"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dilluns, 31 de gener del 2011

LES ORQUÍDIES



Les orquídies són preuades per tothom, per uns per la seva bellesa i per a altres per la seva complexitat. Tants per els amants de les plantes com els poc interessats, l’orquídia és una flor especial o potser exòtica que cal regalar en moments especials i això la fa encara més valuosa.

De la meva visita a la Fira IPM 2011, unes fotos de la millor flor i planta de la secció dedicada a la flor, l’orquídia. Ja sabeu que ha estat admirada al llarg de molts segles i en moltes cultures.



Actualment, les orquídies són el grup de plantes més diversificat darrera de les compostes, hi ha aprop de 100.000 espècies, d’aquestes 30.000 són naturals i 70.000 són híbrids creats artificialment per l’home. Les espècies naturals estan majoritàriament catalogades com amenaçades d’extinció en diferents graus.


També és creu que poden tenir 76 milions d’antiguitat, però el més segur és que tenen 20 milions d’anys i són considerades com molt evolucionades i per tant més diversificades en formes i adaptacions. Normalment viuen sobre altre vegetal com a suport però no el parasiten (epífites), també hi ha que viuen al terra o a les roques. Les seves flors poden ésser petites o grans, de colors variats del groc al lila, passant per el blanc i rosat.

Les orquídies naturals són més fàcil de trobar en climes tropicals, però ni hi ha repartides per tots els habitats: deserts, clima mediterrani, a muntanyes com el Pirineu, els Alps o l’Himàlaia.

Les orquídies hibrides estan adaptades a les condicions interiors d’un habitatge. Si us en regalen o adquiriu una, els consells, serien, un lloc càlid, amb molta llum, aigua no massa i destil.lada, i un cop al mes una mica de fertilitzant. També seria aconsellable, trasplantar-la a un test més gran, i amb la terra expressa. Si es troben a gust, acostumen a florir 2 o 3 vegades a l´any. Quan les flors es fan malbé, pasades unes setmanes, s´ha de podar la vara floral per damunt del 3r o 4t nus. Del tall ens tornarà a sortir una altra vara al cap de poques setmanes. Si no apareix caldra tallar-la a la base i esperar que torni a sortir una de nova.

S´utilitzen molt en jardineria, especialment en floristeries com a element per a fer rams de flors, o per regalar com a planta d’interior. Els generes més coneguts són els phalaenopsis no aguanta temperatures fredes cal que visqui a l’interior i els cibidium que poden aguantar temperatures fredes i poden viure a l’exterior.

Hi ha d´altres gèneres més minoritaris, els quals, però, també podem trobar a la venda als comerços especialitzats: CATTLEYA, DENDROBIUM, ONCIDIUM, VANDA, CAMBRIA, LUDISIA, MILTONIA, PAPHIOPEDILUM i ZYGOPETALUM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...