"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

divendres, 29 d’abril del 2011

El ram de núvia de Kate Middleton està fet amb flors conegudes a Anglaterra com "dolç Guillermo"

Font: Efe Londres

El buquet incloïa flors conegudes en el Regne Unit com a "Sweet William" o "Dolç Guillermo"

El ram de núvia que va portar Kate Middleton, ara coneguda com princesa Catalina , per al seu casament amb el príncep Guillem va ser una dolça i enginyosa mostra d'afecte al seu marit, ja que incloïa unes florsconegudes en el Regne Unit com a "Sweet William" ( Dolç Guillem), una varietat que en espanyol es coneix com clavell del Japó, ramell de Constantinoble o minutisa.

El buquet també incloïa murta, liliàcies de la vall i jacints.

La tradició de les noces reials britàniques dicta que el ram de la núvia ha d'incloure un ramet de murta de l'arbust original plantat el 1845 per la reina Victòria a Osborne House, una propietat real a l'illa de Wight (sud d'Anglaterra).

La tradició va començar el 1858 quan la filla major de la reina Victòria , la princesa del mateix nom, va lluir aquestes flors en el seu ram de noces per a subratllar la "innocència" de la núvia .

El ram de Catalina conté també murta-flor que representa l'emblema del matrimoni i l'amor-d'una altra planta que es va emprar per compondre el buquet de la reina Isabel II el 1947.

El ram de Caterina va ser elaborat per la dissenyadora floral Shane Connolly, responsable de l'ornamentació arbòria de l'abadia de Wesminster, que va situar als 1.900 convidats a la cerimònia sota una mena de bosc interior d'aurons i carpes.

En el llenguatge floral, les "Sweet William" tenen un significat de galanteria i les liliàcies de la vall de tornada de la felicitat, mentre que els jacints simbolitzen la constància en l'amor.

LLAGOSTERA EN FLOR

L'associació Llagostera en Flor m'ha enviat el següent vídeo amb el recull d'imatges dels vint anys l'Exposició de Flors i Plantes, des de els inicis fins la darrera del 2010. Una presentació on podreu gaudir de les flors i plantes.
Espero que us agradi.

dijous, 28 d’abril del 2011

Llavors segrestades

Us deixo el següent article sobre la biodiversitat de varietats locals de plantes cultivades que es van perdent i que són importants i cal continuar cultivant-les per mantenir la biodiversitat i evitar la seva extinció.

Font: http://www.eldebat.cat/


Esther vivas foto carnet 80

Esther Vivas
Qui ha sentit a parlar alguna vegada del tomàquet bombeta, l’albergínia blanca o l’enciam llengua de bou? Difícil. Es tracta de varietats locals i tradicionals que han quedat al marge dels canals habituals de producció, distribució i consum d’aliments. Varietats en perill d’extinció.

La nostra alimentació actual depèn d’unes poques varietats agrícoles i ramaderes. Cinc varietats d’arròs proporcionen el 95% de les collites a la majoria de països productors i el 96% de les vaques de munyir a l’Estat espanyol pertany a una sola raça, la frisona-holstein, la mes comú en termes de producció lletera. Segons dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), un 75% de les varietats agrícoles han desaparegut durant el transcurs del darrer segle.

Aquesta pèrdua d’agrodiversitat, però, no només té conseqüències ecològiques i culturals, sinó que implica també la desaparició de sabors, principis nutritius, coneixements gastronòmics i amenaça la nostra seguretat alimentària pel fet de dependre d’uns pocs cultius i ramats. Al llarg dels segles, el saber fer del camp va anar millorant les varietats, adaptant-les a les diverses condicions agroecològiques a partir de pràctiques tradicionals, tals com la selecció de llavors o els creuaments per a desenvolupar conreus.

Les varietats actuals, en canvi, depenen de l‘ús intensiu de productes agrotòxics, pesticides i fertilitzants químics, amb fort impacte mediambiental i que són més vulnerables a les sequeres, malalties i plagues. La indústria va millorar les llavors per tal d’adaptar-les als interessos d’un mercat globalitzat, deixant en segon lloc les nostres necessitats alimentàries i nutritives amb varietats saturades de químics i tòxics, com recull el documental “Notre poison quotidien” de Marie-Monique Robin, estrenat recentment a França.

dimecres, 27 d’abril del 2011

JARDÍ BOTÀNIC MARIMURTRA.

http://www.transpujol.com

El Jardí Botànic Marimurtra es troba al terme municipal de Blanes i té unes magnifiques vistes sobre el mar mediterrani a la Costa Brava Sud. La seva existència es deu al alemany Carl Faust que el 1918 va adquirir la propietat per crear-hi el jardí. El jardí es va començar a construir el 1924.
www.suscriptoresdelavanguardia.com/

El jardí te col·leccions dels cinc continents i les espècies estan ordenades per climes: tropical, subtropical, mediterrani i temperat. El jardí s’estén en 16 hectàrees, de les quals 10 són bosc mediterrani, en el qual s’implementen una sèrie d’arrengaments perquè pugui ser visitat properament. Les altres 6 hectàrees les composa el jardí botànic pròpiament dit amb un camí principal que conforma diferents zones on hi trobem un estany el mirador sobre el mar i l’escala florida.

