beneficioses per a la igualtat de gènere i el clima

Gestió de les dones és fonamental en la transició a pràctiques agrícoles sostenibles que poden administrar el sector de les grans contribucions de gasos d'efecte hivernacle i garantir la seguretat alimentària. Aquestes pràctiques milloren la qualitat del sòl, minimitzar l'ús d'aigua i pesticides, protegir els hàbitats, prevenir l'erosió i la degradació, i reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. El problema és que només entre el 10 i el 20 per cent de les dones en els països en desenvolupament tenen dret a la terra i les dones tenen un menor nombre d'actius i la cara més dificultats per a la consecució de crèdit. Només el 10 per cent de l'ajuda total per a l'agricultura, la silvicultura i la pesca va a les dones. Si les dones tinguessin el mateix accés als recursos podria augmentar els rendiments agrícoles en un 20 per cent a 30 per cent, el d'alimentar a 100 a 150 milions de persones que d'una altra manera passarien gana.

Mentrestant, deslligant l'energia renovable i l'accés universal a l'energia és necessària per evitar els impactes catastròfics de l'escalfament global i per al desenvolupament econòmic inclusiu. Un de cada cinc persones no té accés a l'electricitat moderna, fiable, i 3 milions de persones encara depenen de les cuines tradicionals, que emeten la contaminació de carboni negre que és perillós per a la salut humana i un important contribuent a l'escalfament global .

Un enfocament de l'energia neta s'ofereixen alternatives a la recerca de llenya o biomassa per cuinar i netejar, sense posar a les dones en perill. Les dones i les nenes que són els primers a quedar fora de l'escola a recollir llenya, aigua i biomassa serà capaç de dedicar més temps a l'educació i el treball en el sector formal amb accés a electricitat fiable i neta. I podem evitar que 2 milions de morts a l'any , principalment dones i nens, mitjançant la substitució de les estufes de cuina bruts, amb cuines netes.

La inclusió de les dones en el desenvolupament sostenible dels recursos naturals de gestió, accés a l'energia neta i desenvolupament de la infraestructura i el disseny i la formulació de la política de garantir que els enfocaments de resiliència climàtica tenen èxit.

Després hi ha els beneficis econòmics. A tot arreu del món, l'economia del canvi climàtic exigeixen la remediació immediata. Que no es combat, el canvi climàtic té un impacte negatiu significatiu en l'economia mundial. Però l'energia sostenible i altres programes ecològics tenen la inversa efecte creixement de l'economia. Això pot proporcionar noves oportunitats d'ocupació per a les dones i els homes l'oportunitat de millorar la paritat de gènere en l'educació i el treball.

Per exemple, HSBC projecta 1 2200000000000 $ anuals del mercat tecnologies d'energia neta per satisfer la demanda mundial de tecnologies netes, i els beneficis seran encara més grans si les barreres que impedeixen la plena participació de les dones són eliminats. Les dones ja representen el 40 per cent de la força de treball mundial, però tenen només un 1 per cent de la riquesa del món . Eliminació d'obstacles que impedeixen la plena participació de les dones en la força de treball podria augmentar la productivitat del treball fins a un 25 per cent en alguns països.

El resultat final: El creixement sostenible és una oportunitat per donar poder a les dones i fer créixer l'economia per a tothom. Com a secretària d'Estat Hillary Clinton va dir: "Una marea creixent de la dona en una economia augmenta les fortunes de les famílies i les nacions."

Paper vital de les dones en la lluita contra el canvi climàtic ha estat reconegut. Principis que reconeixen el vincle indissoluble que existeix entre la sostenibilitat del medi ambient i l'apoderament de les dones han estat cridats pels organismes internacionals des de fa dècades.El 1992, la Conferència de les Nacions Unides Declaració de Rio sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament afirma:

Les dones tenen un paper fonamental en l'ordenació del medi ambient i el desenvolupament.La seva plena participació tant, és essencial per aconseguir el desenvolupament sostenible.

A més, la Conferència Mundial de 1995 sobre la Dona de Beijing va subratllar que el desenvolupament econòmic i desenvolupament social que empodera a les dones i la protecció del medi ambient són "interdependents i sinèrgics del desenvolupament sostenible".

La integració de les qüestions de gènere i el benestar de les dones amb problemes del canvi climàtic va augmentar, com ho demostra la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. A Durban, Sud-àfrica, durant converses sobre el clima el desembre passat, sensibilitat al gènere, es va reflectir en el text final , incloent les referències en el Fons Climàtic Verd per garantir l'equilibri de gènere en el tauler del fons i que el finançament per a l'adaptació i mitigació als països en desenvolupament es les qüestions de gènere.

Però queda molta feina per assegurar que les dones no es quedin al marge.
Amb vista al futur

Cal continuar elevant la igualtat de gènere en les converses internacionals sobre el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible i assegurar que aquestes converses no es perdin en l'execució. Aquestes discussions i accions sobre el terreny ha d'incloure al sector privat i la societat civil, a més dels governs en els àmbits internacional, nacional i local.

La integració de la dona en les solucions disminuir les disparitats en els ingressos, la productivitat i els resultats socials. Les eines per augmentar la resiliència climàtica són les mateixes eines que es poden elevar a la dona. A l'assegurar-se que les dones tinguin igual accés als recursos i drets a la terra i que no hi ha una participació representativa en la governança de la terra i presa de decisions, podem millorar la seguretat alimentària el creixement econòmic i, per exemple.

A més, com importants recursos financers públics i privats s'han mobilitzat per a l'adaptació i la mitigació, és essencial que el gènere s'incorpora en els fluxos financers de manera que empoderen a les dones-des de la selecció de projectes, disseny i implementació. De gènere ha de ser una consideració al llarg dels plans de mitigació i adaptació.

La igualtat de gènere és un objectiu per dret propi. Guanys significatives es pot aconseguir simplement com a conseqüència d'un medi ambient sostenible que eleva la càrrega de les dones en les societats agrícoles i rurals, i ofereix noves i emocionants oportunitats en l'educació i el lloc de treball.

Rebecca Lefton és analista de polítiques al Center for American Progress. Aquest article va ser publicat originalment en el lloc web de Centre de Progrés Americà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...