"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dissabte, 7 de febrer del 2015

El Compostatge Casolà del Femer al Compostador.

El compost és el producte de la fermentació i descomposició de les restes orgàniques. Des de fa cents d'anys, que a pagès es ve fent el femer, El femer si llençaven les deixalles orgàniques de la casa i s'hi barrejaven els fems tot formant una pila al aire lliure, quan era prou gran es deixava descansar fins la propera temporada entre 4 i 6 mesos i se'n començava una altre. En els darrers anys, les cases que disposen d'espai a l'aire lliure han començat a aprofitar les restes orgàniques de la cuina i amb uns contenidors adequats, els compostadors, fan compost.

El compostador ens permet tenir recollit el lloc, els animalons no hi furguen i les olors estan més controlades que a la pila o femer. Per cada volum de deixalles orgàniques humides cal afegir una de deixalles seques com fulles, paper o cartró triturat, palla o herba seca entre altres.

El compostatge casolà és el procès de descomposició del residus orgànics de la cuina, del jardí i l'hort amb la seva transformació per l'acció dels microorganismes, que creixen per l'augment de la temperatura, el que col.loquialment diem 'bullit', al final del procés, obtenim una matèria orgànica semblant a la terra de bosc amb la seva olor característica.

Aquest senzill procés que dura uns 5-6 mesos depenen de la humitat i l'oxigen, el podem accelerar remenant-lo o girant-lo i regant-lo, quant més sovint ho fem més ràpid obtindrem el compost. Si el remenem cada dia amb 15 dies. Si el remenen un cop a la setmana amb 1 mes. Si el remenem un cop al mes amb 3 mesos.

El compost és el millor adob que es pot afegir al sòl, té nutrients, microorganismes beneficials, ajuda a retenir la humitat, és un condicionador del sòl. Més a més, aprofitem els residus orgànics que si no anirien a la deixalleria o l'abocador amb una carrega d'energia i volum que estalviem i així afavorim el medi ambient.

Aquí us deixo una llista dels residus que podeu llençar al compostador: restes de verdura i fruita, closques d'ou i marisc, pellofes de fruita seca, restes de pa, menjar en mal estat, marro del cafè o d'infusions, taps de suro, paper de cuina o tovallons de paper, fullaraca, poda o gespa tallada, serradures, llumins, cendres ben apagades i altres. Eviteu les restes de carn i peix. i excrements d'animals domèstics com gossos i gats. Podeu posar-hi excrements de herbívors
o aus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...