"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 8 de novembre del 2011

Una nova espècie ibèrica d'insecte

Font:http://ecologistasenaccion.org (traducció automàtica)
Octubre 7, 2011
Opilo lencinaiFoto: Pau Bahillo

L'espècie, anomenada Opilo lencinai , seria un altre element clau en la complexa biocenosi que proveeix la integració en l'humus del sòl de la fusta procedent de les parts mortes de l'arbre i potser un aliat en la lluita biològica davant escarabats barrinadors de la fusta.

Els investigadors i entomòlegs espanyols, Pau Bahillo de la Pobla, doctor en Ciències Biològiques per la Universitat del País Basc, i José Ignacio López-Colón, ambientòleg, enginyer tècnic agrícola i membre d'Ecologistes en Acció, han descobert una nova espècie d'insecte, que han batejat amb el nom científic de Opilo lencinai . La nova espècie ha estat publicada a la revista científica Heteropterus , la publicació de la Associació Guipuscoana d'Entomologia , la gestió és a càrrec de diversos naturalistes bascos de gran prestigi entre els quals figuren els entomòlegs Dr Santiago Pagola Carte, D. Imanol Zabalegui Lizaso i D. Faustino Uranga Larrañaga, que estan tenint un important paper en l'impuls i divulgació dels estudis científics entomològiques tant en la seva comunitat autònoma com a la resta d'Espanya [1 ].

Les espècies ibèriques del Opilo són característiques: estretes i allargades, mesuren entre
poc menys i poc més del centímetre de longitud i tenen una coloració peculiar que els fa inconfusibles, les femelles són una mica més grans que els mascles i més corpulentes, però el seu aspecte és similar . El nom "lencinai" esdevé en honor del entomòleg jumillano José Luis Lencina Gutiérrez, responsable de la investigació de camp, faceta en la qual destaca entre els investigadors espanyols dedicats a l'estudi dels coleòpters.

Es tracta del cinquè representant de la família dels clergat (Coleoptera, Cleridae) que resulta ser endèmic-estrictament ibèric-de les trenta-cinc espècies registrades fins ara. La seva importància per tant seria doble, ja que a part d'aquesta condició, és un element clau en la complexa biocenosi que està implicada en el procés d'integració en l'humus del sòl, de la fusta procedent de les parts mortes de l'arbre, en els ecosistemes ibèrics on habita, i element de control natural de diversos enemics de les masses forestals, com ho són certs escarabats barrinadors de la fusta (coleòpters anòbids, cerambícids i escolítids), molt perjudicials per a molts arbres-tant frondoses com coníferes-i arbustos dels boscos ibèrics, sobre els quals depreda (tant els adults com les larves). Opilo lencinai és un endemisme que de moment només es coneix de les comunitats autònomes de Castella-la Manxa (Conca i Guadalajara) i Múrcia.

Amb prou feines es coneix res de la seva biologia i ecologia, però s'han assegut la base més elemental perquè es puguin emprendre estudis sobre els diversos aspectes biològics. La nova espècie incrementa les xifres de la biodiversitat peninsular i ofereix un nou argument per considerar la importància de conservar els boscos espanyols i preservar-los de l'avidesa dels "interessos comercials" que tant els estan retallant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...