"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 7 d’agost del 2014

Cada dia s'aboquen al mar 4 quilos de partícules tòxiques de crema solar

De la web efeverde.com us deixo aquest article sobre cremes solars i contaminació al mar.

Les costes mediterrànies van rebre l'any passat, 60 milions de turistes amb els seus respectius pots de crema.
Cada dia s'aboquen al mar 4 quilos de partícules tòxiques de crema solar
Cada día se vierten al mar 4 kilos de partículas tóxicas de crema solar
Holandeses se aplican crema solar en la playa de Scheveningen. EFE/Koen Suyk
La imatge de banyistes untats en crema que es repeteix cada estiu a les platges comporta una toxicitat potencial per a la vida marina, que rep els compostos químics nocius de protectors solars i altres cosmètics, segons un estudi del CSIC publicat a la revista Environmental Science and Technology .

La investigació, que s'ha dut a terme a les aigües de Platja Palmira, a Mallorca, ha cridat l'atenció sobre les partícules de crema que, en reaccionar amb la radiació ultraviolada del sol, generen un tipus d'agent oxidant anomenat peròxid d'hidrogen.

Aquest element, insoluble i permanent, que inhibeix completament el creixement del fitoplàncton, podria alterar l'equilibri entre espècies i provocar la superviencia únicament de les microalgues més resistents a l'òxid; un problema que s'estendria després a la cadena alimentària dels peixos i altres animals.

"Les nanopartícules de diòxid de titani són les més nocives", ha matisat a EFE l'investigador de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats del CSIC, David Sánchez, que ha estimat a més que, en un dia normal d'estiu, es poden abocar al mar uns 4 quilograms de nanopartícules de diòxid de titani.

Aquesta dada podria agreujar ja que les costes mediterrànies són un dels principals destinacions turístiques a nivell mundial i que, només el 2013, van acaparar més de seixanta milions de visitants amb els seus respectius protectors solars, segons la nota del CSIC.

Les toxines, també en els banyadors i l'orina

Cal tenir en compte que la loció solar no arriba al mar únicament a través del bany directe, sinó també "quan rentem els banyadors i les tovalloles o fins i tot per la via de la sang, a la qual poden arribar aquests tòxics que més tard eliminem a través de l'orina ", ha explicat Sánchez.

Es tracta d'una quantitat d'alliberament de compostos que "podria tenir importants conseqüències ecològiques a les zones costaneres", ha advertit l'investigador, qui tot i això ha admès que la solució no passa per eliminar de la rutina dels protectors solars.

Sí que és recomanable comprar productes que no continguin filtres inorgànics d'aquest tipus o simplement seguir el clàssic consell de "aplicar-se la crema mitja hora abans del bany i esperar que s'absorbeixi" abans de ficar-se a l'aigua, ha aconsellat.

No obstant això, a llarg termini "l'única solució real és el treball comú entre els científics i la indústria cosmètica", ha afegit l'investigador, que ha lamentat que el sector "només teste si els productes són dolents per a la salut humana, però no si són perjudicials per al medi ambient ".EFE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...