"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 20 de setembre del 2011

La ciència de 350

De la pagina del moviment 350.org us deixo el significat de la ciència de 350. Encara esteu a temps d'inscriure la vostra acció pel 24 de setembre dia per celebrar el Planeta en Moviment per anar més enllà dels combustibles fòssils.



Font: www.350.org

Molts científics, experts climàtics i governs progressistes sostenen que 350 parts per milió és el límit màxim segur de CO2 a l'atmosfera.

El ràpid escalfament de les zones àrtiques i altres desastres climàtics han portat els científics a determinar que estem per sobre del límit assegurança amb 387 ppm. Si no som capaços de retornar ràpidament a les 350 ppm en aquest segle, hi ha el risc que ocorrin desastres irreversibles com la fosa de la capa de gel de Groenlàndia i l'alliberament de grans quantitats de gas metà provinent de la fosa de la capa de gel subterrània.

Es necessiten tres números per entendre realment l'escalfament global: 275, 390 i 350.

Durant tota la història de la humanitat fins fa 200 anys, l'atmosfera ha contingut 275 parts de diòxid de carboni per milió .Les parts per milió es refereixen a la proporció del nombre de molècules de diòxid de carboni en relació amb altres molècules a l'atmosfera. Aquesta quantitat de CO2 és útil, ja que sense CO2 i sense un altre tipus de gasos d'efecte hivernacle que concentren la calor en l'atmosfera, la Terra seria un lloc molt fred, inhabitable per l'espècie humana.

Per això, necessitem una certa quantitat de carboni en l'atmosfera, però la pregunta és, quant?
A principis del segle XVIII, vam començar a consumir carbó, gas i petroli per produir energia i béns.D'aquesta manera, la quantitat de carboni en l'atmosfera va començar a augmentar, primer lentament i ara molt més ràpid. Moltes de les activitats diàries que duem a terme, com ara encendre el llum, cuinar, utilitzar la calefacció o l'aire condicionat a casa nostra depenen de fonts d'energia, com el carbó i el petroli, que emeten diòxid de carboni i altres gasos que atrapen la calor en l'atmosfera. Estem traient el carbó de milers d'anys, emmagatzemat sota la superfície terrestre en forma de combustibles fòssils, i deixant-lo anar a l'atmosfera.

A dia d'avui (i aquest és el segon nombre clau) al planeta hi ha 390 parts de CO2 per milió, i aquesta quantitat està augmentant en 2 parts per milió a l'any.

 Actualment els científics afirmen que és massa, que aquest número és el més alt que s'ha registrat en la història del nostre planeta, i ja estem començant a veure el terrible impacte sobre les persones i llocs a tot el món. Les glaceres de tot el món s'estan fonent ràpidament i suposen una font d'aigua potable per a centenars de milions de persones. Els mosquits, que són partidaris d'un món més càlid, s'estan propagant per molts nous llocs portant la malària i el dengue. La sequera s'està generalitzant, fent que els cultius tinguin dificultats per créixer en molts llocs. El nivell del mar està començant a créixer i els científics adverteixen que podria augmentar fins a diversos metres aquest segle. Si això passa, moltes de les ciutats arreu del món, illes i camps quedarien inundats. Els oceans són cada vegada més àcids a causa del CO2 que absorbeixen i això genera la desaparició de grans quantitats de barreres de corals al món. Aquestes conseqüències estan contribuint a agreujar els conflictes i problemes de seguretat en regions que ja pateixen escassetat de recursos.

Probablement el missatge més clar que el canvi climàtic s'està produint molt més ràpid del que els científics van pensar ens està arribant des de l'Àrtic. En l'estiu de 2007, el gel marí estava un 39% per sota de la mitjana dels estius del període 1979-2000, el que suposa una pèrdua de superfície equivalent a cinc vegades el Regne Unit.

Com que la situació empitjora més ràpid del que s'esperava, un grup de científics importants de tot el món han modificat el límit màxim segur de CO2 i en l'actualitat és de 350 parts per milió. Aquest és l'últim i més important nombre que tenen de saber.James Hansen, de l'Administració Nacional Aeronàutica i Espacial Nord-americana, el primer científic que va advertir sobre el canvi climàtic fa més de vint anys, va escriure recentment: "Si la humanitat vol preservar un planeta similar a aquell en què les civilitzacions es van desenvolupar i al que la vida a la Terra està adaptada, les proves paleoclimàtiques i el canvi climàtic que està tenint lloc suggereixen que el CO2 s'ha de reduir des de les 385 parts per milió actuals fins a un màxim de 350 parts per milió ".

Això no serà tasca fàcil, però tampoc impossible. Hem de deixar d'extreure carboni de la terra i emetre a l'aire. Per sobre de tot, això significa que hem de deixar de cremar tant carbó i començar a utilitzar l'energia solar, eòlica i altres fonts d'energia renovables al mateix temps que ens assegurem de proporcionar als països del sud possibilitats de desenvolupament. Si ho fem, la Terra anirà deixant part del carboni fora de l'atmosfera cíclicament i acabarem tornant al límit segur. En disminuir l'ús d'altres combustibles fòssils i millorar les pràctiques agrícoles i forestals a tot el món, podríem tornar a 350 per a mitjans de segle. No obstant això, com més temps estiguem a la zona de perill (per sobre de 350), més possibilitats tindrem de patir terribles conseqüències climàtiques.

Amb la teva ajuda podem fer córrer la veu a tots els ciutadans, comunitats, països i al món. Per més informació sobre la ciència climàtica, les polítiques i les solucions, consulta les fonts d'informació que presentem a continuació.

Fonts:

 Hansen, James, et al. Target Atmospheric CO 2 : Where Should Humanity Aim? Presentat el 7 d'abril de 2008. Ponència de James Hansen, climatòleg de la NASA, sobre l'objectiu de 350ppm.

· Hansen, James, et al. Target Atmospheric CO 2 : Supporting Material. Presentat el 7 d'abril de 2008.

· The IPCC 4th Assessment Report - Link de l'últim informe escrit pel Panell Intergovernamental de l'ONU sobre el Canvi Climàtic, guanyador del premi Nobel, que compta amb el suport dels climatòlegs més destacats del món.

· Baer, ​​Paul, Tom Athanasiou and Sivan Kartha. "The Right to Develop in a Climate Constrained World: The Greenhouse Development Rights Framework" - Un important marc legislatiu per com mitigar el canvi climàtic i garantir, alhora, un camí just cap al desenvolupament per al Sud.

· The United Nations Framework Convention on Climate Change - Link de la pàgina oficial de laUNFCCC (Convenció del Panell Intergovernamental de l'ONU sobre el Canvi Climàtic) amb informació sobre el procés de polítiques climàtiques de l'ONU.

· NASA - informes científics, mapes interactius, recursos per a nens i molt més.

· RealClimate.org - bloc sobre ciència climàtica escrit per climatòlegs.

· Climate Safety - un nou informe molt útil sobre climatologia, polítiques i solucions a la crisi climàtica.

· Pew Center on Climate Change - informació útil sobre la ciència climàtica i política internacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...