"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 4 de novembre del 2014

El canvi climàtic és irreversible si no s'actua ràpidament per reduir les emissions

Foto: www.iisd.ca

"No hi ha pla B perquè no hi ha un altre planeta". Aquest és l' ultimàtum que llençava el president del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic, Rajendra Pachauri, a la presentació del nou informe que s'ha fet a Copenhagen. L'informe del grup intergovernamental d'experts en canvi climàtic, format per centenars d'investigadors de tot el món, deixa molt clar que el canvi climàtic és obra de l'acció humana. I avisa sobre la urgència de retallar les emissions fins a un 70% durant els pròxims 40 anys. A l'acte de presentació del nou informe, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va parlar de la necessitat d'actuar abans no sigui massa tard, un missatge que, d'altra banda, fa anys que es ve repetint i, malgrat els signes siguin cada vegada més evidents, no sembla trobar orelles als governs que han d'emprendre accions per posar-hi remei.
"El canvi climàtic és inequívoc i serà irreversible si no s'actua ràpidament, i existeixen els mecanismes necessaris per fer-ho." Així de contundent es mostrava el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, en la presentació de l'informe sobre el canvi climàtic que es feia aquest diumenge 2 de novembre a Copenhaguen. Ban Ki-moon feia seu també el discurs dels experts, acostumats a les objeccions que els fan els defensors del creixement econòmic a qualsevol preu, i advertia que una economia basada en baixes emissions de carboni pot ser un negoci sostenible.

Les dades de temperatura existents revelen que cada una de les tres últimes dècades ha estat més càlida que les anteriors. Tanmateix, el nivell del mar ha crescut 19 centímetres en els últims 110 anys, per la reducció de la capa de gel als pols, i encara pitjor, podria augmentar entre 26 i 82 centímetres a finals del segle XXI. Segons l'informe, les estimacions dels costos de mitigació no afectarien gaire el creixement econòmic global. Si no es fa res, s'estima que el consum creixerà entre el 1,6 i el 3% anual al llarg del segle XXI. Amb una mitigació ambiciosa, que permetés limitar l'escalfament a 2ºC, aquests índexs només es reduirien uns 0,06 punts.

L'informe serà determinant per intentar arribar a un acord mundial a París l'any que ve que substitueixi el 2020 el Protocol de Kyoto. Un altre intent, després del fracàs de fa cinc anys en la cimera de Copenhaguen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...