"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimecres, 14 de setembre del 2011

JARDÍ BOTÀNIC DE BARCELONA.



Barcelona té jardí botànic des de el segle XVI, però la seva ubicació ha canviat successives vegades. L’actual jardí botànic és va inaugurar el 18 d’abril de 1999. Es troba situat a la muntanya de Montjuïc entre l’Estadi olímpic i el Castell amb molt bones vistes sobre Barcelona i el delta del Llobregat. El formen 14 hectàrees on s’han creat 71 fitoepisodis per adaptar-hi totes les col·leccions mediterrànies representatives de tot el mon.

Aquest jardí botànic es va projectar en un antic abocador de runes i va ser dissenyat per un equip interdisciplinari format per dos arquitectes Carles Ferrater i Josep Lluís Canosa, l’arquitecte malauradament desapareguda Bet Figueras, l’horticultor Artur Bosy i el biòleg Joan Pedrola
. Les condicions topogràfiques van fer que el prjecte del jardí formi una retícula en forma de malla reticular on s’hi crearien els diferents espais per no tenir que fer grans moviments de terres.

L’àntic jardí botànic del 1930 del Dr.Pius Font Quer, a les pedreres de la Foixarda. Ha quedat com Jardí Botànic Històric on s’hi guarden exemplar monumentals que el Dr. Font hi va plantar, degut a la construcció dels accessos als edificis olímpics el va afectar i per això es va projectar l’actual jardí botànic.

Ell Jardí té dos objectius principals: contribuir a la preservació de les espècies vegetals per al futur i fer-ne divulgació per tal d'augmentar la sensibilitat ciutadana envers el respecte a la natura i el valor de la biodiversitat. Per aconseguir la representació de tots els climes mediterranis d’arreu del mon les col·leccions es reparteixen per àrees geogràfiques, com són: Australia, Califòrnia, Xile, Sud-àfrica i Conca Mediterrània.


També hi trobem el Museu de Ciències Naturals en la seva part de Botànica, un banc de germoplasma i l’Herbari. Actualment hi trobem 1597 espècies vegetals mediterrànies i es pretén arribar a les 4000. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...