El jardí és classificat com Be Cultural d’Interès Natural  per la Generalitat de Catalunya. La Fundació Carl Faust s’encarrega del seu manteniment i cura del jardí, per més informació consulteu la seva pagina web aquí.

dimarts, 26 d’abril del 2011

Greenpeace detecta alts nivells de radioactivitat en aliments de les zones afectades per l'accident de Txernòbil

Un altre motiu per comprar productes Km. 0, de proximitat, o locals. Acostumen a estar més controlats i aquí el núvol radioactiu de Txernòbil no va arribar.

Font: http://www.greenpeace.org Traducció automàtica.
Un equip científic de Greenpeace ha estudiat diversos aliments bàsics després de la decisió del Govern d'Ucraïna de posar fi a aquestes anàlisis

Reportatge - abril 8, 2011
25 anys després de l'accident nuclear, un equip de científics i experts en protecció radiològica de Greenpeace ha descobert alts nivells de contaminació radioactiva en aliments bàsics de diverses localitats d'Ucraïna afectades per la contaminació radioactiva de Txernòbil.

Zoom

Market Stall in Rokytne Rokytne, Ukraine, March 2011 - Mushrooms are being sold at the local market. In Rivenska Oblast, levels of radioactive particles in the food and especially milk is on average two times higher es the rest of the Ukrainian maximum allowed levels. Radioactive particles accumulate in the forest in particular where Mushrooms are being picker by local people and sold on the markets. * City: Rokytne 2011.01.03 © Robert Knothead / GreenpeaceGreenpeace ha decidit fer aquestes anàlisis després de la decisió del Govern ucraïnès de finalitzar la seva realització, una decisió que l'organització ecologista considera equivocada.

Greenpeace ha trobant en un poble de la regió de Rivnenska (1) l'isòtop radioactiu cesi-137 en el 93% de les mostres de llet recollides. El cesi 137, amb una vida mitjana de 30,1 anys (2), apareix en aquestes mostres de llet en un nivell entre 1,2 i 16,3 superior al considerable acceptable a Ucraïna(3).

"Els nostres anàlisis han trobat alts nivells de radioactivitat causats pel desastre de Txernòbil en les mostres de menjar.Els nivells més perillosos es van trobar en aliments clau com llet, baies i bolets, i en molts casos els nivells de cesi radioactiu van excedir els nivells tolerats a Ucraïna ", ha declarat Iryna Labunska, científica de Greenpeace. "Hi ha la necessitat urgent de continuar analitzant amb rigor i de manera científica la contaminació per isòtops radioactius de les terres de cultiu i de pastura en les àrees afectades d'Ucraïna".

dilluns, 25 d’abril del 2011

EINES INFANTILS PER EL JARDÍ.

Cal triar eines per els nens i nenes per aprendre al jardí, cal que siguin eines apropiades a la seva edat, els més petits poden utilitzar-les de plàstic i amb una pala , rascle, regadora i carretó en tindran prou, sempre són més lleugeres i de cantons més arrodonits, tindrien que ser especials per el jardí de plàstic reforçat, no serveixen les de platja.

Els de 5 anys fins els 12 necessiten eines de ferro i mànec de fusta com les dels adults però adaptades de mida, és important que siguin de colors alegres i ben acabades, més a més de les anteriors necessitaran plantadors, guants, escombra de jardí i càvecs.

Després tenim totes les eines d’observació com són lupes, aspiradors per insectes i caixes d’observació, entre altres.

Una càmera per fotografiar per els més grans potser molt interessant per recollir imatges del creixement i evolució dels seus bancals, hortets o jardinets.

diumenge, 24 d’abril del 2011

15 temes de conservació de veure

A continuació un apunt sobre 15 temes medi ambientals que cal tenir en compte, traducció automatica, us aconsello llegir-ho sencer.
Autor: Jeremy Hance
Font: mongabay.com
14 març 2011

La desforestació, prop de Gunung Palung en indonesi de Borneo. Foto per: Rhett Butler A.

