"Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal."
Edward O. Wilson.

diumenge, 20 de novembre del 2011

La dieta mitjana diària d'un europeu gasta entre 2.000 i 5.000 litres d'aigua

Font: http://www.efeverde.com (traducció automàtica)
Madrid, 10 nov (EFE) .- La dieta mitjana diària d'un europeu suposa un consum d'entre 2.000 i 5.000 litres d'aigua, depenent del major o menor consum de carn de remugants (boví, oví i cabrum) i atenent a la despesa hídric que suposa produir, transportar i comercialitzar aquests aliments.

Així ho ha assenyalat en declaracions a EFEverde el president de la Reial Acadèmia d'Enginyeria espanyola (RAI), l'enginyer agrònom Elías Fereres, durant la Jornada "Aigua i Seguretat Alimentària" que ha celebrat avui a Madrid l'Euro-CASE, l'organització que agrupa a les acadèmies d'enginyeria de 21 països europeus.

Fereres, coordinador de l'Euro-CASE 2011, ha explicat que el factor clau en les necessitats d'aigua de la nostra alimentació és la quantitat de carn que contingui,
especialment de boví, de manera que els ciutadans han de ser conscients que "reduint el consum de carn en la seva dieta estan estalviant aigua ".

El president de la RAI també ha cridat l'atenció sobre la quantitat d'aliments que es llencen en els països occidentals i el "malbaratament" d'aigua que això suposa.

Segons les estimacions dels enginyers, els europeus rebutgen, de mitjana, entre un 30 i un 40 per cent dels aliments que adquireixen, "influïts en part per la baixada que ha experimentat el preu dels comestibles respecte al nivell de vida en els últims anys ", ha apuntat Louise Fresc, professora d'Enginyeria de la Universitat d'Amsterdam.

"Aquest baixada en el preu dels aliments ha fet que qualsevol ciutadà no dubti en llançar a les escombraries una llauna de tonyina pel que fa veu que ha passat un dia la seva data de caducitat", ha afegit Fresc, que ha destacat "la importància de la planificació alimentària per reduir el consum d'aigua ".
Cap a una agricultura més sostenible

Els experts europeus reunits avui també han posat de manifest el "gran desequilibri" existent en el món pel que fa a seguretat alimentària, mentre que hi ha "milions de persones que es moren de fam perquè no tenen què menjar, i altres tantes que pateixen obesitat per menjar massa ", ha dit José Sumpsi, enginyer de la Universitat Politècnica de Madrid.

Per això, Sumpsi ha subratllat que "és urgent" canviar els patrons pels ha es regeix la producció agrària i la gestió de l'aigua, i fer-los "més sostenibles".

A més, els enginyers han constatat que l'augment de població en països emergents, com Xina i Índia, i la substitució en aquests països d'una dieta principalment basada en el gra i els cereals a una altra més rica en carn, dispararà les necessitats d'aigua en els propers anys.

Sumpsi ha insistit, per això, en que la solució passa per "una major eficiència, innovació i implantació de noves tecnologies en la producció d'aliments, especialment en els països en desenvolupament".

Els experts de les acadèmies d'enginyeria europees han coincidit també que la nova política agrària comuna (PAC) que la Unió Europea negocia en aquests moments ha d'anar encaminada cap a una agricultura més sostenible i més integrada en la gestió ambiental.

Un rumb que, segons Fresc, no semblen estar seguint les negociacions de la PAC, que tornen a estar "més orientades als ajuts que a la coherència ambiental".

L'Euro-CASE, màxim òrgan de representació de les acadèmies d'enginyeria europees, amb 6.000 acadèmics, està presidit per Lena Treschow, presidenta al seu torn de la Reial Acadèmia d'Enginyeria de Suècia.

La seva trobada de 2011 a Madrid ha estat inaugurat avui per Josep Puxeu, secretari d'Estat de Medi Rural, i pel comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potocnik, a través de videoconferència.EFE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...