"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

diumenge, 11 de gener del 2015

Enriquint l’hàbitat de papallones

Us deixo aquest interessant article de Xarxa Net, sobre un nou joc per coneixer les papellones  del nostre entorn.

Enriquint l’hàbitat de papallones



Papilio, un joc de cartes sobre papallones (imatge:plld.cat)



Papallona c.blanca (imatge:plld,cat)



Poblacions de papallones estudiades al CBMS (imatge:catalanbms.org)



Papallona migradora dels cards (imatge:plld.cat)



Papallones blaveta (imatge:museucienciesnaturalsgranollers.org)

Un grup de naturalistes socis de l’Adenc ha creat un joc de taula amb la finalitat de divulgar les papallones autòctones del nostre entorn natural. Papilio ha estat finançat a través de la plataforma de micromecenatge Verkami.

Dv, 19/12/2014 - 09:13

Autor: Xarxa de Voluntariat Ambiental

Entitat redactora: Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Un joc de taula anomenat Papilio permet aprendre sobre papallones, i erugues, en una competició divertida a on guanya qui aconsegueix l’hàbitat més ric de biodiversitat.
Caldrà conèixer aspectes del cicle vital d'aquests insectes, i vigilar que ni els depredadors ni els canvis en la meteorologia ni la intervenció humana no incideixin de manera negativa.

La Mireia, la Marta i el Jordi són tres naturalistes aficionats de l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura del Vallès, Adenc, avesats a l’educació ambiental, i amants de la fotografia i els jocs de taula.
Van començar el projecte de divulgació sobre les papallones PLLD, barrejant la inquietud naturalista amb la creativitat i la didàctica per a totes les edats. Fa uns mesos van decidir crear el joc per transmetre aquests coneixements de manera lúdica, i van aconseguir el finançament amb la plataforma de micromecenatge Verkami.
L’import recaptat els ha permès produir el joc i també donar-ne exemplars a entitats que treballen amb infants i que se serveixin del joc com a eina educativa.

Uns insectes bonics que ens expliquen moltes coses.

Les papallones són un dels grups de fauna més emprats com a bioindicadors: reflecteixen acuradament l’estat del medi natural i els impactes que s’hi produeixen, i al mateix temps són molt fàcils d'observar.
L'observació del desplaçament de les poblacions de papallones cap a zones més nordiques, és també un indicador que es fa servir als estudis sobre canvi climàtic.

A Catalunya existeix el programa de monitoratge anomenat Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS)coordinat pel Museu de les Ciències de Granollers, i obert a la participació devoluntaris ambientals.

Al nostre entorn podem afavorir la presència de lepidòpters promovent paisatges diversos i poc uniformes, tant pel que fa la vegetació com pel que fa la forma del terreny.
A casa, podem plantar espècies per fer un “jardí de papallones”, tenint en compte que no cal disposar d’un gran espai per trobar la manera de fer-lo atractiu a les papallones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...