La desforestació, els vessaments de petroli, l'acidificació de corall: aquests són només alguns exemples de curs, i ben investigats, els canvis ambientals que estan posant en perill la biodiversitat del món. Però, quines qüestions estan en l'horitzó? A finals de 2010, els experts s'indica en Tendències en Ecologia i Evolució de 15 temes que poden afectar els esforços de conservació d'aquest any i més enllà, però encara no es coneixen àmpliament. Es tracta de qüestions que no poden sentir parlar de nou o podria dominar els titulars de medi ambient de demà.

"El nostre objectiu va ser identificar els avenços tecnològics, els canvis ambientals, la novel.la de les interaccions ecològiques i els canvis en la societat que podrien tenir efectes substancials sobre la conservació de la diversitat biològica [...] si beneficiós o perjudicial", escriuen els autors en el paper. Experts originalment va sorgir amb 71 possibles problemes i, a continuació es va reduir als 15 més importants i menys coneguts.

Però com que aquests temes poden o no representar un problema, el que hauria de fer la societat per tal de mantenir-se a l'avantguarda de la corba?

"Creiem que cada tema és prou important com per justificar una nova investigació, la consideració política i, de vegades preventives, mesures rendibles que poden disminuir la probabilitat de conseqüències indesitjables i incrementar la probabilitat dels resultats desitjats", conclouen els autors.

ELS TEMES (en ordre alfabètic)


Vista aèria de les granges camaroneras, l'aqüicultura, a Java, Indonèsia. Els investigadors diuen que els efectes de composició a l'oceà amenaça amb canviar-lo de forma indefinida. Foto per: Rhett Butler A..
La pluja àcida de nitrogen: la pluja àcida nítric, causada per les emissions de nitrogen dels fertilitzants i els vehicles, se sap per danyar les espècies silvestres, incloent les poblacions de peixos importants. No obstant això, les emissions de nitrogen no estan regulades i la magnitud dels danys segueix sent en gran part sense estudiar.

la pèrdua de biodiversitat negació:Juntament amb la negació del canvi climàtic (especialment als EUA) els investigadors diuen que és possible que alguns en la societat començarà a negar l'evidència científica darrere de la pèrdua de biodiversitat global. Com el canvi climàtic, la negativa podria afectar la capacitat de la societat per aturar la pèrdua de la biodiversitat i preservar els serveis ecosistèmics.

acord de la incertesa del clima: Amb el Protocol de Kyoto que acaba l'any que ve i no YST acord per prendre el seu lloc, hi ha incertesa quant a la conservació del que serà el paper que les mesures de mitigació canvi climàtic, tant a nivell mundial i local.Per exemple, les iniciatives per protegir els boscos i possiblement altres ecosistemes, per la seva capacitat de segrest de clima, encara no han pres totalment apagat.

dissabte, 23 d’abril del 2011

23 D'ABRIL, DIADA DE SANT JORDI (Poema de Miquel Martí i Pol)

ABRIL

Per l'abril,
si cada gota en val mil,
cada rosa en val deu mil
i cada llibre cent mil.

Amb pluja, roses i llibres
celebrem la festa gran,
que ningú no en quedi fora,
ni els d'ara ni els qui vindran;
els d'ara, per fer patxoca
al costat de l'alt patró,
els qui vindran, per si toca
d'afegir-hi més saó,
perquè sant Jordi se senti
sempre ben acompanyat
i ens ajudi, als uns i als altres,
a poder guanyar el combat
que fa tants segles que dura
i encara no s'ha acabat.

Per això, quan l'abril pinta
tots els marges de color
i fa les nits molt més tèbies
i el cel més encisador,
convé que tots, nois i noies,
cantem ben fort la cançó:

Per l'abril,
si cada gota en val mil,
cada rosa en val deu mil
i cada llibre cent mil.


Miquel Martí i Pol

divendres, 22 d’abril del 2011

Marc Parent, un inventor francès converteix aire en aigua A Sainte-Tule

Avui, m'han fet arribar aquest escrit sobre un nou invent per produir aigua a traves de la condensació de l'aire.

França, Marc Parent ha inventat un molí de vent capaç de satisfer les necessitats del planeta que avui, indús i americans desitgen adquirir-l’ho. ”Això no resoldrà tots els problemes del món, però si més no, l’aigua no serà un ¡” diu Marc Parent.





