"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

diumenge, 27 de juliol del 2014

Els aqüífers, al límit en àmplies zones d'Espanya

De la web efeverde.es  us deixo aquest article, espero que us agradi. (traducció automàtica).

A mesura que els rius esgoten la seva capacitat de renovació en el cicle hidrològic s'exerceix una major pressió sobre els aqüífers.
Els aqüífers, al límit en àmplies zones d'Espanya
Les llacunes del Porcal, al Parc Regional del Sud-est, llar de 8.000 aus singulars. de les
 Los acuíferos, al límite en amplias zonas de España
Publicat per: Redacció EFE 27 juliol 2014 Madrid
Els aqüífers "estan al límit" en àmplies zones d'Espanya, assegura contundent el coordinador de l'Observatori de Polítiques Públiques de l'Aigua de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, Francesc La Ro

Acaba la carrera contra rellotge per posar al dia els plans de conca Medi Ambient assegura que no hi ha ni proposta ni esborrany de PHN El Tajo: Aprovat seu Pla Hidrològic, un dels més complexos Aprovat el Pla Hidrològic de l'Ebre
La Roca explica, en una entrevista amb EFE, que a mesura que els rius "esgoten la seva capacitat de renovació en el cicle hidrològic s'exerceix una major pressió sobre els aqüífers", que estan al límit perquè "s'extreuen més aigües subterrànies de les quals es recarrega ".
I aquesta situació, afegeix, té "efectes col · laterals" com el deteriorament dels rius que no poden mantenir poblacions piscícoles, el seu eutrofització en no ser capaços de depurar l'aigua pels seus processos naturals i la pèrdua d'altres usos com el proveïment d'aigua potable o el bany a causa de l'escassa qualitat dels rius per la contaminació.
Cal canviar la "actual visió política de l'aigua" a Espanya només al servei de la producció i el desenvolupament econòmic a curt termini, que "encara avui" dóna escassa atenció que la recuperació del bon estat dels ecosistemes aquàtics i la gestió sostenible l'aigua són necessàries per poder disposar d'aigua de qualitat en el futur.

Directiva Marc d'Aigua
Aquests últims són alguns dels aspectes que guien la Directiva Marc d'Aigua (DMA) comunitària aprovada el 2000 que fixava la data de finalització de la planificació hidrogràfica espanyola el 31 de desembre de 2009. El Govern va donar llum verda als dos últims plans peninsulars (de la conca del Segura i del Xúquer) el passat 11 de juliol.
I, malgrat aquest retard de gairebé cinc anys, els 25 plans hidrogràfics espanyols pràcticament només han actualitzat els existents el 1998 i s'han deixat de banda mesures per a la protecció, millora i restauració de les aigües superficials i subterrànies, "gairebé 15 anys perduts "des de 2000, es lamenta la Roca.
Els regants, les hidroelèctriques i les administracions han consentit amb la seva resistència a aplicar la directiva que continuï el deteriorament dels rius i aqüífers espanyols, critica aquest defensor d'un ús sostenible de l'aigua.
Canvi de perspectiva a Espanya
Tanmateix, confia que, pressionat per Brussel · les que continua insistint que el bon camí està en l'aplicació de la legislació europea, a Espanya s'aconsegueixi un canvi de perspectiva, àgil, per ajustar "els nostres usos socials a la sostenibilitat dels ecosistemes aquàtics ".
L'agricultura de regadiu utilitza al voltant del 80% de l'aigua disponible, però la creixent urbanització, amb majors necessitats d'aigua potable per a proveïment humà, i el sector energètic i industrial també demanen cada vegada més recursos hídrics i tots contribueixen a una pèrdua de qualitat .
La Roca posa l'accent en la crisi d'aquests ecosistemes, agreujat pel canvi climàtic i el deteriorament és conseqüència de les creixents pressions humanes.
Per això fa una crida a la conscienciació en tots els àmbits de la societat per millorar la qualitat dels usos hídrics.
Quan les aigües estan en bon estat, a més de complir amb la seva funció com a "factor de producció", contribueixen directament al benestar humà i satisfan altres aspectes vitals, invisibles i sense quantificació econòmica, com el plaer estètic de contemplar un riu viu, sense contaminació , on poder desenvolupar activitats recreatives.
Insisteix que els ecosistemes hídrics espanyols segueixen deteriorant-se, situació que és urgent resoldre, perquè de la seva recuperació depèn el manteniment de l'economia i el futur de la societat. EFE verd

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...