"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 21 de maig del 2015

Premi Internacional Catalunya 2015 pèr a Jane Goodall.

De la web efeverde us deixo el següent article. (traducció automàtica)

La primatòloga Jane Goodall guanya el Premi Internacional Catalunya
Foto: www.depauw.edu

La primatòloga anglesa Jane Goodall ha estat guardonada avui amb el Premi Internacional Catalunya per la seva XXVII de triple vessant "analítica, empirica i compromesa ", segons ha anunciatel president de la Generalitat, Artur Mas.

Després d'examinar les 152 candidatures presentades, provinents de 52 països i de 180 institucions, i dels mateixos membres del jurat, s'ha acordat per unanimitat concedir el premi a una dona que destaca per la seva "transcendental contribució científica".
Pel president delegat del jurat, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, es tracta d'una científica que amb el seu treball ha ajudat a una "millor comprensió de la naturalesa, la cultura i el comportament humans", mostrant "que no són fenòmens independents" .

En la seva al·locució, Rubert de Ventós ha ressaltat la seva aproximació a la vida dels grans simis, el que ha suposat "una nova visió de la biosfera".
Així mateix, ha tingut un record per a científics com el desaparegut Jordi Sabater Pi, un dels especialistes més importants a nivell mundial en l'estudi de l'etologia i l'etnologia, i ha mantingut que el premi cau "en terra ja adobada".
Per la seva banda, el fundador i president de l'Institut Jane Goodall a Espanya, Ferran Guallar, ha llegit un escrit de la pròpia premiada, que viatjarà a Barcelona al juliol per recollir la distinció, en el qual ha dit sentir-se "molt honrada", a alhora que ha considerat que el premi li permetrà incrementar les seves relacions amb Catalunya.
En aquest punt, ha recordat que és d'aquesta comunitat d'on sorgeixen diversos programes ambientals, "no únicament estudis científics sobre els ximpanzés".
A més, ha dit sentir-se "molt orgullosa del gran treball de l'Institut Goodall a Espanya", i ha recordat en el seu escrit que en els pròxims dies aquesta institució organitza la seva cimera anual a Barcelona, ​​en la qual es reuniran representants de la trentena de les seves oficines que tenen a tot el món.
Serà, ha assegurat, "una cita de diàleg i confraternització, de la qual sortiran acords per millorar la protecció de la natura i, especialment, dels ximpanzés".
Ferran Guallar ha reflexionat, d'altra banda, sobre la influència que té actualment Goodall i ha subratllat que "divulga la ciència i es preocupa de l'objecte estudiat".
Nascuda a Londres l'any 1934, Goodall aviat va fer realitat el seu somni de viatjar a l'Àfrica, on en contacte amb el paleontòleg Louis Leakey, es va orientar a l'estudi dels ximpanzés, realitzant importants descobriments, amb mètodes poc convencionals, com posar noms a els primats estudiats, en comptes de nombres com fins aquell moment.
Els seus estudis pioners sobre els ximpanzés salvatges i els seus hàbitats, iniciats fa 55 anys a Tanzània, han canviat "radicalment" la manera de veure a aquests animals, als la primatòloga considera com "individus amb ment, emocions i personalitats pròpies".
El Premi Internacional Catalunya és un guardó que distingeix a aquelles persones que contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans al món, i al llarg dels seus 27 convocatòries l'han obtingut des de l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, l'any passat, a altres personalitats com Václav Havel, Jacques Delors, Doris Lessing, Harold Bloom, Pere Casaldàliga, Jimmy Carter, Haruki Murakami, Lula da Silva o Malala Yousafzai.
El lliurament del premi, amb un jurat format per filòsofs, sociòlegs i biòlegs com Richard Sennett, Edgar Morin, Anna Veiga i Jorge Wagensberg, se celebrarà el proper 27 de juliol en una cerimònia al Palau de la Generalitat, presidida per Artur Mas. EFE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...