Ha inventat un sistema ecològic increïble que transforma l’aire … en aigua potable ¡Recuperar la humitat atmosfèrica és un vell somni, sobre la qual cosa alguns investigadors han treballat sense poder arribar mai. En el seu taller aquest ”inventor” de 43 anys va investigar més de 10 anys per aconseguir un prototip eòlic, avui en dia en perfecte funcionament. La humitat de l’aire es condensa, el pal es converteix en reserva d’aigua, i al final del circuit, diversos filtres de partícules la tornen potable. Només cal obrir l’aixeta per servir-se, es terme les sequeres criminals d’Austràlia, vençudes les malalties portades per les aigües estancades, acabat els quilòmetres sota un sol de plom per trobar una font a l’Àfrica. ”Quan vaig tenir aquesta idea era per ajudar els altres”. MARC PARENT ha tingut una idea senzilla, tècnicament i humanament, que pugui revolucionar el món.

No obstant això al principi ”em van prendre per boig”. Anava molt avançat per a l’època, va ser difícil de convèncer. El 1997, treballa a les Antilles franceses en els vivers de llagostes i dibuixa i als primers esborranys del seu molí de vent ”Aire-Aigua”. A partir de llavors, el famós molí produeix entre 70 a 200 litres d’aigua per dia, segons on estigui. La propera versió de 2010 preveu de produir 1.000 litres diaris. Com més alt és el molí, més produeix. Amb un pal de 50 metres, es podria colectar 25.000 litres diaris ¡. Contactats per grans potències, MARC PARENT espera avui respostes dels industrials Americans i indús per poder reproduir el seu invent en sèrie i poder baixar els costos. ”Amb el meu sistema, es pot assegurar el mínim vital, sense vent i en lloc molt aïllats”. Un petit model transportable (de 800 litres d’aigua per dia) de muntatge sense grua, i que pot acoblar a un panells fotovoltaics, a línies elèctriques oa un generador per fer aigua sense necessitat de vent ni sol. El seu extraordinari molí”Dos en un”produeix aigua i també watts. Quan tenim un aire sec en el dia i humit a la nit, podem utilitzar-lo per fer electricitat, per exemple de dia l’aigua, i de nit la llum. Increïble però cert! Gràcies al seu invent, una revolució energètica està en marxa. L’aigua no és ja un producte estrany. Baixar-vos el vídeo abans que el censurin i difondre’l ja!! Això podria suposar la fi de l’abastament d’aigua en els deserts!! Veure vídeo de més avall.

Podeu escriure a:
eolicwater@gmail.com i visitar la pàgina http://www.eolewater.com/

dijous, 21 d’abril del 2011

DEMÀ, EL DIA DE LA TERRA 2011.

Fitxer:Earth flag PD.jpg

Demà, dia 22 d’abril del 2011 es celebra el dia de la Terra des de l’any 1970. Aquest any l’associació Hip Hop Caucus formada per un grup de líders afroamericans de diferents professions i camps han preparat accions sota el tema ‘Un Planeta, Una Veu’.

L’acció parla sobre el dret a respirar i vol conscienciar sobre les necessitats de reduir les concentracions de CO2 a l’atmosfera, actualment de 388 ppm fins el límit del 350 ppm considerat com a màxim per evitar l’escalfament global del planeta.

També expliquen que la gent més pobre i de color són els que pateixen més els efectes del escalfament provocat principalment per els països més rics, que a la vegada són els més consumidors de combustibles fòssils, el més contaminants i els que tenen una petjada ecològica més alta.

Diuen’ La contaminació te efectes devastadors a la salut. És l'asma que afecta els nostres nens, de les al lèrgies que empitjoren cada any, és el percentatge summament elevat de càncer, i és el cop de calor que mata la gent gran. És també el canvi climàtic que està causant els fenòmens meteorològics extrems i perillosos, des de tsunamis a huracans que es viuen més sovint i les sequeres que causen l'escassetat extrema d'aliments.’

dimecres, 20 d’abril del 2011

LA GESPA AL FUTBOL.


Un operari talla la gespa el dia abans de la final de Copa
Avui a Mestalla al Camp de Futbol del Valencia es juga la Final de La Copa. La gespa torna a ser tema polèmic del gran partit, el que esta clar que les condicions seran millors que el S. Bernabeu. Estarà tallada a 25 mm o 2,5 cm, al camp del Barça esta normalment a 24 mm o 2,4 cm.

La polèmica regada o no, segons els representants de La Copa diuen que no diu res la normativa i per tant s’acullen a la normativa de la Champions  que diu que els clubs s’han de posar d’acord. Uns volen i els altres no.  Veurem que passa.

A les 8:20 estan regant la gespa.

Esperant que comenci el partit.

