"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dijous, 3 de febrer del 2011

L’HORT. POSAR-SE LES PILES!


El meu hort ha estat hivernant, algunes parcel·les estan preparades per plantar, una d’elles té les cebes, enciams, cols i bròquils tapats amb malla blanca protectora del fred. De l’experiència dels darrers anys el desembre i gener no remeno gairebé res, només faig aportacions de matèria orgànica en forma de palla i restes vegetals.

Cobreixo amb malles antigerminats que són poroses i deixen passar la pluja, per evitar la invasió de les males herbes.

Però ara el febrer els dies s’allarguen i els brots de moltes plantes comencen a inflar-se, preludi de la primavera. El hivern ha sigut variat amb dies molt freds, però molts de càlids. Al gener sempre faig una primera plantada, si falla encara tinc el febrer per recuperar-me de les glaçades.

Ara cal posar-se les piles, plantar pèsols i faves, també els alls. De moment ja he retallat la tanca de piracanta o crataegus que protegeix l’hort dels senglars, que han d’anar a fer la volta i passar pel camp o el bosc. Ja en après el camí.  A la banda de la dreta la tanca esta composada d’arbusts: gessamí, eleagnus, feijoa, rosers, fotinia i marfull entre altres. Aquí, hi troben refugi i fruits durant tot l’any els ocells que mantenen les larves de molts insectes a ratlla. Només els hi cal una retallada, poca feina.

Els camins entre parcel·les els mantinc amb herba tallada, ara ben verda. Hi tinc 5 parcel.les: La primera és d’uns 20 m2 i esta dedicada a les maduixes, la segona de 30 m2, hi tinc espàrrecs, safrà, carxofes i amaril·lis, la tercera, quarta i cinquena cadascuna de 30m2 són les que segueixen els principis de horta natural amb la rotació de conreus, el sistema de no cavar i les malles per controlar les males herbes. Per mantenir el ecosistema viu i en equilibri no aplico productes fitosanitaris externs, nomes infusions del meu compost o d’altres plantes que estan al meu hort. Planto variat i utilitzo els consells de la Sally J. Cunnigham de plantes amigues per mantenir els insectes al seu nivell òptim. A vegades, cal recollir-los, com passa també amb els cargols.

Doncs, ja sabeu és hora de treure els guants, la pala i les tisores per preparar-nos per la primavera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...