"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 22 de febrer del 2011

LA BLEDA


Bledes trasplantades.

Parterre de bledes.

L’estiu passat vaig deixar florir les bledes, sabeu per que?. Per la seva olor, són molt perfumades i a les abelles els hi agraden amb bogeria. Més a més, van fer molta llavor que s’ha repartit per altres parterres i els camins, els he aprofitat unes per la cuina i altres per trasplantar com veieu a les fotos. Aquesta setmana no paren de néixer per tot arreu algunes les he trasplantat a safates i així fer llavorer.

El seu nom botànic és Beta vulgaris es d’origen mediterrani i el grecs ja la consumien, es parenta de la remolatxa o bleda rave. Actualment esta classificada com  amaranthaceae, antigament com chenopodiaceae.

És una planta de fulles comestibles si es van arrenquen les exteriors i es deixen les centrals podrem collir-les esglaonadament. És una verdura molt versàtil a la cuina com plat principal o acompanyant, la podem preparar de moltes maneres: bullida, sofregida i les penques arrebossades. Les seves propietats nutricionals són moltes és laxant i té vitamines  A,C i K, minerals com el calci, magnesi i potassi, i també àcid fòlic i flavonoides. Per tant bon aliment per prevenir la osteoporosis i el càncer

Les podeu plantar durant tot l’any excepte als mesos de més fred com desembre i gener. En línies directament al terra o fer planter. La separació entre línies te d'ésser de uns 60 cm. Entre plantes uns  30 cm. I cal plantar-les somes  a 0,5 cm de profunditat. És exigent en nitrogen per tant va bé a la rotació que la parcel·la hagi sigut plantada abans per una lleguminosa que aporta nitrogen al sol.

Com a plantes companyes podem plantar enciams, cebes i alls, no combinar amb espinacs o remolatxa. No presenten problemes fitosanitaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...