Molta sort!. Visca el Barça.

dimarts, 19 d’abril del 2011

ENERGIA NUCLEAR, LA POR A LA VERITAT

Font: europapress.es (Traducció automàtica)

Avui, ultima hora sobre la central de Fukushima. Finalment, comencen a dir la veritat, clara i senzilla, fins ara només dades incomprensibles per la majoria, creant dubtes sobre l'energia nuclear i el seus grans perills, especialment per la falta de control sobre el procés de fusió i les radiacions que tenen una durada massa llarga al ambient. Cap altre energia que utilitzem presenta problemes tant greus al éssers vius i el medi ambient com la nuclear. I caldria que tothom en prengui consciència: estalviant perquè deixem de tenir que dependre d'elles per viure vides modernes plenes de maquines que ens ajuden i faciliten la supervivència, al nostre planeta blau la Terra.

EL GOVERN JAPONÈS DESCARTA LA FUSIÓ TOTAL DE LA PLANTA
Confirmen la fusió parcial de les barres dels reactors 1 i 3 de Fukushima

Foto: REUTERS
TÒQUIO, 19 Abr. (EUROPA PRESS) -

L'Agència de Seguretat Nuclear del Japó ha confirmat que les barres de combustible dels reactors 01:03 de la central nuclear d'Fukushima-1 s'han fos parcialment, alhora que ha avançat que les del dos podrien estar danyades, segons informa l'agència de notícies Jiji.

Aquesta és la primera confirmació oficial que es produeix sobre els danys ocasionats pel terratrèmol i el tsunami del passat 11 de març en els reactors un i tres. No obstant això, les autoritats nipones ja van advertir un dia després de la tragèdia que les barres de l'u podrien estar danyades, després de detectar cesi radioactiu.

Dilluns, dos robots nord-americans dirigits per control remot i registrar alts nivells de radioactivitat en aquests dos reactors. L'objectiu era determinar si els treballadors de la central podien accedir a aquestes instal.lacions per reprendre les tasques de refrigeració, especialment en el número tres, on no ha entrat cap operari des de l'explosió d'hidrogen del mes passat.

dilluns, 18 d’abril del 2011

La seguretat infantil en el jardí familiar, escolar i comunitari.

Avui us deixo un apunt molt interessant que cal llegir complet esta traduït automàticament.  Aquí, us enllaço a 'The Kids Garden'.
Font: http://www.thekidsgarden.co.uk/GardenSafetyForChildren.html


La seguretat dels nens en tots els aspectes de la vida és important, però això s'aplica especialment al jardí.Desafortunadament, moltes persones no són conscients dels perills potencials que amenacen a l'entorn del jardí. D'ofegar en els estanys i les plantes o insectes nocius als accidents i el mal ús d'eines, jardí perills són reals i han de ser motiu de preocupació. Ensenyi als nens com evitar aquests perills per educar sobre la seguretat de jardí.

Passos a SeguirMai, per cap motiu, deixi als nens sols a l'aire lliure o al jardí, especialment prop de l'aigua. Encara que no es considera un substitut de la supervisió d'un adult, les tanques són una bona manera d'evitar que els nens vagant en territori perillós. Penseu en la possibilitat de l'esgrima en les àrees a prop dels estanys i piscines. A més, aneu en compte de no deixar galledes d'aigua accessibles als nens petits, ja que poden caure i ofegar-se.

diumenge, 17 d’abril del 2011

CALENDARI LUNAR, PERIGEU



Avui és perigeu i el calendari lunar recomana no treballar la terra, ni les plantes, perquè quan la Lluna esta al perigeu és el moment en que es troba més propera a la Terra (distància mínima 356.500 km) i els efectes  són més forts sobre els vegetals,  per això la recomanació anterior, que és la mateixa per els nodes lunars.

La Lluna dona una volta a la Terra en 27 dies, 13 hores i 18 minuts i la seva orbita de revolució al voltant de la Terra és el·líptica. El moment en que passa més a prop és el perigeu i quan és més lluny s’anomena apogeu. Cada mes lunar tenim un dia perigeu i altre d’apogeu (distància màxima 406.700 km).

La Lluna en perigeu la veiem més gran perquè és més a prop de la Terra.

dissabte, 16 d’abril del 2011

LA GESPA DEL BERNABEU.






Quin desastre de tècnics, no li han explicat al entrenador del Madrid, en Mou, que la gespa llarga tampoc els afavorirà a ells. La pilota no es mou, ni per a uns ni per els altres. Es frena i tindran més feina per arribar a porteria.

Més a més, sembla que hi ha zones que esta més llarga que altres i esta quedant tota aixafada.


 Diuen que ‘També fa dies que deixa créixer l'herba del Bernabéu, per fer alentir el joc de combinació de pilota dels jugadors blaugrana, igualment com quan estava en el Chelsea va deixar morir la gespa per intentar evitar el que no va poder evitar contra l'equip de Rijkaard.

Però, penalty. Tira Messi. GOOOOOOOOOOOOOOOL.........GOL. al Bernabéu. Amb Laser inclòs.

