"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

diumenge, 21 de desembre de 2014

Ecologistes i nedadors es manifesten conjuntament contra les prospeccions marines a la costa catalana


Us deixo la següent noticia publicada a la web de Naturalistes de Girona.

La Plataforma Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana, que inclou entitats ambientals, socials i empreses i Travessia Catalunya Nedant, han convocat avui mobilitzacions contra les prospeccions marines per hidrocarburs a la platja de Blanes (La Selva). Reclamen l'aturada dels projectes de recerca per a petroli i gas al mar, a Catalunya i a l'estat espanyol, i un nou model energètic.


Ecologistes i nedadors es manifesten conjuntament contra les prospeccions marines a la costa catalana
Ecologistes i nedadors es manifesten conjuntament contra les prospeccions marines a la costa catalana
 
 
L'acte reivindicatiu ha consistit en una nedada i una acció simbòlica a la platja de Blanes. Més de cinquanta nedadors han travessat els 3,1km des de la platja de S’Abanell, a la desembocadura del riu Tordera, fins a la platja de Blanes on els esperaven els manifestants. Allà, els nedadors amb els seus neoprens i els activistes, vestits de negre, han simulat els efectes d'un vessament de petroli i, en acabat, el periodista Adam Martin ha llegit un manifest.

L'acte també ha servit per advertir i informar a la ciutadania sobre la vintena de projectes de prospeccions marines que a l'Estat espanyol ja amenacen més de 20.000 quilòmetres quadrats de superfície marina i a Catalunya afecten pràcticament tota la costa.

Les prospeccions marines serveixen per localitzar hidrocarburs en el subsòl marí i es realitzen en dues fases: la primera, d'exploracions sísmiques quan s'emeten ones acústiques amb canons d’aire o “air-guns" de 215 dB (o més) que travessen tota la superfície aquàtica i penetren al subsòl i, la segona, de sondejos físics amb perforacions que utilitzen minerals i productes químics que es llencen directament al mar. Els principals impactes estudiats en les diferents fases de prospeccions són:
La fase de les prospeccions sísmiques amb canons d'aire, afecta, especialment, els cetacis (balenes, catxalots, dofins, etc.) que poden patir ferides internes o, fins i tot, la mort per l’ús d’aquests canons. També afecten a la tortuga babaua (Caretta caretta), a la que poden interferir en la seva migració i provocar danys orgànics viscerals o en la closca.
En la fase de perforacions del sòl marí es produeix un fang oliós que resulta mortífer per a la fauna del fons marí (fanerògames marines) com la Posidònia oceànica o la Cymodea nodosa (plantes que serveixen d'alimentació i com a habitat de cria).
També tenen efectes sobre la pesca i el turisme atès que s'ha estudiat que les prospeccions sísmiques provoquen canvis al comportament dels peixos i la contaminació de l'aigua i, en conseqüència de les platges.

Si els impactes de les fases d'exploració són greus, encara ho seran més els impactes de l'explotació d'hidrocarburs al mar amb el perill de vessaments, com així ho demostren els reiterats accidents de Repsol a les costes de Tarragona.

En el manifest, les entitats organitzadores declaren que la cerca de jaciments residuals de petroli sota el fons marí serveix -igual que el fracking- per allargar l’agonia d’un model energètic caducat. El govern espanyol insisteix, però, en apostar per a un futur energètic basat en el petroli, malgrat el clam de la ciutadania contra les prospeccions marines arreu de l'Estat. Ara intenta reduir l'oposició de les autonomies i de la societat civil amb un nou impost que, en el cas de les explotacions marines, beneficiarà a la comunitat més propera.

Els organitzadors hem volgut mostrar la nostra solidaritat amb les Illes Canàries, on recentment han començat les prospeccions i on ja s'han trobat dos balenes mortes. A Catalunya, actualment, hi ha tres projectes de recerca d’hidrocarburs en tramitació als quals diverses entitats han presentat al·legacions. En concret, són les campanyes de prospeccions de Capricorn Spain Limited i la Campanya sísmica 2D de l’empresa Spectrum, que afecten, en el seu conjunt, la costa mediterrània des del Golf de Lleó fins al golf de València i tot l'arxipèlag balear. A més, les prospeccions sísmiques de Repsol a l'entorn de la plataforma 'Casablanca' han obtingut una declaració d'impacte ambiental positiva, malgrat les possibles greus repercussions sobre el Parc Natural del Delta del Ebre. En canvi, un Informe de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, departament que depèn del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, recorda que la zona del golf de València, inclosa en el projecte de l'empresa Capricorn Spain Limited, està dins d'un corredor de migració de cetacis i arriba a la mateixa conclusió que la plataforma: "la potencial afecció negativa sobre la fauna marina present a l'àrea d'actuació és d'una magnitud suficient per desaconsellar que es desenvolupi el projecte".

Mentre les comunitats de les Illes Balears, Canàries i el País Valencià s'han declarat en contra de les prospeccions marines, la Generalitat de Catalunya encara no ha fet cap pronunciament sobre el tema. Per a les entitats de la Plataforma Aturem les Prospeccions, aquesta és una de les raons perquè la mobilització en contra de les prospeccions encara no ha agafat la mateixa força com, per exemple, la lluita contra el fracking. El govern català s'excusa que no té competències i el mar és un medi que queda allunyat de la societat en tots els sentits. L'organització dels actes d'avui conjuntament amb el col·lectiu esportiu dels nedadors de la Travessia Catalunya Nedant representa, per tant, un important pas per a reforçar la mobilització i conscienciar a la ciutadania.

Les entitats adherides a la plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana que col·labora amb entitats i organitzacions a nivell estatal, defensem el nostre patrimoni del medi natural i les economies locals que viuen de la pesca i del turisme. A la vegada exigim un nou model energètic, basat en la reducció del consum, la descentralització, la gestió pública o comunitària i la utilització d’energies netes i renovables.

Fotos nedada i acció de protesta:
Manifiesto: http://aturemprospeccions.wordpress.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...