"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 15 de maig del 2014

Els secans de Lleida: fusió d'agricultura, natura i història

Us deixo aquest article de efeverde.es (traducció automàtica)
Els secans de Lleida: fusió d'agricultura, natura i història

 Los secanos de Lérida: fusión de agricultura, naturaleza e historia
Publicat per: Redacció EFE 12 maig 2014 Montgai (Lleida)
Els populars i interminables secans de Lleida, entre les comarques de l'Urgell i la Noguera, s'han convertit en un espai de la xarxa europea Natura 2000 on es fusionen l'agricultura, els recursos naturals i la història.

Les extenses plantacions de cereals han acabat convertint aquest paisatge estepari en un hàbitat idoni per a moltes espècies d'aus, fins a aconseguir ser una de les millors àrees del món per contemplar espècies com l'esparver cendrós o el sisó-una espècie catalogada com a vulnerable-, el que està atraient a ornitòlegs de molts països.
Però a més, el lloc ha despertat l'interès de milers de persones després de la seva inclusió en la "Xarxa d'Espais de Memòria", una iniciativa pública catalana que entre altres objectius pretén posar en valor el patrimoni o els vestigis del segle XX, sobretot entre el període comprès entre la Segona República i la Transició.
Així, aquest espai de la Xarxa Natura 2000 (batejat com a Zona d'Especial Protecció per a les Aus de Bellmunt i Almenara) el comparteixen diàriament agricultors, aficionats a l'ornitologia i turistes interessats en la història, el que repercuteix en benefici de les economies locals .
"Vam guanyar tots"
L'empresària turística Celia Seall ja ha percebut aquests beneficis i la creixent presència d'ornitòlegs i de persones interessades a conèixer vestigis de la història recent a la petita localitat lleidatana de Mongai.
"Està molt bé, i precisament en temps de crisi, vam rebre a una nova clientela que ve atreta per les aus" o per les restes de la Guerra Civil, ha explicat aquesta empresària, que ha observat que es tracta en gran part de turistes espanyols, però també d'ornitòlegs estrangers, sobretot britànics i francesos.
Segons la seva opinió, està sorgint al poble un model econòmic "en què guanyem tots": agricultors, empresaris del sector de l'hostaleria o serveis, comerciants, i les empreses que estan oferint aquest lloc com a destinació ornitològic.
Algunes d'aquestes empreses han "esquitxat" les estepes cerealistes de Lleida de nombrosos aguaits (hides) per veure sense ser vistos i per fotografiar les aus més emblemàtiques i característiques d'aquest tipus d'hàbitat, i entre elles la que actua com a reclam per a ornitòlegs de tothom: el sisó.
I és que Espanya acumula el major contingent europeu d'sisons, una espècie especialment interessant per als ornitòlegs pel color que pren el plomatge dels mascles durant el festeig i pel "ball" que aquests protagonitzen per atraure les femelles.

Estepes cerealistes: exemple del significat de Natura 2000
Les estepes s'han convertit en un dels millors exemples per comprendre els valors i el significat de la Xarxa Natura 2000, per tractar-se de llocs profundament intervinguts per l'home durant els últims segles però que constitueixen l'hàbitat perfecte per a moltes espècies.

De fet, una de les principals amenaces a què s'enfronten les aus estepàries és la destrucció o l'alteració models paisatges agraris tradicionals, una destrucció o abandonament que pretén evitar la Xarxa Natura 2000, el principal instrument per a la conservació de la biodiversitat de la Unió Europea.
Albert Busquets és aficionat a la fotografia de natura, i ha pagat una quantitat considerable per "tancar" de matinada en un d'aquests aguaits per fotografiar el sisó.
En declaracions a EFE en sortir del "hide", Albert comenta que practica aquesta modalitat turística al costat del seu pare des de fa dos anys, i que durant aquest temps ha descobert que es tracta d'una afició que creix i que té enormes possibilitats econòmiques.
A ell, la fotografia i l'ornitologia li han permès descobrir molts espais naturals i gaudir d'espècies molt desconegudes per al públic en general. "Avui ha estat el sisó, que és molt difícil de veure; és un espectacle i val la pena ". EFE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...