Com us deia la gespa llarga, malament per el R. Madrid.

Una piulada bona: +100 RT @carlesgala: Que no tenen camilla motoritzada? Deu ser que amb la gespa tan alta es quedaria encallada. Volem camilles 4x4!! #frac1.

OH! No, un penalty per el Madrid, quin robo àrbitre.

Un punt més.

Esperant la roda de prensa.


divendres, 15 d’abril del 2011

MALUS, POMERA DE FLOR.


Aquest abril estan florint les pomeres de flor (Malus sp), pertanyen a la família de les rosàcies, són arbres petits com la majoria de fruiters, però la seva floració és preciosa. Són molt fàcils de fer créixer, no requereixen gaire manteniment, només una poda d’estructura els primers dos anys desprès treure les branques seques.

Ja fa uns 15  anys que les tinc i cada any floreixen en blancs, rosats i fúcsies i desprès produeixen unes petites pomes comestibles però molt petites com cireres gegants, sempre en agafem algunes, però la majoria queden per els ocells i altres animalons que durant la tardor i hivern se’ls mengen.

dijous, 14 d’abril del 2011

Un component del bròquil pot ajudar els malalts de pulmó

Avui, us deixo un article publicat a efeverde.com traduït automaticament del castellà.
Washington, 14 abr (EFE) .- Científics nord-americans han descobert que un component que es troba en els brots del bròquil podria ajudar a eliminar els bacteris nocives que afecten els pulmons, segons un estudi publicat aquest dimecres a la revista Science Translational.



Es tracta del sulforafane , un químic que està present en les verdures de la família de la col i que es presenta com un possible tractament per prevenir o reduir les infeccions que sovint afecten els fumadors i els pacients amb malalties pulmonars.

dimecres, 13 d’abril del 2011

ELS JARDINS DE SANTA CLOTILDE



Els jardins de Santa Clotilde reben el seu nom en record a la primera dona del Marquès de Roviralta (1891-1979) que va morir jove. Els va dissenyar en Nicolau Maria Rubió i Tudurí (1891-1981) al any 1919.

La Generalitat de Catalunya al any 1995 va declarar el jardí com a be cultural d’interès nacional en la categoria de històric. Aquest fet ajudat a la seva rehabilitació per el paisatgista Artur Bossy i que es trobin en un bon estat de conservació.

dimarts, 12 d’abril del 2011

FUKUSHIMA, UN MES DESPRÈS FUMEJANT.



Ahir, va fer un mes del terratrèmol i tsunami al Japó i de la tragèdia nuclear, a mida que passa el temps la magnitud de la catàstrofe és més gran. Avui les autoritats japoneses han reconegut que cal classificar l’accident amb el  numero 7 igual d’important que el de Txernobil i que cal allunyar-se 40 km de la central nuclear de Fukusima.

Mireu el següent enllaç del diari digital ‘The Guardian’ i veureu dels danys als reactors i la central. Són imatges fredes, només destrucció i desengany, esperem que no es repeteixin més accidents nuclears i poc a poc siguem més estalviadors, mes eficients en la producció i distribució de l’energia i el més important que l’objectiu en un plac proper sigui aconseguir produir energia neta de fonts renovables.

dilluns, 11 d’abril del 2011

ENERGIA SOLAR AL JARDÍ, EXPERIENCIES PER ELS MÉS PETITS.



Una manera fàcil de començar amb l’energia solar és al jardí. Podem experimentar amb petites llums, sortidors per els estanys o bombes per a petites fonts d’aigua. Les llums solars són bastant assequibles i normalment venen desmuntades en 3 o 4 parts que cal muntar. És interessant observar-les, i ens adonarem quants dies es carreguen depenen de si fa més hores de sol o menys perquè esta ennuvolat.

El més joves cal que es familiaritzin amb les energies renovables i l’energia solar és una d’elles. Els jocs educatius són una manera d’experimentar fàcil i d’aprendre la font d’energia que és el sol i les seves avantatges per produir calor que escalfi l’aigua o electricitat per il•luminar o fer funcionar maquines diverses.

diumenge, 10 d’abril del 2011

Som-hi!!

Avui us deixo l'apunt del bloc de Cal Trull sempre hi té entrades molt interessants per el hort i el jardí.
Font: L'hort de Cal Trull

Autor: horttrull
Be, ja estem en plena epoca de “moguda hortícola” !



Després de l’ultima esporgada a l’olivera i els cireres, de fet son els últims de la temporada que sempre faig.



Es curiós els cirerers son dels últims a esporgar i dels primers a fer el fruit.

