Malgrat que l'estació hivernal és freda i no permet el creixement de les plantes, ans al contrari, les manté a ratlla fins que arribi la primavera, sempre podem trobar algunes plantetes, molt valentes, que resisteixen be les baixes temperatures, que els hi agrada el fred i que tímidament treuen el cap i van fent la viu-viu.
Són plantes verdes, menudes, depuratives, que no solen ser molt abundants, però que en alçades mitjanes, fins als 600-800 mts. poden créixer al recer de murs, parets de vinya, i prats assolellats.
Amb tot aquest reguitzell de plantes podem fer una deliciosa, nutritiva i depurativa amanida d'hivern. Amb una petita mostra de cadascuna, un cop a casa, podem fer un mesclum amb totes elles i barrejar-les amb altres ingredients o fins i tot amb escarola o enciam. Fins i tot hi podem posar alguna floreta que trobem també ara en aquest temps, com les calèndules silvestres (Calendula arvensis) o les flors de mostassa(Sinapis alba). En les fotografies podem veure diverses plantes collides aquest cap de setmana. a les quals no els espanten les glaçades de la Catalunya central, i que ens han servit per fer una bona amanida:
Barretets de bisbe, Pimpinella i fulles d'enciam silvestre
Fonoll, (Foeniculum vulgare) que ara treu petits brots tendres, i li dóna sabor profund a l'amanida.
Cosconilles (Reichardia picroides),ara són molt menudes, però molt tendres.
Barretets de bisbe estan en el seu millor moment, ara és quan treuen fulla i són tendres.
Fulles de violer (Viola odorata), el moment ideal per menjar-les, abans que treguin la flor.
Stellària, (Stellaria media), és ara que les trobem crescudes, fresques i ufanoses.
Berros (Nasturtium officinale), al costat d'alguna font n'hi trobem en abundància.
Són plantes verdes, menudes, depuratives, que no solen ser molt abundants, però que en alçades mitjanes, fins als 600-800 mts. poden créixer al recer de murs, parets de vinya, i prats assolellats.
Amb tot aquest reguitzell de plantes podem fer una deliciosa, nutritiva i depurativa amanida d'hivern. Amb una petita mostra de cadascuna, un cop a casa, podem fer un mesclum amb totes elles i barrejar-les amb altres ingredients o fins i tot amb escarola o enciam. Fins i tot hi podem posar alguna floreta que trobem també ara en aquest temps, com les calèndules silvestres (Calendula arvensis) o les flors de mostassa(Sinapis alba). En les fotografies podem veure diverses plantes collides aquest cap de setmana. a les quals no els espanten les glaçades de la Catalunya central, i que ens han servit per fer una bona amanida:
Barretets de bisbe, Pimpinella i fulles d'enciam silvestre
Fonoll, (Foeniculum vulgare) que ara treu petits brots tendres, i li dóna sabor profund a l'amanida.
Cosconilles (Reichardia picroides),ara són molt menudes, però molt tendres.
Barretets de bisbe estan en el seu millor moment, ara és quan treuen fulla i són tendres.
Fulles de violer (Viola odorata), el moment ideal per menjar-les, abans que treguin la flor.
Stellària, (Stellaria media), és ara que les trobem crescudes, fresques i ufanoses.
Berros (Nasturtium officinale), al costat d'alguna font n'hi trobem en abundància.
Vinagrella (Rumex acetosa), comencen a créixer molt tímidament, encara espantades pel fred...
Pimpinella (Poterium sanguisorba), tot l'hivern que n'hi ha en llocs humits...
Enciam salvatge (Lactuca virosa) ja es comença a deixar veure alguna planteta que neix i treu alguna fulla...
Dent de lleó (Taraxacum officinale) en llocs humits i protegits o boscos, el trobem ben tendre.
Llicsó de paret (Sonchus terrenimus), adora les parets amb sol i protegides del fred.
fulles de violer i stellària
Pimpinella (Poterium sanguisorba), tot l'hivern que n'hi ha en llocs humits...
Enciam salvatge (Lactuca virosa) ja es comença a deixar veure alguna planteta que neix i treu alguna fulla...
Dent de lleó (Taraxacum officinale) en llocs humits i protegits o boscos, el trobem ben tendre.
Llicsó de paret (Sonchus terrenimus), adora les parets amb sol i protegides del fred.
fulles de violer i stellària
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada