"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

dimarts, 15 de desembre del 2015

L'Acord de París, i el que el futur depara

A continuació us deixo l'article de May Boeve aparegut al portal del moviment 350.org sobre la resolució de la Conferencia sobre Canvi Climàtic a Paris 2015. Espero que sigui del vostre interès. (traducció automàtica).

Avui és un dia històric: mentre desenes de milers de persones van omplir els carrers de París, els polítics van finalitzar un important nou acord climàtic global.

L'acord de París inclou un acord per limitar l'escalfament global per sota de 2 graus centígrads, amb un objectiu de 1,5 graus, i aconseguir el clima "neutralitat" que requerirà l'eliminació gradual dels combustibles fòssils poc després de mitjan segle. Això no és el que esperàvem, però segueix sent un acord que envia un senyal que és hora de mantenir els combustibles fòssils a la terra, i per als inversors a reduir els seus vincles amb el carbó, el petroli i el gas mitjançant la venda.

Aquest acord representa un avenç important - però el progrés per si sola no és el nostre objectiu. El nostre objectiu és un planeta just i habitable.

Si se segueix a la lletra, l'acord deixa massa persones exposades a la violència de creixement dels mars, tempestes més fortes i sequeres més profund. Deixa massa llacunes per evitar una acció seriosa - malgrat els heroics esforços dels líders de les nacions i les comunitats vulnerables que van lluitar per un acord de conformitat amb la ciència.

Però les empreses de carbó, petroli i gas del món han de prendre poc consol. Aquesta promesa de 2 graus requeriria mantenir el 80% dels combustibles fòssils que queden al món subterrani, un objectiu del 1,5 grau encara més - i se'ls exigeix ​​als països a tornar a la taula de cada 5 anys per augmentar la seva ambició per assolir aquestes fites.

París no és el final de la història, sinó una conclusió d'un capítol en particular. Ara, li toca a nosaltres per enfortir aquestes promeses, assegurar-se que es mantenen, i després accelerar la transició dels combustibles fòssils i cap al 100% d'energia renovable.

Mentre els líders mundials a París estaven ultimant el text de l'acord, milers de persones van tornar als carrers de París per demostrar el seu compromís de continuar la lluita:

A ells es van sumar centenars d'accions de solidaritat de tot el món, tot ressò el mateix missatge: que depèn de nosaltres per mantenir els combustibles fòssils sota terra.

Dempeus junts, flors a la mà, hem format línies vermelles al carrer - perquè les línies han de ser elaborat en aquesta lluita per la justícia, i li toca a tots nosaltres per estar del costat dels que a la primera línia d'aquesta crisi.

Més línies s'estan elaborant tot arreu contra el veritable dolent de les últimes dues setmanes: la indústria dels combustibles fòssils, que ha fet tot el possible per afeblir fins i tot aquesta tarda, tarda molt.

Sense la pressió de la gent comuna, els líders mundials s'han ignorat molt de gust aquest problema per complet. És la pressió de la gent que va a tancar la bretxa entre el que es va signar avui i l'acció que necessitem.

Això comença el proper capítol. Si us plau, veure l'espai per a l'anunci d'alguna cosa gran en els propers dies!

Si vostè està llegint això, vostè ha estat part de l'obra que a tots ens va arribar a aquest punt, i per això, diem gràcies. 2015 va ser un any històric per a nosaltres - perquè hem treballat junts per construir un món més poderós i esperançador moviment climàtic.

Amb gratitud, i com sempre, l'esperança,

May i tot l'equip de 350.org

May Boeve
12 desembre 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...