Les patateres van treien el cap a través de la palla, a les faves els hi manca un punt per collir-les, les sembres dels llavorers ja gairebé estan a punt per passar-les a l’hort;



he tret els ciclamens de la jardinera de la finestra de la cuina hi he plantat pensaments.El boixac de jardí està fent unes florides espectaculars, cosa que aprofitem per collir les flors per fer pomada i alcohol de calèndula. Encara no he vist a la tortuga però segur que ja “pulula” per l’hort.




Aquest any estrenem un nou look en el disseny de les parades en crestall. He comprat unes quantes llavors a la gent deKokopelli, varietats de plantes de fulla per fer amanides amb un toc especial,bledes de penca vermella, carbassa luffa, que un cop seca es pot fe servir de fregall, també unes flors de jardí per posar a les rocalles i crisantems per fer insecticida.






Encara estic garbellant el compost i fins la setmana vinent no començare a escampar-l’ho per les parades, a continuació posar el reg i tot seguit a plantar!!



Estic preparant l’espai i adobant la terra a la rocalla de les medicinals i condimentaries per que el dissabte dia 16 anem a fer una visita guiada a Pàmies Hortícoles, ànima de la Dolça Revolució, a veure les instal·lacions i molt probablement tornar-he amb unes quantes plantes de estevia, artemisa, epilobi, etc. per posar a la rocalla i poguer gaudirne……

dissabte, 9 d’abril del 2011

CALENDARI LUNAR: NODE LUNAR



Avui és node descendent i el calendari lunar ens recomana descansar, no treballar la terra ni les plantes, no sembrar i fer collites.

Anomenem node lunar al creuament de la lluna per l'arc de l'eclíptica. L’ecliptica és el pla que conte l’orbita en forma d’el·lipse del desplaçament de la Terra al voltant del Sol. La Lluna, en la seva revolució voltant la Terra, creua dos vegades el pla de l’eclíptica. Això, succeeix dos vegades cada 28 dies (mes lunar).

divendres, 8 d’abril del 2011

Clivia miniata

Font: 'De jardi'
Autor:Vicent L.
Us deixo aquesta magnifica descripció de la Clivia miniata del bloc 'de jardí' d'en Vicent L.
Les clívies són unes plantes molt agraïdes i prou comuns als nostres patis i terrasses pel seu fullatge verd i llustrós. Però, com la majoria de les plantes de flor que hem vist fins ara, no són originaries dels nostre continent, sino de l'Est de Sud-Àfrica. Els primers exemplars arribaren a Anglaterra a mitjans del s. XVIII i més tard reberen el nom de Clivia en honor de Lady Charlotte Clive (Duquessa de Northumberland). Segons la forma de la flor es poden dividir en dos grups: les de flors estretes, cilíndriques i penjants (polinitzades en el seu medi per pardals) i les de flors flors obertes (polinitzades per papallones). El segon tipus és el més vistós i el que anem a vore ara, la Clivia miniata, ja que és en este moment (en primavera) quan florixen.

2011_04050170.JPG

dijous, 7 d’abril del 2011

LA UNIÓ EUROPEA CELEBRA LA SETMANA DE L’ENERGIA SOSTENIBLE.

Avui, els representants catalans de la eurocamara de la Unió Europea han donat la cara votant una resolució a favor de reduir despeses en transporti dient SI a volar en classe turista en vols de menys de 4 hores de vol. Dia polèmic la majoria ha dit que NO. Que volen volar en business, per sort que no han tret pancartes, perquè ...

Bé, deixant polèmiques apart. L’agenda del Consell Assessor per el Desenvolupament Sosteniblede la Generalitat de Catalunya informa que del l'11 al 15 d'abril de 2011, la Comissió Europea organitza la Setmana de l'Energia Sostenible 2011.

dimecres, 6 d’abril del 2011

JARDÍ BOTÀNIC PINYA DE ROSA.




El Jardí Botànic Pinya da Rosa va ser creat per el Dr. Fernando Riviere de Caralt, desprès d’adquirir el paratge al 1945. El lloc es realment espectacular per les vistes al mar i la Costa Brava de Blanes. La finca contava en 55 hectàrees, però els plans d’urbanització de la zona han reduït el seu domini a 50 que són les que formen actualment el jardí botànic.

Es un jardí dedicat especialment als cactus, les col·leccions de diverses espècies com els àloes, els agaves i les opunties són considerades com les més importants del món. Hi podem veure 7.000 espècies diferents.

El Parc Pinya de Rosa esta reconegut com Paratge Natural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, però

dimarts, 5 d’abril del 2011

EL BOSC I EL CANVI CLIMÀTIC.



El bosc és un conjunt de flora i fauna, el element principal són les plantes i dins d’aquest grup els arbres perquè són els essers vius més longeus alguns com les sequoies poden viure fins a 4000 anys. Si com llegiu 4000 anys, ni més ni menys.

La classificació més bàsica, es dividir entre boscos primaris i no primaris. El bosc primari és en el que mai s’ha intervingut i per tant el valor de la biodiversitat és incalculable. El bosc no primari és el gestionat i explotat per les persones de vegades bé i altres vegades, per a mi masses, malament.

Es talen i s’han talat moltes hectàrees de bosc arreu del mon, per diversos motius: llenya per cuinar i escalfar-se, per construcció, per incinerar en plantes de biomassa i obtenir energia, per fer pastures o plantar conreus energètics com palma per fer bio carburants o canya de sucre per fer alcohol. De vegades es replanten, però

dilluns, 4 d’abril del 2011

COMPOSTAR AL JARDÍ AMB INFANTS.

Tipus de compost (pila, compostador, cilindres de malla metalica) 
Preparar el compost és una activitat molt divertida i interessant per els nens i nenes, aprenen fàcilment a reciclar la matèria orgànica i el interès del compost com fertilitzant i nutrient per les plantes.

La primavera és bona època per preparar el compost perquè les temperatures altes i l’humitat més constant permeten obtenir un bon compost en 2 o 3 mesos. Si el gireu un cop cada setmana, podeu obtenir-lo fins i tot en 3 setmanes. La fermentació de les restes vegetals del jardí, hort i les deixalles orgàniques de la cuina produeixen el compost, una matèria marró suau i amb olor a bosc que els més petits poden aprofitar en els seus bancals o parcel•les i aprenen a obtenir un producte molt valuós de unes restes que en principi són deixalles.

Per tant, fer compost amb els nens i nenes permet treballar els valors dels recursos i els aspectes mediambientals que tant agraden als infants. Més a més, poden veure el procés per obtenir un material que dona aliment a les plantes del seu hortet o jardinet mentre juguen poden aprendre.

diumenge, 3 d’abril del 2011

CAP DE SETMANA PLANTANT ENCIAMS.


Aquest cap de setmana he plantat enciams al hort per el sistema de la Ruth Stout de encoixinar amb palla. Realment, és un sistema que controla les herbes bastant bé i combinant amb el cobriment amb malles antigerminants o plàstic com ens explica la Sally J. Cunnigham es redueix la feina de manteniment. La palla també aporta nutrients al fermentar i manté la humitat molt més temps que el sòl treballat o amb males herbes.

En els bancals elevats, he plantat apis i cebes i he sembrat espinacs. També he recollit cargols que estan molt contents amb la meva coliflor i només queden 5 plantes supervivents, els he desplaçat cap a bosc. I ja es nota el bon temps, cal regar el llavorers i vigilar les plàntules que tenen poques arrels que no pateixin d’eixut.

Finalment, una passada de tallagespes i tot endreçat.

dissabte, 2 d’abril del 2011

FORSYTHIA IMPACTANT




La forsythia és un arbust de jardí que brilla per la seva floració groga a finals d’hivern principis de primavera. Com la majoria de plantes que floreixen a principis de primavera cal esperar a que acabin per podar-les, per poder lluïr la floració tant exuberant que dona gran color al paisatge. Un cop la floració ha passat és una planta que no destaca especialment. 

El seu nom botànic és Forsythia x intermedia i pertany a la família de les Oleaceae, el seu origen és un híbrid entre dos varietats d’origen asiàtic la F. suspensa i la F. viridissima que es va descobrir als Göttingen Botanic Gardens per H. Zabel in 1878 .

divendres, 1 d’abril del 2011

L’energia nuclear: una bona pregunta

Avui, us deixo un apunt d'en Antoni Alcazar sobre l'energia nuclear.
Font: www.blogdeltoni.alcalleop.cat/

Fa anys, a l’Escola d’Enginyeria Industrial de Barcelona, gairebé a tocar el bar de les facultats de Física i Química, on jo estudiava, hi havia un reactor nuclear en funcionament per a ús de la pròpia universitat. Al bar de la facultat, s’hi feien uns entrepans de sobrassada calenta èpics, i que ens menjàvem sense cap mena de recança en pensar en el reactor mentre discutíem sobre l’ús pacífic de l’àtom. El reactor fou aturat llavors dels Jocs Olímpics però crec que no va ser desmantellat del tot fins bastants anys després. L’energia nuclear, la temuda radiació, ja era perillosa llavors -i coneguda!-, però la sensibilitat ja veiem que va canviant. Sense cap ànim de fer bufa d’una cosa tan seriosa com ara la vida humana, ben segur que els recents esdeveniments al Japó hauran augmentat aquesta diguem-ne sensibilitat tan variable.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...